Nem újul meg a Matolcsy-rokon városának stadionja

Már hatvanmilliót költöttek a látványtervekre, mégsem épül új stadion Kecskeméten.

Földi Bence
2016. 05. 10. 13:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti stadionfejlesztési programban eredetileg nyolcszázmillió forintot különítettek el a Széktói Stadion rekonstrukciójára. Előbb 2015 nyarára ígérték az átadást, aztán már azt mondták, hogy 2015 őszén kezdődik az átépítés, végül egy kapavágás sem történt.

Április végén Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere azt mondta a település közgyűlésének a Baon.hu szerint, hogy nem építik át a stadiont, mert nem tudnak annyi önrészt hozzátenni – 300 millió forintot –, amennyit a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) igényelne az államilag biztosított 560 millió mellé.

A Széktói Stadion látványtervei:

Az Átlátszó blog értesülései szerint az MLSZ már jelezte is a városnak, hogy nem valósul meg a felújítás. Pedig már elutaltak kétszázmillió forintot a támogatási szerződés részeként, ebből hatvanmillió forintért készíttettek látványtervet. Szemereyné szerint azonban taopénzből valamilyen módon korszerűsítik majd a stadiont, a maradék 140 milliót pedig visszautalják az államnak.

„Nekem Magyarországon körülbelül száz unokatestvérem van, világszerte pedig 300-400 rokonom” – mondta a múlt héten a Magyar Nemzetnek adott interjújában Matolcsy György jegybankelnök. Szemereyné Pataki Katalin is rokon férje révén. Szemerey Szabolcs – aki az egyetemmé avanzsált Kecskeméti Főiskola tanára is, amely 101 milliót kapott a jegybanki alapítványoktól – a HVG szerint helyi szinten komoly gazdasági erőnek számít. Szemerey Szabolcs cége, a Szempont Consulting is részesült jegybanki pénzekből. Felesége 2006 óta tagja a kecskeméti képviselő-testületnek.

Az Index 2013-as cikke szerint Matolcsy György még gazdasági miniszterként 2012 decemberében nevezte ki Szemereynét – aki akkor már alpolgármester volt Kecskeméten – járműipari képzéssel és kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztossá. Állítólag Matolcsy lobbizta ki azt is, hogy amikor jegybankelnök lett 2013-ban, Szemereyné kapja meg felszabadult országgyűlési mandátumát. Szemereyné akkor az Indexnek elismerte, a Matolcsy és a Szemerey család között „nagyon távoli rokonság áll fenn”, ám ezt csak két kecskeméti polgári család generációkkal ezelőtti összefonódásaként jellemezte.

Szemereyné 2014-ben lett Kecskemét polgármestere, a szintén családi érdekeltségű VS.hu-n exkluzív, névtelen szerző által jegyzett interjúban mesélt eredményeiről és kívánságairól. Városának korábbi fideszes országgyűlési képviselője, Horváth Zsolt a Panama-iratok révén keveredett offshore-botrányba.

A Matolcsy-rokon városában is Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a volt érdekeltsége, az Elios Innovatív Zrt. újította fel a közvilágítást – éppen ezért veszélyes éjjel közlekedni Kecskeméten, mert a LED-izzók nem adnak elég fényt. A város bőkezűen szórt el ötvenötmillió forintot – tehát csaknem annyit, amennyibe a stadion látványterve került – a 2017-es vizes vb imázsfilmjére is.

Kecskemét polgármestere tehát alapvetően jól be van ágyazva a hatalomhoz közeli kapcsolatai miatt, ezért is érdekes, miért hasalt el a stadionprojekt. Mindenesetre a település nem marad pénz nélkül: múlt hét csütörtökön Szemereyné közölte az MTI-vel, hogy több mint 400 milliárd forint értékű fejlesztés indulásával számol az idei év első felében Kecskemét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.