Újabb szigorítás brókerügyben?

Hamarosan kezdeményezik a Kun-Mediátor felszámolását.

Markotay Csaba
2015. 05. 05. 5:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A karcagi Kun-Mediátor-ügy károsultjainak egy részét képviselő ügyvéd szorgalmazza a cégnyilvántartás rendszerének szigorítását, újragondolását. Dobrossy István ennek érdekében a héten levélben fordul Orbán Viktor kormányfőhöz, Áder János köztársasági elnökhöz és a parlamenti pártok frakcióvezetőihez. Az ügyvéd lapunknak úgy fogalmazott: nagyjából 2003 óta jelentős banki és állami felelősség is van abban, hogy a becslések szerint legalább öt-, de akár húszmilliárddal is megkárosíthatta az ügyfeleket a hivatalosan főleg utaztatással foglalkozó cég.

Az ügyvéd kifejtette, a bankok felelőssége azért vetődhet fel, mert a feltételezések szerint jóval nagyobb pénzek fordultak meg a vállalat számláin, mint amit az utazási irodai tevékenység indokolt volna, aminek egyébként fel kellett volna tűnnie. Az állami felelősség pedig azért jöhet szóba, mert a cégnyilvántartásban, illetve a cégkivonatokon egyrészt tetszőleges számú tevékenységi kört fel lehet sorolni, ami átláthatatlanná teszi a rendszert, másrészt olyan tevékenység is szerepelhet ott, amelyhez szükség lenne engedélyre, csak éppen a cég azt nem kapta meg.

Példaként a pénzügyi szolgáltatói, illetve a brókeri tevékenységet említette, amelyre a Kun-Mediátornak nem volt engedélye, pedig ezek is szerepeltek a cég tevékenységi körei között, nem csak a pénzváltás. – Sok károsult pedig úgy nyilatkozott, hogy ez tévesztette meg őket, és ez alapján hitték, jó helyen van a pénzük – fogalmazott az ügyvéd. Hozzátette: ahogy a 90-es években, most is arra lenne szükség, hogy csak közhiteles adatok kerülhessenek a nyilvántartásba.

Dobrossy István lapunknak elmondta, eddig 4-500 károsult tett feljelentést, de a pórul járt emberek száma ezer körüli lehet. Ez átlagosan ötmilliós kárral számolva ötmilliárd forint, de volt, akinek ennél sokkal több pénze ragadt bent. – A végső kár jóval ötmilliárd forint fölött lesz, de akár a húszmilliárdot is elérheti – tette hozzá. Megerősítette egyúttal, kezdeményezni fogják a Kun-Mediátor Kft. felszámolását. Erre azért van szükség, mert most nincs kivel tárgyalni, a cégvezető szökésben van, ám ha a felszámoló „veszi át a hatalmat” a társaságnál, akkor lesz kivel egyeztetni, és ő ki tud majd állítani igazolásokat a követelésekről.

Úgy tudjuk, a felszámolásnál túl sok jóra nem számíthatnak a pórul járt befektetők. A cégnek szinte semmi vagyona nincs, a legutóbbi, 2013-as adatok szerint húszmillió forint volt a tőkéje. Ráadásul a rendőrség ugyan több házkutatást is tartott a Kun-Mediátornál, de sok mindent nem tudtak lefoglalni. Helyiek beszámolója szerint „bróker Marcsi” családja ugyan „jelentős életszínvonalon” élt, de a családi vagyon nem Dobrai Sándorné nevén volt, ahogy az a panzió sem, amelyben lányainak cégei működtek.

Az egyik károsult, Balogh Zoltán  a Szóljon.hu-nak azt nyilatkozta, hogy reményt adtak a károsultaknak Orbán Viktor szavai, aki arról beszélt, hogy bár nem közpénzből, de valamilyen úton-módon próbálnak segíteni a karcagi károsultaknak is. A kormányfő egy tévéinterjúban korábban azt mondta, neki egy ilyen toborzópapír alapján aligha állt volna rá a keze, hogy aláírjon egy szerződést. – A magyar emberek azonban úgy vannak beállítva, „ha Marcsika azt mondta, így lesz jó”, azt jobban elhiszik, mint egy vastag közgazdasági könyvnek az alaptételeit – tette hozzá a miniszterelnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.