Terror és morális pánik: így változhat a közbiztonság

Szakértők szerint tudatos félelemkeltés is zajlik, de azért nem árt tartani a terrortámadásoktól.

Lakner Dávid
2016. 01. 29. 18:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egy fiatalember a Móricz Zsigmond körtéri McDonald’sban belelő a plafonba. Az emberek a biztonsági felvételek szerint háromféleképpen cselekszenek: az átlagpolgár eszik tovább, mintha mi sem történt volna. Megrendelte a hamburgerét, azt tőle nem veszik el. Mások lefagynak, mozdulni sem tudnak. A harmadik típusba tartozó kifut az étteremből, majd megfordul, és néz befelé az ablakon.”

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a fenti történettel illusztrálta A Városért Egyesület csütörtöki rendezvényén, hogy a többség mennyire nincs tisztában azzal, veszélyhelyzet esetében miként kell cselekedni. Nem tudják, mit kell ilyenkor tenni, ahogy a harmadik csoport tagjai sem tudják: attól még, hogy egy üveg került közéjük és a fegyveres közé, nincsenek nagyobb biztonságban – nem jutottak fedezékbe. Hamis biztonságérzet van az emberekben, Tarjányi szerint viszont fontos, hogy az ember fejében legyenek elképzelések bizonyos helyzetek kezelésére. Tűz esetén is vannak, akik azt látják, hogy csak a függöny ég, és visszaszaladnak újra és újra értékeikért, majd nem tudnak már kijönni – sokukkal a füstmérgezés és nem a lángok végeznek. Egyetemi lövöldözés is volt már Magyarországon, és a terrorveszély kapcsán sem nyugodhatunk meg: Tarjányi szerint afelé tartunk, hogy több uniós országban egyszerre kövessenek el támadásokat, ebben az esetben pedig mi is célpont lehetünk.

„A terrorcselekmények kapcsán nem az a kérdés, lesznek-e Európában, hanem az, hogy mikor” – ez a mondat nem valami fideszes lakosságin hangzott el, hanem az MSZP-s Horváth Csaba moderálta beszélgetésen, ahol a főváros jelenlegi közbiztonsága mellett felmerült az a kérdés is, kell-e félnünk a terrorizmustól. Tarjányi nem igyekezett megnyugtatni a közönséget: szerinte Európa tudott eddig úgy élni, hogy viszonylagos rend van, de ez most megváltozik. Szerinte korábban még az egy támadás – egy üzenet volt a jellemző terrortámadásokra, ez változott a terrorszervezetek, az Iszlám Állam megjelenésével. Utóbbi ma már a bolygó bármely részén támadást tud indítani, felnőtt egy generáció olyan EU-s állampolgárokkal, akik nem épp egy nyugodt Európát szeretnének látni. A harmadik szint pedig az, ami felé tartunk: több EU-s országban egyszerre hajtanak majd végre terrortámadásokat, és hazánk is célpont lehet. És már nem állami intézményeket támadnak a terroristák, hanem tömegrendezvényeket, különböző szórakozóhelyeket.

A Rendőrség Különleges Szolgálatának korábbi szakértője, Végh József klinikai szakpszichológus is úgy látta, ha például van egy nemzetközileg jegyzett, nagyobb rendezvényünk, mi is célkeresztbe kerülhetünk. (Itt gondolhatott nyilván a Sziget Fesztiválra is.) Szerinte régen azért hajtottak végre terrorcselekményeket, hogy tudjanak bankot rabolni, ma viszont már azért, hogy a különböző országok magukkal foglalkozzanak. „A szervezett bűnözés és a terrorizmus nem választható szét” – mondta, hozzátéve azt is, hogy mi azért annyira mégsem vagyunk a figyelem középpontjában.

A kerekasztal résztvevői ugyanakkor úgy látták, sokszor szándékosan gerjeszti a félelmet a média és a nagypolitika. Végh szerint például sokkal többen halnak meg közlekedési balesetekben, mint terrortámadásokban, mégis utóbbiakról hallunk többet.

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának adjunktusa, Inzelt Éva szerint is megfigyelhető a morális pánik: „leginkább a politika és a média gerjeszti a félelmeket az általános bizonytalanság talaján.” Tarjányi szerint is komoly gond a tudatos félelemkeltés, ami miatt olyan dolgok kapcsán is aggódunk, amelyek saját tapasztalataink alapján nem merülnének fel bennünk.

Az Inzelt által bemutatott statisztikák is hasonlóra világítottak rá: az ELTE-TÁTK vizsgálta 2012-ben az emberek szubjektív biztonságérzetét. Ebből kiderült, hogy a megkérdezettek jó része lakhelye környékén biztonságban érzi magát. Arra a kérdésre viszont, hogy miként alakult a közbiztonság az elmúlt években, a többség vagy nem válaszolt, vagy azt mondta, hogy romlott. Kiderült, a rendőrök munkájával összességében elégedettek az emberek, és a rendőri jelenlét az utcán nagyobb biztonságérzetet is ad. A probléma viszont Inzelt szerint, hogy a médiában csak az erőszakos bűncselekmények szerepelnek, a személyiségábrázolás elnagyolt, a bűnözés okai nem jelennek meg, és sok valós és megoldatlan probléma fel sem merül.

Tarjányi szerint szervezeti gondok is vannak Magyarországon: nem korszerű módon épül fel a rendőrség. Lehet, a Vas megyei rendőrök kevesebb bűncselekménnyel találkoznak, mint a VIII. kerületiek, a kerület mégis integrálódik a BRFK bizonyos szintjére, a Vas megyeieknek pedig jobbak a lehetőségeik. „Nincs ilyen a bűnözésben, hogy fővárosi közigazgatási határ” – mondta, leszögezve, hogy szerinte például Budakalászt és Pomázt is együtt kellene kezelni Budapesttel. Régiókról, így fővárosi régióról kellene szerinte inkább beszélni, elfelejtve a megyerendszert.

Végh szerint jobban fel kellene készíteni a rendőröket is: „a rendőri munka szakma”, meg kéne mindent tanítani, nem pedig azt várni, hogy majd az utcán rájönnek, mit hogy kell csinálni. A bűnözők például szerinte azt gyakorolják, hogyan tornázzák le sikeresen az ő szintjükre a rendőröket, smasszereket, és kihallgatás során könnyen hozzák ki a sodrukból a hatóságiakat. Végh szerint pedig a bűnüldözésben is az a lényeg, hogy neki kell állni végre nemcsak a problémákat feltárni, hanem megoldásokat is keresni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.