Jöttek, szóltak, hazamentek

Fizetős útszakaszok, emelkedő nyugdíjak, nógrádi földrengések, újévi ünneplés, tüntetés az Opera előtt – ilyen volt 2014 utolsó és 2015 első hete.

2015. 01. 04. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újév első perceiben idén is meghallgathattuk az államfő köszöntőjét. Áder János köztársasági elnök ebben azt kérte, hogy ne csak a mellettünk lévő barátainknak és szeretteinknek szorítsuk meg a kezét, de lélekben nyújtsunk kezet minden magyarnak. Az államfő felhívta a figyelmet: 25 évvel ezelőtti nekigyürkőzésünknek, közös elszánásunknak, kitartásunknak hála az 1990 után született nemzedékeknek már nem kellett megismerniük, milyen az élet egy olyan országban, ahol vasfüggöny választ el minket Európa nyugati felétől.

A szilveszteri ünneplés az elmúlt évekhez hasonlóan most sem múlt el eseménytelenül, a mentőknek évek óta nem volt annyi dolguk, mint az idén, de a tűzoltók és a rendőrök sem unatkoztak. Az ünneplés után délutánra mintegy száz köbméter hulladékot takarítottak össze Budapest közterületein.

Nógrádban valószínűleg nem ilyen évkezdetre számítottak, ugyanis a megyében az év első napján négyszer is rengett a föld, 11 épületben keletkezett kár, a tűzoltóknak egy esetben kellett intézkedniük.

A politikai életben ugyan csökkent az aktivitás az év utolsó napjaiban, azonban az új év első napja nem egy változást hozott a hétköznapjainkba.

Csütörtöktől fizetős lett az M0-s körgyűrű, a sztrádák fővárosi bevezető szakasza, illetve számos nagyvárost elkerülő út. Az ötezer forintos éves megyei matricát az ország mintegy 1500 pontján lehet megvásárolni, a mobiltelefonos értékesítés februártól kezdődik. Az új útdíjrendszer egy hónapos türelmi idővel indul, vagyis januárban még nem büntetik meg azokat, akik matrica nélkül használják a fizetős útszakaszokat. A megyei matricákkal használható útszakaszokról térképeket tettek közzé, ezek letölthetők a Kormány.hu, a Nemzetiútdíj.hu és az Útinform.hu oldalról.

Az év első napján elindult az online árukövetési rendszer is, amely jó eszköz lehet az áfacsalás elleni küzdelemben, de ettől a dátumtól számítják fix árfolyamon a törlesztőrészleteket a bankok. Január elsejétől 105 ezer forintra nő a minimálbér és 122 ezer forint a garantált bérminimum. Változik a jövedelmek adózása is. Emelkednek a nyugdíjak, az idősek járandósága 1,8 százalékkal nő.

Pénteken újabb kormányellenes tüntetést tartottak Budapesten, a demonstrációt a három évvel ezelőtti, új alaptörvény elleni megmozdulások apropóján az Opera előtt tartották meg. A Most Mi csoport által a közösségi hálón szervezett tüntetésen pár ezren vettek részt a rossz időben, ahol Várady Zsolt Iwiw-alapító, főszónok és a pódiumra lépett társai néhány ellenzéki politikus és portál véleménye szerint sem igazán találták meg a közös hangot a tömeggel, illetve fogalmaztak meg markáns mondanivalót.

A Che Guevara-zászlók árnyékában új alkotmányozásról, társadalmi igazságtalanságokról, decentralizációról, de még a privát egészségügy igenléséről is szót ejtetek a szónokok, s természetesen az „Orbán, takarodj!” sem maradhatott ki. Folytatás következik, legközelebb Angela Merkel februári magyarországi vizitjét vezetik majd fel egy nagyobbra tervezett fővárosi megmozdulással, de előtte még egy pártzászlós január 10-i tüntetés is tervbe van véve.

Szombat reggelre az is kiderült, február 11-e és 13-a között Mezőkövesden tartja a Fidesz és a KDNP országgyűlési képviselőcsoportja azt a közös évadnyitó frakcióülést, ahol egyebek mellett az országvédelmi akciótervről is döntenek, de az elmúlt hetek párton belüli konfrontációit is megpróbálják majd rendezni.

Jobban van Buzánszky Jenő, akit december 12. óta az esztergomi kórházban ápolnak. Már a múlt héten stabilizálódott az Aranycsapat legendás labdarúgójának állapota, akit kétszer is megoperálták, az állapota sokáig kritikus volt.

A végére egy érdekesség: öt hónappal a magyar–román közös rendezésű női kosárlabda-Európa-bajnokság június 11-i rajtja előtt még nincs szövetségi kapitánya a magyar válogatottnak, a szurkolók Rátgéber Lászlót látnák szívesen a csapat trénereként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.