Áder egyperces csendet kér a médiától

A köztársasági elnök hangsúlyozta: „a politikai nemzetünknek okozott veszteség mindig jóvátehetetlen és pótolhatatlan”.

MNO
2015. 01. 26. 14:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Köztársasági Elnöki Hivatal által az MTI-hez hétfőn eljuttatott felhívás szerint az államfő azért kéri a tavalyihoz hasonló gesztusra a médiumokat, mert hiszi, „a 21. század szabad Magyarországának minden felelős polgára egyetért abban, hogy a bűnös politikát folytatók akkori embertelenségét nem szabad a felejtés vagy a közömbösség bűnével tetézni”.

Az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak vasárnap a budapesti Holokauszt Emlékközpontban.

 

Kedden Lengyelországban, az auschwitz-birkenaui tábor felszabadulásának hetvenedik évfordulója alkalmából megrendezett központi ünnepségen a magyar kormány képviselője is jelen lesz, tolmácsolva a magyar nép fájdalmát, veszteségét.

Áder János köszönetét és tiszteletét fejezte ki a magyar rádiók és televíziók mindazon szerkesztőségeinek, vezetőinek és tulajdonosainak, akik 2014. január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján Európában is példaértékű összefogással megteremtették a közös emlékezés lehetőségét. Akkor azzal a kéréssel fordult hozzájuk, hogy az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának évfordulóján este 7 órakor néma gyásszal emlékezzenek meg a magyar áldozatokról.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: „a politikai nemzetünknek okozott veszteség mindig jóvátehetetlen és pótolhatatlan”, azok a vészterhes idők történelmünk legsötétebb fejezetei közé tartoznak. A deportálások következtében Magyarország polgárainak százezreit fosztották meg hazájuktól, életüktől, és ők azok közé tartoztak, akiket „az állami szintre emelt gyűlölet, kirekesztés és a kollektív üldözés terrorgépezete tett a 20. század történelmének vértanúivá” – fogalmazott.

A haláltáborok ártatlan áldozatává lett honfitársaink emléke arra figyelmeztet, hogy a ma élő magyaroknak és minden utánunk jövő nemzedéknek örök időkre szóló erkölcsi feladat testvérként vigyázni egymásra. Soha többé nem jöhet olyan idő, amikor magyar a magyar ellen fordul: ez hazánk 20. századi történelmének egyik legfontosabb tanulsága – mutatott rá.

Áder János ezért azzal a kéréssel fordult a magyar rádiók és televíziók vezetőihez, hogy a tavalyi közös emlékezés példaértékű összefogásából nemes hagyományt teremtve január 27-én este 7 órakor minden évben a műsorfolyamba illesztett egyperces néma megemlékezéssel tisztelegjenek az áldozatok előtt.

„Legyen a közös csend, a közös emlékezés a közösen megadott tisztelet gesztusa, mely nemzetünk minden tagjának összetartozását erősíti” – emelte ki. Hozzátette: történelmünk a legjobb példa arra, hogy ennek hiányában mindig nagy kárt szenvedett az ország, és arról is sok tapasztalatunk van, hogy az összetartozás érzése milyen magasra képes emelni a nemzetet.

Az auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg katonái szabadították fel. Január 27-ét 2005-ben az ENSZ-közgyűlés a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

A magyar zsidóság első világháborús áldozatvállalásának komoly szerepe van abban, hogy Magyarország újra és újra képes talpra állni, hogy „nemzetünkből nem veszik ki az életerő” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, a Kozma utcai zsidó temető első világháborús hősi parcellájának felújítása alkalmából tartott megemlékezésen.

Orbán Viktor szerint az ország területének megvédése sem 1914–15 telén, sem a későbbiekben aligha sikerült volna a magyar zsidó közösség hősies magatartása és áldozatvállalása nélkül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.