Palkovics ragaszkodik az őszi reformhoz

Az őszre tervezett új szakképzési rendszert a Magyar Tudományos Akadémia is kritizálta.

Hutter Marianna
2016. 06. 16. 5:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez rossz értelmezés – felelte Palkovics László oktatásért felelős államtitkár lapunknak arra a kérdésére, nem érez-e ellentmondást abban, hogy miközben a kormányzat arra törekszik, hogy egyre többen menjenek természettudományos képzésre a felsőoktatásban, a szakképzésben épp lecsökkentik az ilyen órák számát. Az államtitkár a Magyar Nemzetnek leszögezte: a gyerekeknek megmarad a szakmájukhoz szükséges óraszáma, például a gépészeknél a fizika és a kémia továbbra is hangsúlyos lesz, „viszont ezen a szakon földrajzórából kevesebb lesz”. Azt ugyanakkor elismerte, arra még ki kell dolgozniuk a koncepciót, mi legyen azokkal a gyerekekkel, akik menet közben rájönnek, hogy gépész helyett inkább vegyésznek tanulnának. Hozzátette: hasonló helyzet a gimnáziumban is előfordul, hiszen ha valaki matematika-fizika fakultációt választ, de időközben úgy dönt, hogy inkább orvosi pályára menne, akkor külön kell felkészülnie biológiából.

A kérdésre, hogy már szeptembertől bevezethetőnek látja-e az új szakképzési rendszert, igennel felelt. Szerinte nem szabad lebecsülni a tanárokat azzal, hogy azt gondoljuk, ne tudnának alkalmazkodni a változásokhoz. „Kreatív, intellektuálisan kihívó feladat felkészülni egy integrált tudományos tantárgy oktatására” – tette hozzá annak kapcsán, hogy a szakközépiskolában a tervek szerint ősztől egyetlen összevont természettudományos tárgyat oktatnának a kémia, fizika és a biológia helyett.

Az őszre tervezett új szakképzési rendszert kritizálta többek közt a Nemzeti Pedagóguskar, a Pedagógusok Szakszervezete és a Magyar Tudományos Akadémia is a közismereti órák számának jelentős csökkentése miatt. Utóbbi szervezet tegnapi konferenciáján maga Palkovics László is előadást tartott a természettudományok fontosságáról. Arról beszélt, a gazdasági-ipari szerkezet több felsőfokú végzettségű embert igényel. Jelentős arányban műszaki, természettudományos vagy informatikai szakembereket keresnek. Bár 2012 óta folyamatosan nő a vállalati innovációs és kutatási ráfordítás, ennek gátat szabhat a szakemberhiány. Ehhez kapcsolódik az is, hogy hiába nőtt a felsőoktatásba jelentkezők száma, a műszaki informatika területén nem sikerült előrelépni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.