Egyelőre nem lesz népszavazás a vasárnapi boltzárról

A Kúrián megtámadták a Nemzeti Választási Bizottság határozatát.

MTI
2015. 11. 30. 16:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az NVB határozatát nem támadták volna meg, akkor az NVI a szervezőknek kiadta volna a hitelesített aláírásgyűjtőív-mintapéldányt, és ezzel megkezdődhetett volna az aláírások gyűjtése.

Az NVI azt nem közölte, hogy ki támadta meg a döntést.

Ismert, az NVB november 13-ai ülésén hitelesítette a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét, ezt követően 15 nap állt rendelkezésre (hétfő 16 óráig) a határozattal szembeni jogorvoslatra.

A kérdést Simonné Gercsényi Gabriella magánszemély nyújtotta be október 20-án, fél perccel megelőzve Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese által jegyzett kérdés benyújtását. Simonné kérdése úgy szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?”

A Kúriának 90 napja van dönteni arról, lehet-e a kérdésben népszavazást tartani. Ha a Kúria úgy dönt, helybenhagyja az NVB hitelesítő határozatát, akkor a szervezőknek négy hónapjuk van összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást.

Ha azonban a Kúria megváltoztatja az NVB hitelesítő döntését, akkor újra megnyílik a lehetőség a témában népszavazási kérdés benyújtására.

Azt is megírtuk, hogy részmunkaidős dolgozók megélhetését veszélyezteti elsősorban a vasárnapi zárva tartás. A szakértők úgy látják, uniós jogba ütközhet, ha a kormány aszerint akarja megszabni a kötelezően alkalmazandó munkatársak számát, hogy hány négyzetméter egy üzlet.

Ugyanakkor az internetes piac nem profitált a boltzárból, a vevők vasárnap továbbra sem vásárolnak többet a világhálón – derül ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös netes kiskereskedelmi indexéhez kapcsolódó kutatássorozat idei negyedik felméréséből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.