Lauderéknek fizetniük kell

Cége megszegte a magyar állammal kötött kaszinókoncessziós szerződést, jogerősen 131 millió forintnyi késedelmi kötbért kell fizetnie.

2015. 02. 19. 18:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Részben helyt adott mai döntésében a Fővárosi Ítélőtábla a felperes magyar állam fellebbezésének, és az első fokon megítélt 88 millióról 131 millióra emelte a késedelmi kötbért, amit a Ronald S. Lauder amerikai üzletember érdekeltségébe tartozó KC Bidding Kft.-nek kell megfizetnie a kaszinókoncessziós szerződés megszegéséért. Az ítélőtábla kimondta: az elsőrendű alperes nem „csupán” 356, hanem összességében 533 napot késett azzal, hogy beszámoljon az államnak a sukorói King’s City-beruházás megvalósításának a folyamatáról, amit a szerződés szerint félévente meg kellett volna tennie. A napi késedelmi kamat mértékén (247 ezer forint) az ítélőtábla nem változtatott az elsőfokú ítélethez képest – ez egyébként a tizede annak, mint amennyit az állam követelt.

Ennél is lényegesebb, hogy az ítélőtábla kimondta: Lauder mint másodrendű alperes készfizető kezességvállalással tartozik a KC Bidding kötelezettségeiért. Bár a koncessziós szerződés szerint a biztosítéknak a cég valamennyi fizetési követelésére ki kellett volna terjednie, Lauder a kezesi nyilatkozatban csak a KC Bidding által nem vitatott követelésekre korlátozta kezességvállalását. A nyilatkozatot a Bajnai-kormány pénzügyminisztere, Oszkó Péter, majd az elsőfokú bíróság is elfogadta, ám a másodfokú bíróság – helyt adva az állam fellebbezésének – szerződésellenesnek minősítette. Így nemcsak cége, hanem maga Lauder is pervesztes lett. Az ugyanis nem készfizető kezességvállalás, ha valaki csak bizonyos, általa támasztott feltételek esetén hajlandó fizetni.

Bártfai Beatrix, a Sukoró-ügyben a magyar államot képviselő Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda jogásza lapunknak rendkívül kedvezőnek nevezte az ítéletet. Úgy vélte, megnyugtató, hogy Ronald S. Lauder a magánvagyonával felel majd a KC Bidding kötelezettségeiért, és ez a még folyamatban lévő meghiúsulási kötbér iránti perben is irányadó. (Ismert, a magyar állam 900 millió forint meghiúsulási kötbért is követel a KC Biddingtől – azt a pert a Fővárosi Törvényszék a késedelmi kötbér ügyében hozott ítélet jogerőre emelkedéséig felfüggesztette. Így most már az a per is folytatódhat.)

Mint arról többször beszámoltunk, Lauder és amerikai–izraeli befektetőtársai 2008. május 21-én az Országházban találkoztak Gyurcsány Ferenc akkori kormányfővel és Bajnai Gordon gazdasági miniszterrel, s azért lobbiztak, hogy a kaszinóberuházás céljára kiszemelt sukorói ingatlanegyüttes tulajdonjogát cserével szerezhessék meg, így elkerülve a pályázat esetén megjelenő vetélytársakat. Gyurcsányék teljesítették a befektetők óhaját. A Kúria azonban 2012-ben semmisnek és érvénytelennek mondta ki a csereszerződést. Mivel a befektetők nem rendelkeztek jogszerű ingatlanokkal, a magyar állam 2011-ben felmondta a koncessziós szerződést, és 900 millió forintnyi meghiúsulási kötbért követel Lauderéktől.

A hazaiak mellett külföldön is folyt egy Sukoró-per. A befektetők egy washingtoni választott bíróság előtt százmilliárd forintra perelték a magyar államot, amiért az szerintük jogellenesen kisajátította a beruházásukat, és megfosztotta őket a kaszinóépítés lehetőségétől. A washingtoni bíróság tavaly elutasította a keresetet, és kimondta: a magyar állam semmilyen közhatalmi eszközzel nem sajátította ki vagy gátolta a beruházást, jóhiszeműen és szerződésszerűen járt el, és nem sértette meg a befektetésvédelmi egyezményt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.