Orbán: Egyenesen a mamut lába lóg ki

Hét témában kérdezték a kormányfőt a parlamentben.

MTI
2016. 02. 29. 19:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője a múlt keddi NVI-s jeleneteket elevenítette fel, amikor – mint mondta – szakemberek szerint bűncselekmény történt. Mit csinált egy hete a kormány, az ügyészség, a rendőrség? – kérte számon a kormányfőt.

A miniszterelnök erre úgy reagált: az MSZP beadta a kérdését (a boltok vasárnapi zárva tartásáról), és azt befogadták. Magyarországon lehet népszavazást kezdeményezni, ha vita van, arról majd az arra jogosult alkotmányos szervek döntenek – közölte, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a kialakult „méltatlan állapotok” nem fogadhatók el, ezért a kabinet arra kérte a választási bizottságot, készítsen törvénymódosító tervezetet a rossz szabályozás megváltoztatására.

A szintén MSZP-s Legény Zsolt arról kérdezte a kormányfőt, hogy mi a kabinet szándéka a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal (MVH), mi lesz a szervezet jövője. Erre Orbán Viktor annyit válaszolt: az MVH jövőjéről jelenleg vita folyik, és akármi is lesz e vita kimenetele, az a gazdákat egyáltalán nem fogja érinteni.

Az ugyancsak MSZP-s Gőgös Zoltán azt kifogásolta, hogy „spekulánsok 400 órás tanfolyammal” aranykalászos gazda címet szerezhetnek, és szerinte ez a vidéki ember lejáratása. Példaként Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert nevezte meg.

A kormányfő azt válaszolta: politikai hecckampány részévé vált a képzés, ami nem helyes, nem ledorongolni, hanem bátorítani, elismerni kell az érintetteket. Lázár Jánosra utalva azt mondta: megkérdezte, hogy aranykalászos gazda-e, és azt mondja az MSZP-s politikusnak rajta keresztül, hogy nem.

A jobbikos Lukács László György azt kérdezte Orbán Viktortól, valóban úgy gondolja-e – mint azt vasárnapi évértékelő beszédében mondta –, hogy 21. századi körülmények vannak az egészségügyben. Tény, hogy a vidéki kórházak egy része kívülről jól néz ki, de belül az 1950–60-as évek állapotai uralkodnak – fogalmazott a politikus, aki az egészségügyi béreket is elmaradottnak nevezte.

Erre válaszul a kormányfő kifejtette: az egészségügyi alapellátásra 2010-hez képest 40 százalékkal több pénzt biztosít a kormány, a várólistákat felükre csökkentették, több mint 500 milliárd forintot fordítottak a kórházak fejlesztésére, és a közelmúltban 300 kórház és rendelőintézet újult meg. A vidéki kórházak jelentős többségében már valóban 21. századi körülmények fogadják a betegeket, de Budapesten baj van, ezért a jövő évben felépül egy új kórház a fővárosban, ahol további 3-4 helyen lesz modern sürgősségi centrum – közölte.

Lukács László Györgyhöz fordulva Orbán Viktor azt is mondta, hogy „az ön vállalkozása üzletszerűen szállít külföldre orvosokat (...). Az ön személyében a Jobbik egy olyan személyre bízta az egészségügy-politikáját, aki nem azért dolgozik, hogy itthon jobb legyen, hanem hogy kiszállítsa az orvosokat külföldre”. „Ön abból tesz zsebre nyereséget, hogy kiviszi a magyar orvosokat külföldre” – fogalmazott a miniszterelnök, aki ezért a Jobbik magyar egészségügyi programjavaslatait szemforgatónak és őszintétlennek nevezte.

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője ismét két vizsgálóbizottság felállításáról kérdezte a miniszterelnököt, az egyik – szándékuk szerint – a Jobbik és Oroszország viszonyát, a másik pedig a kormányfő környezetének gazdagodását vizsgálná.

Orbán Viktor értékelése szerint Vona Gábort nem a politika érdekli, hanem a pénz. „Láttam én már az elmúlt 26 évben itt épp elég olyan politikust, akinek a libidóját csak a pénz érintette meg, úgy mint az önét” – fogalmazott, hozzátéve: megérti, fiatal ember, fiatal párt.

Mint mondta, az ellenzéki pártban van olyan képviselő, akinek saját édesanyja cégéhez került a kampánypénze, és abból is pénzt csinálnak, hogy orvosokat visznek külföldre. Egy autókölcsönző cég 18 millió, egy autószerelő cég 6 millió, egy informatikai vállalkozás 8 millió, egy fuvarcég pedig 4,4 millió forintért ír tanulmányokat a Jobbiknak olyan témákban, mint az európai radikális trendek vagy az izlandi válságkezelés – sorolta, megjegyezve: „nem is ló, hanem egyenesen a mamut lába lóg ki ezekből az ügyekből”. Nem kellene söpörni egy jóízűt a saját házuk táján, mielőtt bennünket rágalmaznak? – kérdezte. Azt javasolta: nézzék meg, hogy a Kovács Bélánál talált fiktív számlákon szereplő pénz vajon a Jobbik pénze volt-e.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi tárgyalásokról faggatta a miniszterelnököt, így például arról, hogy tervez-e népszavazást a majdani egyezmény megerősítéséről. Az LMP-s politikus szerint egy esetleges szabadkereskedelmi megállapodás veszélyeztetné „az élelmiszer-önrendelkezést”.

Orbán Viktor azt felelte: a szabadkereskedelmi egyezmény ügyében a magyar kormány álláspontja az, hogy csak olyan megállapodást szabad aláírni, amely az ország érdekeit szolgálja, és az életbevágó nemzeti érdekeket nem sérti. A szerződést a parlamentnek meg kell majd vitatnia, ezt követően lehet dönteni arról, hogy kell-e hozzá szélesebb felhatalmazás – tette hozzá.

A szintén LMP-s Ikotity István Farkas Flórián miniszterelnöki biztos menesztéséről érdeklődött. A kormányfő azt felelte neki, hogy nincs ilyen szándékuk, és látja, hogy az LMP-s politikus „utazik” Farkas Flóriánra, és ez az ő pozícióit erősíti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.