Ezért építenek alagutat a Parlamentbe

A MTESZ-székház helyén épülő új képviselői irodaházban lesz a lejárat.

MNO
2016. 07. 21. 9:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy július 13-ai kormányhatározat értelmében újabb ráncfelvarráson esik át a Kossuth tér. Többek között az MTESZ-székházat a térhez illeszkedő homlokzattal építik át az Országgyűlés új irodaházává. És itt kapott zöld jelzést az a korábban is felvetett terv, hogy a Parlament kap egy alagutat, melynek lejárata a fent említett épületben lesz.

Az Index rákérdezett a parlamenti sajtóirodánál, hogy mégis mi szükség van erre. Az alábbi választ kapták:

„Egy földalatti folyosót kell elképzelni, amely mindenekelőtt azt a célt szolgálja, hogy a beléptetés és biztonsági ellenőrzés pontját az Országház falától minél távolabb toljuk. Mivel az Országház északi oldalán a látogatóközponttal ez már megvalósult, a jövőben, ha a biztonság így kívánja, akkor az Országházba való földfelszíni beléptetést teljesen meg lehet szüntetni.”

Ezenfelül a dolgozók munkáját is megkönnyíti az alagút, mert így nem kell többször átesni a biztonsági vizsgálaton – írták.

Nem alagútfúrás lesz, hanem felszedik a díszburkolatot az irodaház és az Országgyűlés sarka között, „úgynevezett nyílt árkos munka lesz”. Az hogy mennyibe fog kerülni a történet, még nem lehet tudni, mert az árat csak a pontos műszaki tartalom ismeretében lehet meghatározni.

Azért kell a díszburkolatot ismét felszedni, mert elhúzódott az MTESZ-székházzal kapcsolatos kisajátítási eljárás, és elhamarkodott lett volna egy akkor még nem állami tulajdonban lévő épülethez földalatti alagutat építeni – mondta el az Indexnek Wachsler Tamást, a Steindl Imre Program vezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.