Raoul Wallenbergre emlékeztek Stockholmban

Az eseményt a svéd diplomata eltűnésének hetvenedik évfordulója alkalmából tartották meg.

RZ
2015. 01. 17. 21:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd főváros központjában mintegy kétszáz ember gyűlt össze szombat délután, hogy gyertyát gyújtson Wallenberg emlékére.

Michael Wernstedt, a Raoul Wallenberg Akadémia elnöke közölte, hogy a megemlékezésen a diplomata mellett minden olyan ember előtt tisztelegnek, aki változást tud elérni. Hozzátette: „az utóbbi hetek eseményei világosan megmutatták, hogy rendkívül fontos a demokrácia védelme”.

„Fontos, hogy itt legyünk és emlékezzünk, de nemcsak azért, mert Wallenberg megmentette számos zsidó életét, hanem azért is, mert példát mutatott civil kurázsiból” – mondta egy 42 éves helyi lakos, aki kislánya társaságában érkezett az eseményre. A résztvevők között volt Raoul Wallenberg lánya, a 93 éves Nina Lagergren is, aki még mindig szeretné megtudni az igazságot apja haláláról.

Raoul Wallenberg 1944 nyarától budapesti svéd diplomataként sok ezer zsidót mentett meg a biztos haláltól, egyebek között svéd útlevelek kiadásával. Gyakorlati segítséget is nyújtott: élelmiszert, gyógyszert juttatott el a rászorulóknak.

Wallenberg 1945. január 17-én Debrecenbe indult, hogy az Ideiglenes Nemzeti Kormánnyal és a szovjet főparancsnoksággal tárgyaljon, de soha nem érkezett meg. Munkatársai utoljára egy szovjet tiszt és két katona társaságában látták, elköszönésekor azt mondta: „Nem tudom, vendég vagyok-e vagy fogoly.”

További sorsa, halálának helye és időpontja tisztázatlan. Annyi bizonyos, hogy a diplomatát sofőrjével együtt letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták. A szovjet hatóságok 2000-ben elismerték, hogy Wallenberget politikai okokból hurcolták el, és a KGB a börtönben agyonlövette. Az orosz főügyészség politikailag rehabilitálta őt. A történelmi kutatások ma sem tudnak megnyugtató választ adni a diplomata halálának körülményeire, mert az erre vonatkozó iratok titkosítását Oroszországban még mindig nem oldotta fel.

Wallenberg az Egyesült Államok, Kanada és Izrael tiszteletbeli állampolgára, 2012-ben az amerikai törvényhozás a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, a Kongresszusi Aranyérmet szavazta meg számára. 2003-ban a Fővárosi Közgyűlés Budapest díszpolgárává avatta, tevékenységére több emlékmű és szobor emlékeztet a fővárosban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.