Nyilvánosak a Klik beszámolói

Miután beszámoltunk arról, hogy sérti a Klik az információszabadságot, nyilvánosságra hozták.

Hutter Marianna
2016. 07. 21. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvánosságra hozta éves beszámolóit a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), miután hétfőn megírtuk: a szervezet évek óta megsérti az információszabadságról szóló törvényt azzal, hogy bizonyos, törvény által előírt adatokat nem tesz közzé honlapján. Ezek közé tartoznak például a foglalkoztatottak létszámára és személyi juttatásaira vonatkozó összesített adatok, az ötmillió forint feletti szerződések és az éves beszámolók közzétételei is. Utóbbiak közül váltak megismerhetővé a 2013., a 2014. és a 2015. évre vonatkozó jelentések. Igaz, a 2013-ról szóló jelentés a dokumentum alapján csak 2015 szeptemberében készült el, ám a Klik sajtóosztálya kérdésünkre elmondta: ez az időpont a honlapra feltöltött konkrét dokumentum kinyomtatásának időpontját jelenti, a jelentés valójában 2014-ben készült. Azt nem közölték, hogy pontosan melyik hónap melyik napján született a beszámoló. Arra sem kaptunk választ, hogy a 2014-ről szóló pénzügyi jelentés mikor készült, ugyanis ez a dátum sem derül ki a közzétett jelentésből. Az időpontok a Klik költségvetésének parlamenti jóváhagyása szempontjából bírnak jelentőséggel, hiszen az Országgyűlésnek minden év végén el kell fogadnia az előző évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényt. Tehát ha a Klik beszámolói nem készültek volna el határidőre, az felvetné a kérdést, a parlament mi alapján bólintott rá, hogy a szervezet jól költötte el a rábízott több száz milliárd forintot.

A most nyilvánosságra hozott beszámolók annak fényében különösen érdekesek, hogy a Klik gazdálkodása a szervezet 2013-as felállása óta a figyelem középpontjában van, miután az elmúlt években folyamatosan alulfinanszírozottsággal küzdött. Emiatt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) tavaly nyári tanulmányában arra hívta fel a figyelmet: miután az iskolák fenntartása a helyi önkormányzatok kezéből a 2012-ben alapított Klikhez került, a szervezet vált felelőssé a szabad és méltányos oktatáshoz való jog, illetve több más alapvető jog érvényre juttatásáért. A TASZ szerint emiatt a Kliknek kötelessége, hogy az alapvető jogok által meghatározott színvonalon és módon biztosítsa a közoktatási feladatok anyagi feltételeit. Utóbbi egyben azt is jelenti, hogy ha a szervezet erőforrás-szükségleteit alultervezi, azzal veszélybe sodorja alapvető állampolgári jogok érvényesülésének biztosítását a közoktatásban.

A Klik anyagi problémái ez év februárjára odáig fajultak, hogy 17 milliárdos adósságot görgetett maga előtt, ami miatt a kormány kénytelen volt 38 milliárdos gyorssegélyt nyújtani. Ennek köszönhetően az intézményfenntartó lejárt tartozásállománya július elejére 620 millióra csökkent. Hogy a jövőben ilyen ne forduljon elő, a 2017-es költségvetésben már több mint 538 milliárd forint jut a Kliknek. Ugyanakkor ebben az összegben még nincs benne, hogy 2017. január 1-jétől a Klebelsberg Központtá alakuló intézményfenntartó feladata lesz az iskolák működtetése is. A Világgazdaság korábban arról írt, hogy az ehhez szükséges 50 milliárd forintot az eddigi működtetést biztosító önkormányzatoktól vonhatja el a kormány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.