„Simicskó is felelős a tragédiáért”

A miniszter semmit sem tett a katonák túlterhelése, túlzott foglalkoztatása ellen – állítja a szakértő.

Buzna Viktor
2016. 07. 20. 3:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vezetés folyamatos túlterhelésnek teszi ki a katonákat – mondta lapunknak Kovács Gyula nyugállományú tüzér alezredes. A védelmi kérdésekben publikáló nyugdíjas katonatiszt szerint törvénybe ütköző, hogy a honvédség vezetése az árvízvédelemkor, a déli határszakasz építésével és a hortobágyi bombatéren végzett tűzszerész munkákhoz hasonló megbízásokkal túlterheli az állományt.

A honvédelmi törvény első paragrafusának negyedik bekezdése alapján a honvédelmi kötelezettség teljesítése az érintetteknek békében nem okozhat aránytalan megterhelést vagy hátrányt – magyarázta Kovács. Szerinte ezt azért fontos hangsúlyozni, mert a július 1-jén történt, négy tűzszerész halálával végződött hortobágyi baleset is a túlzott foglalkoztatottság következménye volt. A katonatiszt a politikusok felelősségét is hangsúlyozta.

Nemcsak Hende Csabát, de Simicskó Istvánt is felelősség terheli – tette hozzá, ugyanis úgy véli, a tavaly szeptemberben kinevezett miniszter tovább fokozta a katonák túlterhelését. Kovács Gyula hozzátette: Hende Csaba korábbi miniszter vezetése idején kezdődött a tűzszerészek fokozott terhelése, amikor a Honvédelmi Minisztérium 2013 szeptembere és 2014 márciusa között a törvényi és rendeleti előírásokat mellőzve térítésmentes kategóriába sorolta a katonák hortobágyi tevékenységét. Egy kormányrendelet tudniillik lehetőséget biztosít arra, hogy a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred megrendelésre mentesítsen területeket, a katonák kérésére ezért a Hortobágyi Nemzeti Park és az alakulat végül szerződést kötött. Kovács Gyula azonban hangsúlyozta: a felek közötti tárgyalás közel egy évig tartott, ami az uniós pénzen végzett hortobágyi tájrehabilitációs munkában nagy időkiesést jelentett. Ezt a tűzszerészek beosztásával próbálták ellensúlyozni. A 2015-től kezdődött, térítéses munkán heti hét napon, napi tizenkét órában, heti váltással foglalkoztatták a katonákat – mondta Kovács, aki szerint ez ellentmond a békeidőben a túlterhelést tiltó törvényi passzusnak.

Tegnap az Átlátszó.hu is cikket közölt a témában. A hírportálnak névtelenül nyilatkozó tűzszerészek is a túlzott igénybevételről beszéltek. Az úgynevezett I. osztályú tűzszerészek, akik döntéshozó, parancsnoki szerepet is kaphatnak, mindösszesen pár tucatnyian vannak, közülük három-négy folyamatosan a Hortobágyon dolgozik – írta a portál. Mindezen felül látják el a valóban közszolgálati munkáikat – építkezéseken, termőföldeken véletlenül talált robbanótestek hatástalanítását, s vannak feladataik az árvízi védekezésben, illetve a menekültválság kezelésében is. A lapnak nyilatkozó források szerint a tűzszerész alakulattól ezért egyre magasabb az elvándorlás. A fluktuációt egyes tűzszerészek az oknyomozó portálnak éppen „a hortobágyi rémmunkával” indokolják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.