Uniós eljárások: Magyarország a középmezőnyben

A két legrenitensebb állam Görögország és Olaszország.

MTI
2015. 07. 09. 18:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországgal szemben a tavalyi év végén összesen 44 ilyen eljárás volt folyamatban, ezek közül 18 azért, mert Magyarország nem jelezte időben, hogy átültetett saját belső jogrendjébe valamilyen uniós irányelvet, a maradék 26 az, amely amiatt indult, mert valamilyen magyarországi szabályozás Brüsszel szerint nem áll összhangban az uniós joggal.

A legtöbb eljárás Görögország és Olaszország ellen folyik, mindkét tagállam esetében 89 uniós jogsértés orvoslását szeretné elérni a brüsszeli testület. Spanyolország ellen 86, Belgium ellen 80 kötelezettségszegési eljárás van folyamatban a kimutatás szerint.

A legkevesebb, mindössze 10 eljárás a 2013-ban csatlakozott Horvátország ellen indult. Észtország 16, Málta pedig 18 esetben sérti a bizottság szerint az uniós előírásokat.

A kötelezettségszegési eljárások száma egyébként négy év folyamatos csökkenést követően a tavalyi 1300-ról 1347-re emelkedett. A legtöbb ilyen a környezetvédelem területén indult a tagországok ellen, ezt követően a közlekedés, a belső piac, az adózás és a vámügyek terén. Ezek adják az összes kötelezettségszegési eljárás több mint felét.

Az elmúlt öt évben amúgy jelentősen csökkent a formális kötelezettségszegési eljárások száma. 2010-ben még 2100 ilyen volt folyamatban. Az esetek számának csökkenése jórészt annak tudható be, hogy a bizottság a nem megfelelő jogalkalmazások ügyét a kötelezettségszegési eljárás megindítása előtt a tagállamokkal folytatott párbeszéd, úgynevezett piloteljárás keretében igyekszik rendezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.