Dicséri a szakma az új államtitkárt

Emberileg és szakmailag is megfelelő választásnak tartják az ágazat vezetésére Ónodi-Szűcs Zoltánt.

Kuslits Szonja
2015. 10. 06. 10:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rutinos, az intézményeket és az egészségügyet is jól ismerő szakemberként írta le lapunknak a leendő államtitkárt a Magyar Kórházszövetség elnöke. – Az utóbbi néhány évben az egészségügy átalakítása során végig a tűzvonalban volt, ám az lesz majd igazán érdekes, hogy államtitkárként milyen programot hirdet. Megfelelő vezetői gyakorlata van ahhoz, hogy bizalommal forduljunk hozzá, hiszen korábban is gyakran konzultáltunk – mondta Velkey György. A kórházszövetség vezetője szerint az új államtitkár számára áttekintendő legsürgetőbb problémák a kórházak finanszírozása, az emberierőforrás-kérdések, az orvos- és ápolóhiány, valamint a fekvő- és járóbetegrendszer átalakítása lehet. Velkey György úgy vélte, nem probléma, hogy Ónodi-Szűcs Zoltán jelenleg is PhD-hallgató (a Budapesti Corvinus Egyetemen folytat doktori tanulmányokat – a szerk.), mivel ez sem az időbeosztásban, sem a szakmaiságban nem okozhat gondot.

– A leendő államtitkár nem asszisztálna a szakmai semmittevéshez, biztosan végigviszi azt, amit vállalt – nyilatkozta megkeresésünkre Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója, volt egészségügyi miniszter. Kifejtette, a leendő államtitkár gyakorló szakember, aki volt kórházigazgató, regionális vezető és az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) főigazgatója is, vagyis megfelelően képzett jelölt. A főigazgató szerint aki ismeri Ónodi-Szűcs Zoltán munkásságát, annak egyértelmű, hogy a leendő államtitkár újszerű látásmódra is képes. – Az ÁEEK vezetőjeként bebizonyította, hogy nem csupán helyi, hanem országos feladatokat is képes felvállalni és megoldani, és különösen jó, hogy tudományos szinten is foglalkozik az ágazati kérdésekkel, ez ritkaság – hangsúlyozta Rácz Jenő.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy vélte, „nem a személy érdekes, hanem hogy mi a hozománya”. Mint kifejtette, személyes tapasztalatai alapján Ónodi-Szűcs Zoltánnak minden képzettsége és képessége megvan ahhoz, hogy jó államtitkár legyen, de őt is ugyanúgy tönkre tudják tenni, ha nem adnak neki teret. – Minden kivitelezhető, amihez megfelelő politikai szándék van, márpedig az ágazatban nagyon sürgősen, rendkívül mélyenszántó és hatékony beavatkozásra van szükség. A kérdés az, a kormány rájön-e arra, hogy az egészségügy évtizedes háttérbe szorítottságán változtatni kell – hangsúlyozta Éger István.
Az ÁEEK főigazgatóját pénteken kérte fel az ágazat vezetésére Orbán Viktor, ám a leendő egészségügyi államtitkár nem árult el részleteket arról, milyen konkrét lépések várhatók a következő hetekben, hónapokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.