A gyömrői polgármesterre vallott a vádlott

Zs. Tibor szerint ő csupán Gyenes Leventének hajtotta fel a fiktív cégeket.

LD
2016. 04. 18. 18:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábban szexpartikkal címlapokra kerülő Gyenes Leventére vallott a bűnszervezet létrehozásával vádolt Zs. Tibor, azaz „Nyiga” – számolt be róla a kecskeméti Hírösvény. A portál szerint a férfi feltáró vallomást csatolt be Szegedi Ítélőtáblához, melyben a hetedrendű vádlottat, a gyömrői polgármestert nevezte meg fő felelősnek. A kecskeméti Zs. Tibort számlagyár és bűnszervezet létrehozása miatt első fokon hét év kedvezmények nélküli börtönre ítélték, míg a gyömrői vezető felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Ő leginkább állítólagos szexpartijairól lehet ismerős: korábbi sajtóhírek arról szóltak, hogy ezeken kábítószert is fogyasztottak egymás testéről. Gyenes tagadta, hogy ő fogyasztott volna kábítószert.

Zs. Tibor a csatolt vallomása szerint nem csinált mást, mint Gyenesnek szervezte a fiktív cégeket, amik a polgármester által megadott üzleti kör részére bocsátottak ki számlákat. Zs. szerint az átutalt pénzt neki kellett visszavinnie a gyömrői vezetőnek, akitől ezért jutalékot kapott. A kecskeméti férfi szerint ő csupán azért ment bele az üzletbe, mert anyagi gondjai voltak, a rendszert pedig Gyenes találta ki. Zs. vallomásában azt is állította: letartóztatása után Gyenes kérésére nem tett vallomást, mivel a polgármester azt ígérte neki: az őt és körét mentesítő elsőfokú ítélet után nagyobb pénzt kap majd a hallgatásért cserébe. „Nyiga” szerint ez nem történt meg, ezért vallott most.

Zs. Tibor szerint azt, hogy nem ő volt az irányító, bizonyítja: vele nem álltak volna szóba olyan cégek, illetve vállalkozók, mint az Electro Escort, a Kipszer Zrt., a Prode Style Zrt., az E-Véd Kft. vagy épp a Honvédelmi Minisztérium HM Currus Zrt. nevű cégének volt igazgatója, Ács János.

A hét év börtönre ítélt férfi szerint másodfokon hatályon kívül kellene helyezni az ügyet, azt kivizsgálva újra, miután szerinte a számlabefogadó nagy vállalkozók büntetése bagatell, és Gyenes is csak kilenc hónap felfüggesztettet kapott adócsalásért.

A vádirat azt közölte, 2006 májusától 2009 októberéig tartott a bűncselekmény-sorozat, a fiktív számlákat pedig 51 vállalkozás használta fel. Volt, aki harmincnál is több számlával élhetett vissza. A számlák bruttó értéke több mint 1,8 milliárd forint volt, az elcsalt áfa így több mint 400 millió forintra rúgott. A Kecskeméti Törvényszék első fokon harminckét vádlottat vizsgált, a másodrendű vádlottra pedig 4 év 6 hónap szabadságvesztést, míg a harmadrendűre 3 év 6 hónap börtönt szabott ki. A negyedrendű vádlott, a könyvelő négy év börtönt kapott, míg a többiek rövidebb tartalmú, illetve felfüggesztett szabadságvesztéseket, valamint pénzbüntetéseket. A per 2011-ben indult, a felfüggesztett börtönt pedig 2014 végén szabták ki Gyenesre, akit előtte az önkormányzati választáson közel 70 százalékkal választottak újra polgármesternek. Gyenes ekkor a Gyömrő 2000 Kör támogatásával indult, vele szemben jelöltet állított a Fidesz, a Jobbik és a baloldali összefogás is. Miután 2014 közepén megjelentek róla az említett képek, Gyenest bizalmatlansági szavazás során erősítették meg posztján.

A Szegedi Ítélőtábla várhatóan a héten hoz jogerős határozatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.