Hortobágy, a bombák földje

Jóval több a robbanótest a vártnál. Még két, fokozottan szennyezett terület van.

Buzna Viktor
2016. 07. 21. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkorábban augusztus közepén kaphat a nyilvánosság választ arra, hogy miért halt meg négy magyar tűzszerész és sérült meg súlyosan egy társuk a hortobágyi volt bombázótér mentesítése közben. Július 1-jén egy 250 kilogrammos szovjet légibombát készítettek elő a megsemmisítőhelyre való szállításhoz, amikor a szerkezet felrobbant. A honvédségi vizsgálat mellett rendőrségi közigazgatási eljárás is zajlik, ám nincs információ az eddigi megállapításokról.

Honvédségi körökből arról értesültünk, hogy a bombázótéren a felderítést végző magáncég munkatársai által kijelölt negyvenezer célpont csak töredéke lehet a föld mélyén ténylegesen található robbanótesteknek. A Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó Kft. szakemberei – szerződésüknek megfelelően – másfél méter mélységig derítették fel a terepet. Forrásaink szerint azonban a célterületen ez a mélység nem elegendő a teljes mentesítéshez. Mint azt példaként elmondták, egy egytonnás bomba akár 8 méter mélyre is befúródik a földbe.

A felderítés után a megsemmisítést a törvény szerint már kizárólag honvéd tűzszerész végezheti. Felvetődött már, hogy az ő leterheltségük is hozzájárulhatott a tragédiához. A honvédség, így a tűzszerészek létszámadata államtitok, így nem tudjuk, pontosan mennyien szolgálnak jelenleg. Becslések szerint maximum kétszázan lehetnek a kiszolgáló katonákkal együtt.

Azt sem tudjuk, mekkora a fluktuáció; sajtóhírek szerint nagy az elvándorlás, éppen a leterheltség miatt. Mivel a Honvédelmi Minisztériumtól lapzártáig nem kaptunk választ kérdéseinkre, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság szakmai-tudományos folyóirata, a Seregszemle 2012/2. számának egyik tanulmányát idézzük. Az akkori adatok szerint évente átlagosan 2500 riasztást kapnak a honvéd tűzszerészek, és évente körülbelül negyedmillió robbanótestet hatástalanítanak a lőszerektől aknákon, gránátokon át a légibombákig, amelyek döntő többsége II. világháborús eredetű.

Ezek a robbanótestek bárhol előkerülhetnek. Például 2002-ben Budapesten, a Szent István-bazilika felújítása során az egyik harangtoronyban, 30 méter magasságban „befúródott, majd a hoszszú évek alatt ott felejtett” tüzérségi gránátot fedeztek fel. A tűzszerészeknek kézzel és speciális fúrógéppel kellett nyílást szélesíteniük a falba azért, hogy hozzáférjenek a gránáthoz. A lövedéket elszállították és a központi gyűjtőhelyen semmisítették meg.

Ugyanebből a tanulmányból tudjuk, melyek az ország tűzszerészeti szempontból szennyezett területei. Ezek főleg ott találhatók, ahol a világháborúban nagy csaták zajlottak. A hortobágyi mellett még két, fokozottan szennyezett terület van az országban. Csapody Tamás 2000-es, az aknákról szóló nemzetközi országjelentése szerint a Somogy megyei Nagybajom és Böhönye között fekvő, 3000– 5000 hektár erdőrész tartozik a hadászati szempontból elaknásított körzet kategóriájába. Katonai forrásaink szerint a 2. Waffen SS-hadosztály működtetett itt aknagyárat, ahol foglyokkal például harci gázzal töltött üvegaknákat is gyártattak. A területen ismeretlen mennyiségű akna maradt, aminek a mentesítéséhez még nem mertek hozzáfogni. Nagybajom központjától 3 kilométerre északra 11 ezer hektár volt eredetileg aknásítva a Margit-vonal részeként, ennek egy részét felszedték.

A másik kritikus terület a horvát–magyar zöldhatár. 1991-ben, Jugoszlávia szétesésekor a Drávaszöget (horvát Baranya) a szerbek elfoglalták, és a magyar határt elaknásították. A horvátok, visszafoglalva a területet, felszedték az aknákat, legalábbis ezt állítják, ám a szakemberek ma is óvatosságra intenek, hiszen nem tudható, mennyi akna került magyar területre, mennyit sodortak át például az árvizek. Tavaly, a migránsok elhárítására szolgáló kerítés építése során éppen ezért dolgoztak fokozott figyelemmel és tűzszerészek jelenlétében.

Az mindenesetre sokat elmond a létszámról és a feladatokról, hogy egy tűzszerész azt mondta: a jelenlegi tempó és kapacitás mellett még legalább száz évig van munkájuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.