Legyen végre rendes magyar buszgyártás!

Az a cél, hogy a magyar gazdaság ne zuhanjon össze, csak mert a német autóipar köhint egyet.

Ruzsbaczky Zoltán
2016. 06. 07. 15:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sincs döntés a hármas metró felújításának idejére megvásárolni kívánt autóbuszokról, pedig a közbeszerzésen győztes magyar cég ugrásra készen várja a zöld jelzést. Egyebek mellett erről beszélgettünk a társaság első emberével, ám előbb tegyük tisztába, hol is tart az üzlet:

Mészáros Csaba az MNO-nak hangsúlyozta: a közvélemény hajlamos figyelmen kívül hagyni, hogy a Solaris nem a legújabb típusával nyerte meg a másik tendert, hanem egy régebbi verzióval, amely valamivel kevesebb embert tud szállítani, és jóval kisebb az alacsony padlós férőhelyek száma, mint a MODULO-ban. S a novemberi szállítási határidő sem igazi szempont, mert az valójában teljesen irreális. Maga a metrófelújítás ugyanis műszaki okok miatt csak február-márciusban indulhat – mutat rá a szakember. Ekkorra pedig elkészülhetne az első 75 busz, nyárig pedig a maradék. Az országban egyébként több mint ezer busz parkol, a Volán is ugrásra készen várakozik. „Túl jó üzlet ez ahhoz, hogy senkit ne érdekeljen” – közölte Mészáros.

Széles Gáborék bevonása több szempontból is érdekes. A milliárdos nagyvállalkozó nevével fémjelzett székesfehérvári Ikarus Műszertechnikától 2014 végén vált külön az az ARC Kft., mellyel addig közösen gyártották – Ikarus néven – a kiíráson győztes busz korábbi verzióját. Ekkor Széles megtartotta a patinás brandet, de abban állapodtak meg, hogy a közös fejlesztésű járművet mindketten gyárthatják. Hogy a helyzet még összetettebb legyen: az ARC később csatlakozott az evopro Holding Zrt. által összefogott cégcsoportba, ráadásul ide tartozik a már említett MABI mellett az Ikarus Egyedi is, amely nem azonos a Széles-vállalattal. Az Egyedi és a MABI nemrég egybeolvadt, a cég mátyásföldi telepe pedig megkapja az Ikarus Egyedi nevet, de az ott gyártott buszokat nem fogják Ikarusnak hívni.

Minderre azért van szükség, mert a magyar buszgyártás csak közös erőfeszítések árán lehet sikeres. Ezenkívül még három dolog kell: termelékenység, hatékonyság, innováció. „Meg kell érteni végre: ahhoz, hogy versenyképes körülményeket tudjunk teremteni Kelet-Európában, termelékenynek kell lenni. Úgy nem lehet bért emelni, hogy amíg mi legyártunk két buszt, addig a nyugati cég tízet” – fogalmazott Mészáros. Ehhez pedig folyamatos megrendelések és sorozatgyártás kellene, szemben a mostani gyakorlattal, amikor csak esetenként, néhány járművet vásárolnak a gyártóktól.

Csakhogy még mindig nem tudni, Budapest végül milyen autóbuszt vásárol, és kitől, pedig a MABI-val már a szerződést is aláírták. Felvetődött, hogy a főváros csak az olcsóbb lengyel buszból venne, és az is, hogy az egész eddigi eljárást veszni hagyja – ha a közgyűlés vétót emel a szerződés aláírásától számított 180 napon belül, erre lehetőség van –, de arról is szó volt, hogy külsős üzemeltető bevonásával, kiszervezéssel oldják meg a metrópótlást. Mészárosnak nincs általános kifogása a kiszervezés mint egyik lehetséges megoldás ellen, de ebben a konkrét helyzetben nagyon kedvezőtlen hatásokkal járna: jövő februárig valószínűleg még a szerződést sem tudnák megkötni. Újra eljutni ugyanoda, hol most tartanak, egy-másfél évet venne igénybe, ami azt is jelenti, hogy garantáltan raktáron vagy gyártásban lévő külföldi buszokat venne a kiszervező cég, és újra menne a sopánkodás, hogy a magyar gyárak nem képesek határidőre szállítani.

A MABI egyébként nemrégiben szállíthatott le 20 elektromos midibuszt a BKV számára. Az elnök-tulajdonos szerint ebből a viszonylag új technológiából hazánk is hasznot húzhat, de csak ha időben tud lépni. Ahhoz ugyanis,

hogy az újságoknak ne arról kelljen írnia, hogy micsoda visszaesés van a magyar gazdaságban, mert a német autóipar köhintett egyet, egyre nagyobb hozzáadott értékű, innovatív termékek előállítására van szükség.

Márpedig az elektromosbusz-gyártás terén egyelőre nem vagyunk lemaradva. Ez egy friss piac, amely még a felfutási fázisban van, Európában 40 százalékos bővülés várható. Így nem csak a régiek tudnak részt venni a versenyben, az újaknak is terem babér. „Ez nekünk is lehetőség, de ha elhalasztjuk, azt már nem lehet behozni” – figyelmeztet Mészáros.

Noha korábban néhány hasonló koncepció már befuccsolt, szerdán a kormány valószínűleg meghirdeti a nemzeti autóbuszgyártási stratégiát. Ennek komoly hatása lehet Magyarország újraiparosítására, főleg a beszállítóknak nyújthat nagy fejlődési lehetőséget. Az evopro-vezető kitért rá egyébként, hogy itthon nemcsak tőkehiány mutatkozik az ágazatban, hanem szakemberek terén is baj lehet, ha elmaradnak a megrendelések. A dolgozók ugyanis csak úgy tudnak az iskolapadban meg nem szerezhető tapasztalatot gyűjteni, ha van gyártás, ahhoz pedig megrendelés is kell.

Ennek kapcsán megkérdeztük Mészárost az exporttal kapcsolatos terveikről is. Közölte: elsősorban inkább licenszt adnának el, vagyis a magyar tervek alapján mindenhol helyben lehetne elkészíteni a buszokat. Ez azért ésszerű, mert mindenhol munkahelyek létrehozására (vagy megtartására) törekszenek, a helyi gyártás pedig kiválóan beleilleszkedik ebbe a stratégiába. Jelenleg egyébként a MABI midibuszának kompozit karosszériáját Oroszországban gyártják bérmunkában, ahol pont múlt héten kapta meg a moszkvai főpolgármestertől a leginnovatívabb moszkvai exporttermék kitüntetést. Ott tehát büszkék arra, hogy ezt bérmunkában – magyar tervek és technológia alapján – állíthatják elő, ahogy mi is büszkék vagyunk a kecskeméti vagy győri autógyárainkra. „Egy németnek ettől még ez a technológia német marad, teljesen jogosan” – tette hozzá Mészáros. A terjeszkedéshez mindenesetre ki kell építeni a kapcsolatokat, meg kell teremteni a bizalmat a külföldi partnerekkel. Mese habbal, hogy valaki ki tud menni valahova, és egyből el is tud adni két tucat buszt – vélekedett az elnök-tulajdonos.

Itthon már egyébként elvi megállapodás született a Volánbusszal arról, hogy az állami vállalat a MABI-val közösen PKD-fejlesztést indít. Egyetértésre jutottak abban is, hogy szükség esetén a Volán szakemberekkel segíti a budapesti buszok legyártását, de erre még – úgy tűnik – várni kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.