Budapest a háziorvosokra szorul

A városvezetés idén nem engedi el az egészségügyi alapellátók iparűzési adóját.

2016. 02. 15. 4:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sokkal több mint 200 millió forintnyi bevételre tehet szert 2016-ban a fővárosi önkormányzat a háziorvosok iparűzési adójából, amelyet annak ellenére nem engednek el, hogy ezt egy tavalyi törvénymódosítás alapján megtehetnék – tudta meg lapunk. A fővárosban csaknem ezer vállalkozásra kényszerített háziorvos nevében a Magyar Orvosi Kamara (MOK) budapesti területi szervezete még tavaly októberben kezdeményezte a mentességet. – Háziorvosaink Budapest lakosságának alapellátása érdekében teljesítik hivatásukat a helyi önkormányzatokkal kötött feladatellátási szerződés alapján. Az orvosi hivatás teljesítése mint fogalom is idegen az iparűzéstől – írták Tarlós István (Fidesz– KDNP) főpolgármesternek. A szakmai érdekképviselet szerint az Országgyűlés éppen azért módosította tavaly júniusban az adótörvényeket, hogy a mentességet az önkormányzatok időben megadhassák. Ennek ellenére a kérést a főváros elutasította. – A helyi iparűzési adóról szóló fővárosi rendelet ilyen irányú módosítását jelenleg nem tervezzük, de az adó kedvezményezetti körének következő felülvizsgálatánál szempontjaikat mérlegelni fogjuk – válaszolta tavaly decemberben a háziorvosoknak Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes. Megjegyezte: „Tevékenységük a főváros lakossága és vezetése számára is kiemelten fontos.”

– További egyeztetések várhatók, így nem kizárt, hogy 2017-re módosulhat a főváros helyi iparűzési adóról szóló rendelete – írta a napokban érdeklődésünkre a Főpolgármesteri Hivatal. Úgy tudjuk azonban, hogy a halogatás fő oka a BKV-finanszírozás, illetve az agglomerációs közlekedésről a kormányzattal elhúzódó vita miatti bizonytalanság volt.

A Központi Statisztikai Hivatal 2013-as adatai szerint az országosan csaknem ötezernyi háziorvos és házi gyermekorvos egyötöde dolgozik Budapesten, az idén azonban sokkal rosszabbul járnak, mint például a megyei jogú városokban élő kollégáik.

– Természetesen megadtuk nekik a mentességet, amely Magyarország 23 megyei jogú városában összesen nem sokkal több mint 700 millió forintnyi bevételkiesést jelent – mondta lapunknak Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) elnöke, Kaposvár fideszes polgármestere.

– Mára súlyos lett az adóteher azoknak az orvosoknak, akik a helyi alapellátásban dolgoznak – emelte ki kérdésünkre Selmeczy Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége elnöke. Szerinte Budapesten is jelentős a praxishiány, s a mentesség ösztönző lenne.

Éger István, a MOK elnöke állítja: az eredeti parlamenti javaslat elfogadása, azaz a háziorvosok teljes és alanyi iparűzésiadó-mentessége lenne a megoldás. – A háziorvosok nem iparosok, nem a haszonszerzés miatt dolgoznak, hanem igenis közszolgáltatást látnak el – hangsúlyozta Éger István.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.