Az MSZP-s frakcióvezető közpénzből fizetett az ügyvédi irodának

Közpénzből fizetett havi 750 ezer forintot Szenteczky János szocialista frakcióvezető egy ügyvédi iroda szolgálataiért.

NT
2013. 02. 25. 12:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Csepel.info úgy tudja, hogy a Hőrich és Varga Ügyvédi Iroda most is Szenteczky Jánosnak dolgozik, aki a vagyonbevallása szerint MSZP-s képviselőségével együtt minimum négy különböző pozícióért kap havi fizetést, korábban pedig a fizetése mellé 37 millió forint jutalmat és prémiumot is kapott.

A bíróság első fokú ítélete alapján Szenteczky János MSZP-frakcióvezető 2010-ben, a Csepeli Vagyonkezelő Zrt. (Csevak) vezérigazgatójaként úgy bízta meg a Hőrich és Varga Ügyvédi Irodát a saját egyéni érdekeinek képviseletével, hogy a munkadíjat közpénzből, az önkormányzati céggel fizettette ki. A portál információi szerint az ügyvédi irodával a szocialista politikus havi bruttó 750 ezer forint értékben kötött megbízási szerződést, méghozzá határozatlan időtartamra. Az iroda az ő vezérigazgatói tisztségéről való lemondása után még két hónapig kapta a megbízási díjat – olvasható a Csepel.info oldalán.

Amikor a választások után a Csevak új vezérigazgatója megkezdte a szerződések átvizsgálását, kettő e-mailen kívül semmit sem találtak arról, hogy az ügyvédi iroda bármilyen munkát is végzett volna – legalábbis az önkormányzati cég részére. A tanúvallomások alatt az is kiderült, hogy ezért a pénzért az ügyvédi irodának egyetlen alkalommal sem kellett igazolást adnia a vállalt munkaórák teljesítéséről – szerepel a csepeli honlapon.

Miután a munkavégzés bizonyítása felszólításra sem történt meg, a Csevak egyoldalúan felmondta a velük kötött szerződést, és megszüntette a megbízási díj átutalását. Ezek után az első fokon véget ért pert még az ügyvédi iroda kezdeményezte azért, hogy a megbízási díjat mindenféle munkavégzés bizonyítása és elvégzése nélkül a fennmaradó hónapokra is fizesse ki nekik az önkormányzati cég – olvasható a Csepel.info oldalán.

Az ítélet szerint a bíróság széleskörű bizonyítást követően azt a következtetést vonta le, hogy a szerződés nem az önkormányzati cég, hanem a „cég akkori vezetőjének, Szenteczky Jánosnak az érdekeit szolgálta (...) A bíróság álláspontja szerint az, hogy egy közpénzekkel gazdálkodó, önkormányzati tulajdonban álló cég vezetője az esetleges büntetőjogi felelősségével kapcsolatos vizsgálandó kérdésekre úgy bíz meg ügyvédi irodát, hogy a megbízási díjat a cég fizeti ki a kerületi önkormányzat tartalék alapjának a terhére, ez a társadalom általános erkölcsi felfogásával ellentétes, tehát a Ptk 200. § (2) bekezdésének második mondata szerint semmis.” – szögezte le a bírósági ítélet.

A Csepel.info úgy tudja, hogy az iroda összesen bruttó 3 millió 750 ezer forintot kapott meg a csepeli adófizetők pénzéből, a per pedig a további 2 millió 250 ezer forint megszerzésére irányult. Ezt felmondási díj címen követelte az érintett ügyvédi iroda. A portál úgy tudja, hogy az önkormányzat további célja az, hogy a további következmények se maradjanak el, az érintett ügyvédi iroda pedig fizesse vissza a csepeli adófizetők pénzét.

Azt már az MNO írta meg, hogy Csepelen nem ez az első gyanús ügy az elmúlt hónapokból. Korábban beszámoltunk arról, hogy Szenteczky János, a csepeli MSZP jelenlegi frakcióvezetője 2002 és 2010 között 37 millió forint jutalmat és prémiumot vett fel. Tóth Mihály korábbi MSZP-s polgármester a fizetésén felül csak jutalmak formájában 16,8 millió forintot, Orosz Ferenc alpolgármester 36,7 millió, Horváth Gyula alpolgármester 17,3 millió, Borsány György alpolgármester pedig 7,7 millió forintot kapott a csepeli adófizetők pénzéből a korábbi ciklusban.

A Csepel.info úgy tudja, eddig senki nem vizsgálta, hogy a munkaszerződéshez és munkabérhez kapcsolódó prémiumokból mennyit osztottak ki korábban, mivel a Szenteczky által korábban irányított Csepeli Vagyonkezelő Zrt.-ben – legalábbis a feljelentések száma és a becsült kár alapján – rengeteg bűncselekmény- és korrupciógyanús ügy volt. A vállalat új vezetésének már az sem kevés energiájába telt, hogy a működés gazdaságossá tétele, a munkatársak megkétszerezése és a szolgáltatások „párthaveri” cégektől való visszaszervezése mellett még a büntetőjogi elszámoltatást is felügyeljék. Így nem jutott idő a munka világában egyébként jól szabályozott és munkabérhez köthető prémiumjuttatások felülvizsgálatára.

Tavaly arról is írtunk, hogy a gyanú szerint egy MSZP-s vezetésű önkormányzati vagyonkezelő és a párthoz közel álló cégek magasan a piaci ár felett kiszámlázott, a gyanú szerint fiktív munkavégzéssel okoztak nagyjából 800 millió forintos kárt az államkasszának. A botrányok kapcsán Csepel alpolgármesterével is beszélgettünk. A korábbi szocialista vezetés ügyeiről – lakásmutyiról, kettős gyilkosságról, sikkasztásról – itt olvashat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.