Példátlan juttatások

Nyomozást rendelt el az ügyészség, ma hallgatja meg Gömörit a kulturális bizottság.

Horváth–Markotay
2015. 06. 03. 4:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűtlen kezelés és csalás gyanúja miatt elrendelte a nyomozást a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökét érintő feljelentések alapján – közölte lapunkkal Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. A nyomozást a XIV. kerületi rendőrkapitányság végzi, az iratokat már át is vitték oda. A szóvivő azt mondta, a nyomozást azért rendelték el, mert a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján bűncselekmény gyanúját nem lehet egyértelműen kizárni, s azt csak nyomozás keretében lehetséges vizsgálni. A Magyar Paralimpiai Bizottság üdvözölte a nyomozás elrendelését.

Az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma is megszólalt. – Nem tartjuk etikusnak a hiteltámogatást, az MPB esetében eddig erre nem volt precedens, a korábbi elnökök az MPB-nél cégautót, pénzbeli juttatást, jutalmazást sem kaptak – közölte tegnap érdeklődésünkre a tárca a Gömöri által felvett juttatásokkal kapcsolatban. Felhívták a figyelmet arra is: „az ügybe történő beavatkozásnak – annak ellenére is, hogy közfelháborodást kelt – megvannak a vonatkozó jogszabályi keretei. Az MPB működése feletti törvényességi felügyeleti jogosítványokat az ügyészség gyakorolja.”

Ma a parlament kulturális bizottsága előtt magyarázkodhat Gömöri Zsolt, akit Deutsch Tamás alelnökkel együtt hallgatna meg a testület. Az elnök személyesen válaszol majd a kérdésekre, nyilván olyanokra is, amelyekre a saját sajtótájékoztatóján nem volt hajlandó reagálni, hanem inkább elrohant az újságírók elől. Gömöri Zsolt a botrányok ellenére nem mond le, várhatóan inkább a bizalmi szavazást választja az elnökséggel együtt, így időt nyerhet.

Mint arról beszámoltunk, holnap dönthet a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöksége arról, hogy hivatalosan is kezdeményezi-e maga, illetve Gömöri Zsolt elnök ellen a bizalmi szavazást a június 19-re összehívott rendkívüli közgyűlésen. A legutóbbi elnökségi ülés zárt volt, ám a mostani várhatóan nyilvános lesz, mert napirenden szerepel a Paralimpikonok Klubjával kapcsolatos kérdés is. Mivel pedig a klub tagjait is meghívták, zárt tanácskozást nehéz lenne elrendelni.

A paralimpiai bizottság vezetésével kapcsolatos botrány május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt 2012-ben – Deutsch Tamás alelnök, fideszes politikus javaslatára – hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott hitele végtörlesztésére. Az összeget a botrány kirobbanása után visszafizette, annak ellenére, hogy állítása szerint azt jogszerűen vette fel.

Az időközben lemondott felügyelőbizottság ugyanakkor nem tudta kideríteni, hogy Gömöri Zsolt támogatását ki állapította meg, mivel a testület szerint erre vonatkozó iratot, határozatot a felügyelőbizottságnak nem mutattak be. Kiderült az is, hogy az elnök, mint a munkáltatói jogokat gyakorló vezető, hagyta jóvá az egyik dolgozó ugyancsak hárommillió forintos támogatási kérelmét, amit az alkalmazott szintén végtörlesztésre használt. A pénzt Tóth Veronika, az MPB nemzetközi főtitkára kapta.

Az elnök ugyancsak sokat bírált mexikói utazása ügyében pedig azért vetődtek fel kérdések a felügyelőbizottságnál, mert az utazásra Gömöri szerint az elnökség tudtával került sor, bár ezt bizonyító dokumentumokat nem talált a bizottság. A felügyelőbizottság öszszesen öt vizsgálat lefolytatásáról számolt be a botrányokkal kapcsolatban, bár egyes hírek szerint az összegzésben olyan megállapítások is szerepelnek, amelyeket egyelőre nem tettek közzé.

Nemcsak a végtörlesztés és a mexikói utazás miatt nőtt óriásira a botrány az elnök körül. Kovács Brigitta, az MPB volt gazdasági vezetője az ATV-nek például arról is beszámolt, hogy elnökségi döntés révén a dolgozók tízszázalékos jutalékot kapnak, ha szponzort visznek a szervezethez. – Csakhogy a szponzorokat nem mindig Gömöri „hozta”, sokszor maguk jelentkeztek, az elnök azonban minden befolyt öszszeg után felvette a pénzt – fogalmazott Kovács Brigitta. Hozzátette, hogy Gömöri Zsolt jelentős végkielégítést ígért a paralimpiai bizottság egyik igazgatójának, hogy ne beszéljen az ottani gazdasági ügyekről.

Az utóbbi hetekben az elnök jutalmazásáról, üzemanyag-térítéséről, autóvásárlásáról és utazásáról is hírek jelentek meg, amelyeket Gömöri sajtótájékoztató keretében cáfolni próbált, de leginkább csak pontosítani tudta a vádakat, amelyeket összeesküvésnek próbált beállítani. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy szerinte jobb lenne, ha Gömöri Zsolt távozna az MPB éléről, mert amit a bizottsági elnök tesz, az többet árt a paralimpia ügyének, mint használ. Borkai Zsolt, a MOB elnöke pedig közleményben jelezte: meglátása szerint Gömöri már nem tudja hatékonyan képviselni és hitelesen szolgálni a szervezetet és a sportolókat.

Feljelentések is érkeztek Zuglóba. Nemcsak az ügyészség által elrendelt nyomozás iratai érkeztek meg a XIV. kerületi rendőrkapitányságra, hanem részben azok a feljelentések is, amelyeket sportolók, sportvezetők és szakértők tettek múlt héten Gömöri ellen. Ők azok, akiket az elnök az ellene irányuló lejáratókampánnyal megvádolt, és hogy ezt igazolja, nyilvánosságra hozta személyes levelezéseiket. Az öt érintett személyes adattal való visszaélés miatt tett külön-külön büntetőfeljelentést. Az érintettek emellett kártérítési pert is indítanak Gömöri ellen, ebben az eljárásban húszmillió forintot követelnek tőle. A nyilvánosságra hozott levelezés miatt az adatvédelmi hatóság már eljárást indított.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.