Elnök nélkül az akkreditációs bizottság

A testület nem egy alkalommal kritizálta a jegybanki alapítványok által indított képzéseket.

Magyar Nemzet
2016. 07. 09. 10:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MAB korábbi vezetője, Balázs Ervin május elsejével mondott le posztjáról azzal az indokkal, hogy a Magyar Tudományos Akadémia agrárközpontjában kapott új megbízást, s a két feladatot egyszerre nem tudja ellátni. Balázs így már nem volt hivatalban, amikor május 18-án a szervezet honlapjára felkerült a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványainak doktori képzésével kapcsolatos állásfoglalása. Bár a dokumentum nagyon óvatosan fogalmaz, és sem a jegybankot, sem a Pallas Athéné-alapítványokat nem nevezi meg, az akkreditációs bizottság vizsgálata megerősítette a korábbi kritikákat. A testület ugyanis megállapította, hogy a kétszázmilliárd forint közpénzből működő Pallas Athéné-alapítványok által folytatott, „kiegészítő PhD-képzés” a hazai jogszabályokban ismeretlen fogalom, ezáltal akkreditációjukra sem kerülhet sor.

Az elmúlt hónapokban a MAB-ot a jegybanki alapítványok által folytatott oktatási tevékenységgel kapcsolatban hozták többször is hírbe. A folyamatot az Akadémia (MTA) közgazdaság-tudományi bizottsága indította el még a múlt év végén, miután egy állásfoglalásban az akadémikusok kifogásolták, hogy a jegybank látványos terjeszkedésbe kezdett a magyar felsőoktatásban. Szerintük az MNB tevékenysége nem felel meg a tudományos és törvényességi normáknak, s a közgazdászok kritizálták a PhD-képzésben tanuló doktoranduszok oktatási programját. A bizottság állásfoglalása az MTA közgazdászainak kritikáit igazolta.

Az eseti revízióval pedig nem zárult le a jegybanki ambíciókat kellemetlenül érintő MAB-lépések sora. Kérdésünkre a szervezet titkárságán közölték: a szintén Matolcsy György támogatását élvező Pécsi Tudományegyetem Földtudományi Doktori Iskolában ősszel kerül majd sor újabb vizsgálatra.

A jegybankhoz kötődő képzésekre nézve tehát nem mindegy, kinek az elnökletével folytatja majd a szervezet az újabb ellenőrzéseket. Úgy tudjuk, egy április 28-i eseményen Palkovics László, a humántárca oktatási államtitkára már a MAB leendő új elnökeként mutatta be Csépe Valéria pszichológust. Az MTA közoktatási bizottságának elnöki tisztségét és a köznevelési kerekasztal tartalomfejlesztési munkacsoportjának vezetését is ellátó Csépe MAB-elnöki kinevezésére azonban azóta sem került sor.

Bár ez irányú kérdéseinkre egyik szervezet sem válaszolt, lapunk úgy tudja, hogy az elnököt jelölő mindkét személy, az MTA-t vezető Lovász László és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is Csépét javasolta a posztra. Már csak a miniszterelnök ellenjegyzésére lenne szükség.

Arról nem értesültünk, Orbán Viktor miért nem írta alá eddig a kinevezést – mondta megkeresésünkre Jobbágy Ákos, az akkreditációs bizottság alelnöke. A testület ideiglenes vezetését ellátó Jobbágy közölte, az átmeneti időszakban is halad a munka, legfeljebb stratégiai kérdésekben jelentkezik probléma. A MAB-ot ismerő felsőoktatási forrásaink szerint azonban ennél rosszabb a helyzet, a bizottság működését több szempontból is akadályoztatja az elnök hiánya. Megjegyezték azt is, eddig ilyen hosszú ideig kinevezésre még nem kellett várni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.