Tart a Zsolnay vagyoni helyzetének felmérése

Folyamatosan tájékozódnak a társaság helyzetéről, operatív működéséről.

MTI
2016. 06. 21. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Börcsök Sándor elmondta, hogy az ideiglenes vagyonfelügyelet kezdeti szakaszában „kiemelt feladat a társaság helyzetéről, operatív működéséről való tájékozódás, adatok bekérése”.

Ezután következhet a gyakorlati működési mechanizmusok kialakítása, „például a banki műveletek ellenjegyzésének technikája vagy a rendes gazdálkodás körét meghaladó műveletek meghatározása” – tette hozzá.

Jelezte, hogy az ideiglenes vagyonfelügyelő az adós társaság vonatkozásában önálló cégjegyzési jogosultsággal nem rendelkezik, az ügyvezető helyét nem veszi át, feladata az adós tevékenységének felügyelete a felszámolási eljárás kezdetéig.

Börcsök Sándor úgy fogalmazott: az ideiglenes vagyonfelügyelő „ellenjegyzési joga, így döntési kompetenciája a rendes gazdálkodás körét meghaladó ügyletek vonatkozásában áll fenn”. Beszámolt arról is, hogy a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. hétfőn kapta kézhez ideiglenes vagyonfelügyelőként a Zsolnayhoz történő kirendelését.

Az Új Dunántúli Napló szombati számában írta, hogy pénteken ideiglenes vagyonfelügyelőt rendelt ki a Zalaegerszegi Törvényszék a porcelánmanufaktúrához.

A Baranya megyei napilap cikke arra is kitért, hogy a bíróság a vagyonfelügyelő szervezetnek a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t jelölte ki, miután a Zsolnayt korábban stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetté minősítették.

A lap felidézte: a Zsolnay felszámolását a közelmúltban – információik szerint – egy, a West Hungária Bau Kft.-hez köthető cég kezdeményezte, amely megvásárolta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által május 18-án felmondott 413 millió forintos hitelt.

Június 13-án pedig lövéseket adtak le a Zsolnay budapesti irodájára. A Bama.hu cikke szerint Bachar Najari, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosa irodájának ablakát érte a lövés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.