A kórházi szakma bosszankodik Palkovics tervein

Az egészségügyi mellett az oktatási államtitkárság is máshogyan alakítaná át a jelenlegi rendszert.

Kuslits Szonja
2016. 10. 20. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljes szakmát és az egészségügyi államtitkárságot megkerülve nyújtott be törvényjavaslatot a parlamentnek az orvosi egyetemek és a hozzájuk kapcsolódó kórházak jogkörének átalakításáról Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője, valamint Pósán László és Halász János fideszes országgyűlési képviselők. A törvényjavaslat több ponton is szembemegy az egészségügyi államtitkárság eddig hangoztatott koncepciójával. A szakmában elterjedt vélemény, hogy a törvényjavaslat a kancelláriarendszer támadása, amely mögött Palkovics László ambíciói állhatnak, aki a felsőoktatás mellett szívesen bekebelezné az egészségügy területét is.

A javaslat, amely még csak nem is az egészségügyi, hanem a felsőoktatási törvény módosításával lépne életbe, a jelenleginél jóval nagyobb hatalmat adna az orvosi egyetemeknek. A szakmai feladatokkal kapcsolatos hatás- és jogköröket ugyanis – az orvoslásban és egy kórház működésében akár teljesen járatlan – rektor gyakorolná. A debreceni, a pécsi és a szegedi egyetemen ugyanis csupán az intézmény egyik karaként működik az orvostudományi képzés, így a rektor nem feltétlenül orvosi végzettségű.

A javaslat szerint a működéssel és gazdálkodással kapcsolatos hatás- és jogkörökkel az egyetemi kancellár rendelkezne, ráadásul az egyetemek több, eddig szakmailag és gazdaságilag is független kórházat is beolvasztanának. Ezt megerősíti a kormányközeli Magyar Idők napokban megjelent cikke is, amely szerint a Rókus, a Merényi, sőt akár a Szent János Kórház egy része is a Semmelweis Egyetemhez kerülhet. Ezzel forrásaink szerint az egyetem 2600-as ágyszáma 8000-re emelkedhetne, amely meghaladná a legnagyobb szovjet kórház ágyszámát a kommunizmus fénykorában.

Névtelenséget kérő forrásunk a javaslat kapcsán megjegyezte: az egyetemi kórházak így kikerülnének az Állami Egészségügyi Ellátó Központ irányítása alól, ami semmiképpen sem szerencsés. Ha pedig a felsőoktatás aspektusaiból kiindulva alakítják át az ellátórendszert, akkor abban biztosan zavarok keletkeznek majd. Így ugyanis a betegellátás az egyetemi oktatási, gazdasági érdekeknek lenne alárendelve.

A törvényjavaslat keresztbe húzza Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár hónapok óta tervezett – bár szintén erős szakmai ellenállást kiváltó – kancellária-rendszerét. Ennek lényege, hogy 8-10 kórház gazdasági irányításáért és a lépések összehangolásáért felelne egy kancellár, míg a szakmai munka irányítása továbbra is az intézmények igazgatóinak feladata maradna. Azonban – ahogy arra már kitértünk – a javaslat szerint a gazdasági irányítás az egyetemi kórházak és a beolvasztott intézmények esetén is az egyetemi kancellárok feladata volna.

Az előterjesztők nevében Pósán László a javaslatról szóló parlamenti vitán a múlt héten azzal érvelt: az elméleti oktatás mellett fontos, hogy a hallgatók számára legyen elég gyakorlati képzőhely is, és hazánk versenyképesebbé váljon a külföldi hallgatók körében. Az ő képzésük ugyanis évente mintegy 35 milliárd forintos bevételt jelent. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár is támogatja a javaslatot. Az egészségügyért felelős államtitkár egyébként nem volt jelen a vitán.

Kincses Gyula egészségügyi szakértő, korábbi szakállamtitkár ezzel kapcsolatban lapunknak kijelentette: üdvözlendő volna, ha az oktatói kórházi státus megerősödne, de nem a külföldi hallgatók miatt. Ők ugyanis általában nem tanulnak meg magyarul (hiszen a képzésük sem ezen a nyelven zajlik), ahogy a magyar betegek sem feltétlen beszélik az ő nyelvüket. Szerinte teljes káosz van a területen, és komoly félelem, hogy nem egészségügyben jártas kancellár irányítja majd az intézmények gazdálkodását, és egy szintén nem orvos végzettségű rektor felel a szakmai döntésekért.

Kerestük a Magyar Kórházszövetséget is, szerettük volna megtudni, hogy mi az álláspontjuk a kérdésben. Annyit mondtak, hogy hivatalos dokumentumot ugyan nem kaptak a javaslatról, de az elnökség tárgyalt a témáról. Fel fog állni egy munkacsoport a javaslat véleményezésére, amennyiben erre felkérés érkezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.