Egyre több külföldi van oda a lesajnált Józsefvárosért

Pár év múlva a VIII. kerület lehet Budapest új belvárosa.

MNO
2015. 01. 20. 17:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Omladozó házak és lezüllött környék – ez jellemezte a főváros VIII. kerületét a 60-as, de még a 90-es években is. A mai Józsefváros már más képet mutat. Ma már patinás épületek és rengeteg fiatal jellemzi. A környéket egyre több turista fedezi fel magának. „Egyedülállóak ezek az épületek! Szinte összehasonlíthatatlan más országokkal. Központi, de mégsem zsúfolt” – fogalmazott egy iráni fiú a köztévének a napokban.

A turisztikai szaklapok szerint is érdemes a városnak erre a részére koncentrálni. Egy brit magazin szinte áradozik a VIII. kerületről és az itt található hotelekről, éttermekről. Az angol újságíró úgy fogalmaz: kopottból művészivé vált ez a városrész.

Egy butikhotel is bekerült a cikkbe. A szálló öt éve nyitott, szinte mindig telt házzal üzemel. Leginkább a külföldiek keresik a különleges stílusú szobákat. A hotelt a VIII. kerület hangulata ihlette, a vállalkozók tudatosan választották ezt a városrészt. „Mi felfedeztük azt, hogy mekkora lehetőség van ebben a környezetben, hogy egyre több művész fókuszálta ide a tevékenységét, és tulajdonképpen mi is szerettünk volna egy olyan helyszínt kialakítani, ahol bemutathatjuk ezt, a negyed kreativitását” – nyilatkozta Ilosfai Krisztina, a Brody House PR-menedzsere.

Az utóbbi években egyre több cég látta be: érdemes befektetni Józsefvárosban. A terület több pontja is teljesen megújult. Szakértők szerint, ha folytatódik ez a tendencia a nyolcadik kerület lehet Budapest új belvárosa. „Biztos, hogy van még fejlődési potenciálja, és azt is gondolom, hogy azok a közintézmények, azok a paloták, amik esetlegesen még nem estek át felújításon, azoknak a helyére költözhetnek szállodák, költözhetnek éttermek, költözhetnek olyan turisztikát kiszolgáló egységek, amik egyrészt megőrzik ezeket a történelmi értékeket, másrészt tovább fejlesztik” – közölte Száraz István, a Welovebudapest.com alapítója.

A szolgáltatások és a programok bővülése pedig nemcsak a kerület, de egész Budapest turizmusára jó hatással van. „A programturizmus jelentősége az elmúlt években karizmatikusan megfogalmazódott, hogy erre szükség van, mert azt gondolom, hogy egy vendég akkor marasztalható itt, hogyha számára megfelelő terméket, megfelelő értékű, tartalmú programot tudunk nyújtani” – mondta Bán Teodóra, a Budapesti Fesztiválközpont ügyvezetője.

A magyar fővárosba évente átlagosan több mint 40 millió turista érkezik. Az elmúlt időszakban pedig évről évre 6-8 százalékkal több külföldi volt kíváncsi Budapestre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.