Útdíj: az MSZP összegyűjtötte az aláírásokat

Összegyűltek az aláírások az MSZP által az útdíj kapcsán kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésnap megtartásához.

BLM
2014. 12. 16. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének össze kell hívnia a rendkívüli ülést, mivel az MSZP-s, az LMP-s és a független képviselők támogatásával összegyűlt a szükséges mennyiségű (negyven) aláírás. Emlékeztettek arra, hogy az MSZP kedd délelőtt kezdeményezte a rendkívüli ülésnapot azért, hogy kiderüljön, ki támogatja, és ki ellenzi az M0-s és a bevezető autópálya-szakaszok fizetőssé tételét.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke kedden közölte, azt akarják elérni, hogy azokon az utakon, ahol 2014-ben nem kellett fizetni útdíjat, jövőre se kelljen, és ezt országgyűlési határozati javaslatban is kezdeményezték.

Az országgyűlési törvény szerint a köztársasági elnök, a kormány vagy a képviselők egyötödének írásbeli kérelmére az Országgyűlést rendkívüli ülésszakra vagy rendkívüli ülésre össze kell hívni. A kérelemben az összehívás indokát, továbbá a javasolt időpontot és napirendet meg kell jelölni. A házelnöknek lehetőleg a javasolt, de legkésőbb az azt követő nyolc napon belüli időpontra kell az Országgyűlést összehívnia.

A házszabály szerint a rendkívüli ülés összehívásának kezdeményezésével egyidejűleg a napirendre javasolt önálló indítványt is be kell nyújtani. A napirendre csak olyan önálló indítvány vehető fel, amelynek napirendre vételét a rendkívüli ülés kezdeményezésére jogosultak kérték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.