Felminősítés, energiaunió, vasárnapi nyitvatartás

Megállapodás született az energiaunióról, szigorodtak a vasárnapi zárva tartás szabályai, és több demonstrációt is tartottak az elmúlt napokban.

MA
2015. 03. 22. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió állam-, illetve kormányfői kivétel nélkül elkötelezték magukat az energiaunió megteremtése mellett – jelentette be csütörtök este, az uniós csúcstalálkozó első napirendi pontjának megtárgyalását követően Donald Tusk. A döntés után hajnalba nyúló különmegbeszélést tartottak Görögország pénzügyi helyzetéről Angela Merkel, Francois Hollande, továbbá uniós intézmények vezetői, valamint Aléxisz Cíprasz görög kormányfő részvételével.

A gazdaságnál maradva: pénteken felminősítette Magyarországot a Standard & Poor’s, egy fokozattal, BB+-ra emelve az eddigi BB-ről a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását. A nemzetközi hitelminősítő a döntést egyebek mellett azzal a véleményével indokolta, hogy a magyar gazdaság külső egyensúlyi problémái jelentősen enyhültek az utóbbi években.

Tovább szigorodtak a kötelező vasárnapi pihenőnap szabályai a kereskedelemben. Az Országgyűlésben elfogadott módosítások értelmében nem működhetnek a hét utolsó napján a benzinkutakon lévő szupermarketek, illetve azok az áruházak sem, amelyek a nagykereskedelmi tevékenységgel egy időben végfelhasználókat is kiszolgálnak. A csupán az év öt vasárnapján kinyitó áruházak dolgozóinak bérpótléka 100 százalékra emelkedett.

A leggyengébbek kapják a pofont

A nagyobb boltoknál valószínűleg lesz leépítés a vasárnapi zárva tartás miatt, amit a leggyengébbek sínylenek meg legjobban – tudhattuk meg a Réti, Antall és Társai PwC Legal csütörtöki sajtóbeszélgetésén. Az is elhangzott, hogy a törvényt alapvető ellentmondások feszítik, és jogilag nem definiált fogalmakkal operál.

Egy, az elmúlt héten megjelent kormányrendelet kimondja, hogy az elfogadott eljárási rend alapján kizárólag akkor lehet majd a későbbiekben az önkormányzathoz fordulni a zárva tartás alóli mentességért, ha ennek feltételeit egy újabb döntéssel meghatározzák.

Szerdán életfogytiglani szabadságvesztést kért az ügyész az 1956-os forradalmat követő megtorlások miatt háborús bűntettekkel vádolt 94 éves Biszku Bélára a Fővárosi Ítélőtáblán tartott másodfokú tárgyaláson.

Erre a hétvégére ingyenes fuvarozást hirdetett az Uber közösségi utazásmegosztó, ami végképp kiverte a biztosítékot a budapesti taxisoknál. Sofőrjeik csütörtök este spontán akcióba kezdtek, autóikkal a Hősök teréről a Várkert Bazárig vonultak. Fájlalják, hogy míg rájuk szigorú szabályok vonatkoznak, addig az Uber kocsijaiban szabad a vásár. A taxisok azt ígérik: ha nem orvosolják panaszaikat, jövő pénteken már a csúcsforgalomban térnek vissza.

Befejeződött az 1-es és a 3-as villamosvonal felújítása, valamint az 1-es vonal meghosszabbítása, amelyen a szerelvények péntek déltől a Rákóczi hídon keresztül a Fehérvári út és Etele út kereszteződésénél található új végállomásig járnak.

A magyar kormány szerdán dönt az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben tervezett magyar szerepvállalásról, amelynek keretében magyar katonák a kiképzők védelmét látják el az észak-iraki kurd területeken – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ).

Összecsaptak a rendőrökkel szerdán Frankfurtban az Európai Központi Bank elleni tüntetések résztvevői. Az intézmény új székházának átadására szervezett demonstrációkon több száz embert őrizetbe vettek.

A Blockupy szerint a rendőrség könnygáz és vízágyú bevetésével lépett fel a tüntetőkkel szemben, és az egyenruhások gumibottal ütlegelték a demonstrálókat, akiknek soraiban sokan megsebesültek.

A Blockupy szóvivője a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy azért tüntetnek az EKB ellen, mert az intézmény a pénzügyi szektor érdekeit az emberek érdekei fölé helyező, elhibázott válságkezelő politika egyik fő alakítója.

Szerdán terroristák támadták meg a tuniszi Bardo Múzeumot, ahol több száz turista tartózkodott. A lövöldözésben huszonhárom ember vesztette életét, legalább negyvenheten megsebesültek. A biztonsági erők a túszszabadító akció során lelőttek két merénylőt. Másnap az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára a merénylet elkövetését.

A jelenség Budapesten délelőtt 9.39-kor kezdődött és 11.59-ig tartott, csúcspontja a fővárosban 10.48-kor következett be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarta a Napot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.