„Nincs értelme a feljelentésnek”

Az intézmény vezetője szerint bűncselekményt követett el, aki lehallgatta az Eötvös intézet munkatársait.

Szemán László
2016. 06. 11. 9:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Profi helyezhette el az Eötvös intézet számítógépes hálózatában az adattovábbításra alkalmas szerkezetet – mondta lapunknak Majtényi László. Az intézet irodájának helyet adó bérházba több, biztonsági zárral ellátott ajtón át lehet bejutni, csakúgy, mint a helyiségekbe. – Erőszak nélkül ment be az ismeretlen. Igaz, több zárunk is elromlott, ami egy szakember szerint illegális behatolást is jelezhetett – mondta az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke. – Várhatóan nem teszünk feljelentést a talált szerkezet miatt. Megfontolandó ugyanis, van-e értelme a feljelentésnek, hiszen akkor át kellene adni a bűnjelet, tanúvallomást kellene tenni. Egy ilyen ügyben vannak olyan információk, amelyeket az ember nem ad tovább; például nem szeretném elárulni, ki segített megtalálni a poloskát – magyarázta a volt adatvédelmi biztos.

Majtényi László elmondta, Lázár János kancelláriaminiszter ültetett bogarat a fülükbe, miután kijelentette: a migránsokat segítő civilek mögött Soros György áll, amit titkosszolgálati jelentések is bizonyítanak. Néhány nap múlva Pintér Sándor belügyminiszter pedig úgy nyilatkozott, Magyarországon törvényes feltételekkel bárki lehallgatható. Majtényi László szerint viszont egyértelműen bűncselekményt követett el, aki lehallgatta őket, mert az intézetben semmi olyan nem történik, ami alapot adhatna jogszerű lehallgatásra.

Ismert, a be- és feljelentéseiről elhíresült Fidesz-tag, Tényi István a sajtóhíreket összefoglalva bejelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányságon ismeretlen elkövető ellen tiltott adatszerzés bűntett gyanúja miatt a szerkezettel kapcsolatban. Az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását kéri. Amennyiben az ORFK vizsgálatot indít, tanúként meghallgatják Majtényi Lászlót is.

Lázár János közben hisztériakeltést emleget az itt is hivatkozott kijelentésével kapcsolatban. Fodor Gábornak, a Liberálisok országgyűlési képviselőjének írásbeli kérdésére – Megfigyelik-e a magyar civil szervezeteket? – a kancelláriaminiszter így felelt: „Az Ön által is idézett korábbi válaszomból semmilyen formában nem következik az, hogy a magyar titkosszolgálatok akár belföldön, akár külföldön magyar civil szervezeteket figyelnének meg”. Hozzátette: „Mondandómnak ilyen szintű kiforgatását csak hisztériakeltésként tudom értelmezni”. Lázár János felidézte: „Soros György saját maga deklarálta, hogy Orbán Viktornak és kormányának direkt ellenzéke”. A válaszban a miniszter azt is jelezte, a kormány nem kezdeményez direkt titkosszolgálati akciót hazai és nemzetközi civil szervezetek és konkrét személyek ellen, „ugyanakkor a titkosszolgálatok felderítő- és elhárítótevékenysége közben kerülhet civil szervezet vagy konkrét személy a szolgálatok látókörébe”. Lázár János kijelentette továbbá, hogy az Információs Hivatal jelezni fogja, ha egy állam vagy magánszemély beavatkozna a hazai belpolitikába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.