Nem mehetnek szabadságra a MÁK dolgozói?

Az új illetmény-számfejtési rendszer működésével kapcsolatos problémákat a dolgozók szenvedik el.

Marosi Adrienn
2015. 11. 17. 17:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján azt írják: a megvalósítás egyik kiemelt célja, hogy az államháztartás legjelentősebb kiadási tételeként megjelenő személyi juttatásokról és közterhekről, illetve a létszámról megbízható információk álljanak rendelkezésre a tervezéshez, gazdálkodáshoz és beszámoláshoz.

A rendszer év közbeni bevezetése – és ennek kommunikálása – a 2015-ös évben folyamatosan megtörtént. Az KIRA indulásának tervezett időpontja 2015. január elseje volt, ám ez módosult a jogszabályban is előírt 2015. szeptember, illetve 2015. november 1-jei időpontokra – közölte az MNO-val a Magyar Államkincstár.

„A rendszerhez szükséges informatikai eszközök közbeszerzése hónapokat csúszott, ezért az érdemi terhelési tesztekre csak néhány héttel a tervezett bevezetés előtt kerülhetett sor. A 2014 decemberében futtatott terheléses tesztek olyan új rendszerproblémákra hívták fel a figyelmet, amelyek korábban nem voltak tapasztalhatóak, és megnyugtató orvoslásuk 2015. január 1-jéig nem volt biztosítható” – tudatták.

A rendszer állapotának felmérését követően a hátralévő feladatokra és kockázatokra vonatkozóan új ütemterv készült a biztonságos bevezetésre vonatkozóan, ennek részeként lépcsőzetes bevezetést javasolt a kincstár. Első körben, szeptember 1-jétől a rendszer egy megye és néhány kiválasztott központi szerv részvételével indult élesben, és hozzájuk csatlakozott 2015. november 1-jével a jelenlegi teljes központosított számfejtési kör – közölték. A szakaszos bevezetés következtében a rendszer indulásával járó kockázat kezelhető, a szűkebb felhasználói kör által jelzett hibák egyszerűbben kiküszöbölhetőek a teljes funkcionalitással bíró, letesztelt program esetén a biztonságos bevezetéshez – tették hozzá.

Az új illetmény-számfejtési rendszer bevezetésével kapcsolatban azonban egyik olvasónk azt írta: 2014 novemberében szinte azonos hibákkal folyt a tesztüzemelés, mint amelyeket az idei éles üzemelés során feltártak. Az alkalmazottak körében kiosztott migrációs hibalisták több mint 50 százalékos eltérést mutatnak, míg eredményes esetben a régi, KIR 3 szoftverben és a KIRA rendszerben az adatoknak egyezniük kellene. Szavai szerint a típushibák leginkább az eltérő munkarendben dolgozó munkavállalók pótlékaiban és kiegészítéseiben mutatkoztak meg.

„Tekintettel arra, hogy a foglalkoztató szervek (például minisztériumok, kórházak) és a MÁK ugyanazt a szoftvert használják, felvetődik az a kérdés is, hogy vajon elégséges szerverkapacitással fog-e üzemelni a rendszer” – hangsúlyozta, hozzátéve: a külső és a belső együttes leterhelés egyelőre rendszerösszeomlást okoz.

Olvasónk szerint a munkáltató november 7-re, 21-re és 28-ra túlmunkát rendelt el a Budapest és Pest megyei Igazgatóság Illetmény-számfejtési Irodáin az alkalmazottak körében, és informálisan azt is közölték, hogy az alkalmazottak az idei évben már nem mehetnek szabadságra. Azonban – mint mondta – így is előfordulnak napi 10, bizonyos esetekben 12 órás munkavégzések, amit esetleg nem ellentételeznek.

„Mivel január–február hónapokban kerülnek számfejtésre a kompenzációs családi kedvezmények, az átsorolások nagy része, valamint a munkáltatók által kitöltött személyijövedelemadó-bevallások feldolgozása, az esetlegesen beragadó szabadságok kivétele nem biztosított ezen időszakban” – tette hozzá.

Az ügyben egy másik forrásunk közölte: a tesztüzemelés során a napi munkaidő minimum 9-10 óra volt, és többször túlmunkát rendeltek el hétvégére. „Volt, amit kifizettek, de ezt így nem lehet egyértelműsíteni” – tette hozzá.

Mint mondta, a tesztüzemen kívül a hiányzó munkatársak anyagát is vinni kellett, ha pedig valaki szabadságot tudott kivenni – erre sok esetben nem volt lehetőség, de előfordult, hogy közölték: most kell elmenni – később egész biztosan túlórázott, míg utol nem érte magát. A helyettesítésért azonban fizettek.

Forrásunk a rendszer működésével kapcsolatos problémákat is megerősítette. Szavai szerint a tesztelések során – ha az intézmények nem voltak kapcsolatban a rendszerrel – végig lehetett vinni egy-egy folyamatot, ám ha az intézmények is csatlakoztak, teljes volt a káosz: lefagyott a rendszer, nem lehetett visszalépni, és nem volt az intézményeknél állomány, amivel dolgozni kellett volna.

„Az ötvenszázalékos hibalista szerintük egy országos adatbázisnál nagyon jó eredmény volt” – hangsúlyozta. Az idei teszteléssel kapcsolatban elmondta: eleinte biztos, hogy nem volt túlórázás, ám több alkalmazott is távozott, akiknek a helyére senkit sem vettek fel.

A MÁK kérdésünkre válaszolva ugyanakkor azt közölte: a rendkívüli munkavégzés elrendelése, jóváhagyása, valamint ellenértékének meghatározása során a kincstár a különböző jogszabályokban és belső szabályozókban írtaknak megfelelően jár el. A Magyar Államkincstárnál a szabadságolások a tervezettek szerint, a dolgozók kérése alapján megtörténhetnek – tették hozzá.

Cikkünk megjelenése után a MÁK közölte: a fenti állításokat visszautasítja, és „a Kincstárnál a szabadságolások a 2011. évi CXCIX. a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény 103-107§ alapján megtörténnek”.

2015. november 1-jén a Kincstárnál elindult az új országos kiterjesztésű Központosított Illetmény-számfejtési Rendszer (KIRA), amelynek bevezetése az elfogadott ütemterv szerint halad – fűzték hozzá.

Nem kizárt, hogy 2017-ig nem kerülnek át az önkormányzatok számlái a bankoktól a Magyar Államkincstárhoz, mivel utóbbinak az informatikai rendszere erre még nem készült fel – írja a Világgazdaság.

A kormány még vizsgálja, hogyan lehetne a lehető legbiztonságosabban kezelni az önkormányzatok pénzeszközeit – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Világgazdaság azon érdeklődésére, mikor terjesztik a parlament elé azt a törvényjavaslatot, amely kötelezné az önkormányzatokat, hogy a MÁK-nál vezessék folyószámláikat. A tárca válasza megerősíteni látszik a Világgazdaság azon értesülését, miszerint január 1-jén aligha kerülnek át az önkormányzatok számlái a bankoktól a kincstárhoz – olvasható a cikkben.

„A kincstár a pénzforgalmi szolgáltatásait és rendszereit a jogszabályváltozások okán és az ügyféligényekre is tekintettel folyamatosan fejleszti, a jelenlegi pénzforgalmi szolgáltatások magasabb színvonalon történő biztosítása érdekében folyamatban van az új Kincstári Számlavezető Rendszer fejlesztése” – válaszolta a MÁK a Világgazdaságnak. Ennek során megújulhat, átalakulhat a kincstár illetmény-számfejtési rendszere, ahhoz a központi költségvetési intézmények mellett az alkotmányos fejezeteknek, jelesül az Alkotmánybíróságnak, a bíróságoknak, az Országgyűlés Hivatalának, a köztársasági elnök hivatalának is csatlakozniuk kell – írják, hozzátéve: figyelmeztető, hogy értesüléseik szerint még a napokban is voltak fennakadások az illetmények számfejtésében, és ennek akár személyi következményei is lehetnek. Több tízezer milliárd forint, a teljes magyar pénzforgalomnak nagyjából az egynegyede bonyolódik a MÁK-on keresztül – teszik hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.