Laborc „komplett hülyének nézte” a testületet

A Fidesz szerint elsősorban azokat terheli politikai felelősség a Portik–Laborc-ügyben, akiknek kormányzása alatt Laborc Sándor titkosszolgálati vezető lehetett.

KG
2013. 04. 26. 13:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gulyás Gergely, a kormánypárt parlamenti képviselője ezt pénteken mondta Budapesten újságíróknak, miután Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke csütörtökön feloldotta a Laborc Sándor és két másik ember korábbi bizottsági meghallgatásáról készült jegyzőkönyvek titkosságát.

A fideszes politikus, a nemzetbiztonsági bizottság korábbi tagja úgy fogalmazott, Laborc a parlamenti testület tagjainak a szemébe hazudott a tavalyi tanácskozáson. Gulyás értékelése szerint egy demokratikus titkosszolgálat működésében nem fordulhat elő, hogy egy nemzetbiztonsági vezető ellenzéki képviselőkre vonatkozó terhelő adatok beszerzéséről tárgyaljon egy maffiózóval. „Ez botrány, és a demokrácia végét jelenti, ha a titkosszolgálatot fel lehet használni ilyen politikai célokra” – fogalmazott.

A képviselő indokoltnak tartja a politikai vizsgálatot, de szerinte az ügy jogi részét is át kell tekinteni. Előbbivel kapcsolatban úgy vélekedett: a nemzetbiztonsági bizottság feladata, hogy kivizsgálja, kapott-e utasítást Laborc a Portikkal való találkozóra, és ha igen, milyen visszajelzést adott rá. Kérdés az is – folytatta –, hogy a kormányzat adott-e erre megrendelést vagy sem, és a kabinet tisztségviselői tudtak-e ezekről a találkozókról, illetve kérésekről.

A képviselő úgy látja, nem a törvényekkel van baj, hanem az akkori titkosszolgálati vezetés eljárásmódjával, de ha szükséges, a szakbizottság javasolhatja a jogszabályi környezet megváltoztatását.

Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója tavaly novemberi zárt nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatásán azt állította, hogy csak egyszer találkozott Portik Tamással, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatójával, és érdemi információkat nem kapott, konkrét személyekről, köztük politikusokról, bírákról nem is érdeklődött. A bizottsági képviselőknek birtokukban volt a két Laborc–Portik-találkozó leirata, a fideszes Gulyás Gergely úgy fogalmazott, a volt titkosszolgálati vezető „gátlástalanul hazudott”, és „komplett hülyének nézte” a testületet.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal hétfőn oldotta fel a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Az anonimizált leiratokat kedden feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik és Laborc, két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

Az egykori titokminiszter, Szilvásy György saját maga és Laborc Sándor felelősségét mentegette a Laborc–Portik-találkozók napokban megjelent leirataival kapcsolatban a Hír TV Rájátszás című csütörtöki műsorában.

 

Az MSZP választási győzelmét kívánta elősegíteni a kormányváltástól rettegő egykori olajbűnöző, Portik Tamás, aki 2008 nyarán leleplező információkat ígért a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati főnökének. Egyebek mellett ez derül ki azokból jegyzőkönyvekből, amelyek titkos minősítését a belügyminiszter kezdeményezésére feloldották. A dokumentumok a Laborc Sándor és Portik Tamás két fővárosi találkozóján elhangzottak anonimizált leiratát tartalmazzák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.