Életeket tehet teljessé, mégsem fizeti az állam

Dévény Anna mesélt a küzdelmes munkáról és azokról, akik rosszul használják az általa kifejlesztett technikát.

Konopás Noémi
2015. 07. 09. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dévény Anna hatvan év kőkemény, erőn felüli munkájával fejlesztette ki a mozgásterápiában merőben rendhagyó, a korábbi bevett gyakorlatokkal élesen szembemenő módszerét, amellyel – elmondása szerint – nemcsak a különböző rendellenességekkel született csecsemőkön, hanem baleseti utókezelés során felnőtteken is képesek teljes gyógyulást ígérve segíteni. Mint azt az MNO-nak hangsúlyozta: az igazi hungarikumnak számító technikájának köszönhetően száz, eddig gyógyíthatatlan kisgyermek közül nyolcvan egészségesen élhet. „Sőt az elmúlt öt év adatait tekintve a kezelt csecsemők 97,2 százalékánál értünk el teljes gyógyulást” – tette hozzá örömmel.

Ő volt az első, aki leszögezte: a mozgásukban korlátozottakat első lépésként magára a mozgásra kell képessé tenni, a fejlesztés csak ezután jöhet. „Korábban mindenki fejlesztéssel akart gyógyítani, azt erőltetve, amire a beteg alapvetően nem is képes. Ezért bizonyul sikertelennek sok módszer” – magyarázza. Dévény Anna és tanítványai viszont a mozgás „motorjába”, az agy megfelelő központjába küldenek ingereket a speciális manuális technikával. Ez a test összes idegvégződésének óvatos, bőrön keresztüli ingerlését jelenti.

A jövőre nyolcvanadik életévét betöltő Dévény Anna a gyógyításra tette fel az életét, és bár ezer és ezer bizonyítéka van módszerének sikerességére, mégsem ismerik el úgy, ahogyan szerinte kellene. Ennek okát firtató kérdésünkre így válaszolt: „Módszerem egyrészt minden korábbival szembemegy, másrészt hatékony. Márpedig ha ez jó, a többi eljárásra nincs szükség.” Érdekes még – teszi hozzá –, hogy sok orvos is az ő módszerével kezelteti gyermekét, miközben pácienseinek nem ajánlja azt, sőt kifejezetten ellenzi alkalmazását.

Dévény Anna azt sem nézi jó szemmel, hogy módszerét bármilyen egyéb, gondolkodásmódjától és gyakorlatától idegen eljárással vegyítsék, mert ezzel elvész hatékonysága. A szakember határozottan úgy véli, hogy a hat évtized gyakorlati tapasztalatai alapján kialakult mozgásrehabilitációs rendszer csak a saját törvényszerűségei alapján működik. Nem mindegy a kezelések időtartama sem, amit a 150 eddig végzett, Dévény-módszerrel dolgozó szakgyógytornász közül néhányan lerövidítenek. A gyógytornász, művészitorna-szakedző amiatt is elkeseredett, hogy több, a módszert privát praxisban használó kolléga túl sok pénzt, akár tíz-tizenkétezer forintot is elkér egy kezelésért. Ez az oka annak, hogy rengetegen fordulnak az alapítványhoz, ott ugyanis a rászorulók ingyen gyógyulhatnak, a többi páciens pedig maga dönti el, mennyivel járul hozzá a működéshez.

Arról, hogy mit jelent az alapítványnak az újfajta OEP-támogatás, azt mondta, hogy az eredményeikre való tekintettel jelenleg is támogatja a módszert az egészségpénztár. A most életbe lépő önálló kóddal és az ahhoz kapcsolódó finanszírozással „kicsit könnyebb lesz az életünk, már nem filléreket, hanem forintokat kapunk” – hangsúlyozta. Úgy véli ugyanakkor, hogy ez az összeg még mindig csak a tényleges költségeik egy részét fedezi, így továbbra is szükségük van az egy százalékokra és a szülők támogatására. „Egy biztos: tőlünk senki nem marad ki azért, mert nem tudja az alapítvány fenntartását támogatni” – hangsúlyozta Dévény Anna.

„Ez a változás egészen pontosan annyit jelent, hogy az OEP önálló eljárási módként ismerte el a módszert, azt, hogy kapunk-e volumennövekedést a korábbiakhoz képest, egyelőre még nem lehet tudni” – mondta el az mno.hu-nak dr. Szekér Judit, az alapítvány kuratóriumi elnöke. Ő is egyetértett Dévénnyel abban, hogy az államtól kapott jelenlegi támogatás nem sok, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az önálló OEP-kód és a várhatóan magasabb összeg nagyon komoly eredmény. Azt is látják azonban, hogy mindig több az igény, mint amennyinek eleget tudnak tenni. Mint Szekér Judit elmondta: egy gyermek kezelése az alapítványnak 8 ezer forintjába kerül jelenleg, amiből eddig 2 ezret térített az egészségbiztosító. Az évente kapott 25 millió forintból 6 ezer beteget tudnak kezelni. Szekér szerint a köztudatban az él, hogy amit az OEP térít, az eleve ingyenes, holott erről szó sincs, pláne azoknál a kicsi szervezeteknél, amelyek nem tudják fedezni a tényleges költségek és a finanszírozás közötti különbözetet.

A kuratóriumi elnök is megemlítette, hogy a támogatást az alapítvány kapja, a módszert használó vállalkozók nem, így az alapítvány munkatársai joggal tartanak attól, hogy több munka hárul majd rájuk. Az pedig, hogy a módszert elsajátító magángyógytornászok pénzt kérnek ezért a szolgáltatásért, véleménye szerint teljesen természetes. A gond velük csak annyi, amit Dévény Anna is említett: túl drágán dolgoznak, miközben nem mindenki végzi a szigorú előírásoknak megfelelően a munkát.

Az egészségbiztosítótól igyekeztünk megtudni, hogy pontosan mennyi pénzt jelent a kibővített támogatás, és ez hogyan viszonyul a korábbi összeghez. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen szempontok mentén döntenek a támogatásokról, illetve hogy rendelkezésre állnak-e esetleg statisztikai adatok a Dévény-torna hatékonyságáról. Írásban feltett kérdéseinkre adott válaszukban közölték: „Az alapítvány által végzett, eddigiekben több kód alatt jelenthető kezeléseket a  jövőben egy kód alatt jelenthetik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felé. Az új, szakmapolitikai döntés alapján befogadott tevékenységek magasabb pontértékűek, és kizárólag a Dévény Anna Alapítvány által jelenthetőek. Ezek, illetve az ezekhez kapcsolódó többletfinanszírozás lehetővé teszi, hogy az alapítvány által nyújtott ellátás ne csak főként Budapest területére korlátozódjon, hanem az ország teljes területe lefedhetővé váljon az érintett szolgáltatással. A többlettámogatás mértéke a Dévény Speciális manuális technika – Gimnasztika Módszer (DSGM) országos területre való kiterjesztésével összefüggően tervezett esetszám- és pontszámnövekedés alapján került meghatározásra.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.