Katonákat küldünk Romániába és az orosz határhoz

A NATO „világos üzenetet” akar küldeni Oroszországnak, így új csapatokat telepítenek a keleti végekre.

Kósa András
2016. 10. 28. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan magyar törzstisztek érkeznek Bukarestbe egy NATO-együttműködés keretében – értesült az MNO. A román fővárosban olyan parancsnokság működik, melynek fő feladata a NATO nemzeti hadseregei és a közös haderők közötti kapcsolattartás, a magyar katonák ebben vesznek majd részt. (Hasonló parancsnokság működik egyébként Nápolyban is, itt már régóta dolgoznak magyar tisztek.) Szintén magyar katonák érkeznek Észtországba is januártól, egy a balti államok és a visegrádi négyek közötti megállapodás keretében. A lettországi Jürmalában megkötött egyezmény szerint 2017-től a V4-ek tagállamonként 150-150 katonát állomásoztatnak folyamatosan Észtországban, Lettországban, Litvániában.

A balti kooperációt szinte hagyományosnak is nevezhetnénk, hiszen magyar Gripenek 2014-ben már védték NATO-együttműködés keretében a baltiak légterét, és „békeidőben” nyilván az is rutinművelet lenne, hogy magyar tisztek egy NATO-főparancsnokság munkájában részt vesznek. Az utóbbi hetekben azonban ismét látványosabbá vált a katonai szövetség és Oroszország szembenállása – legalábbis a retorika és a látványos csapatmozgások szintjén. Bár Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön azt mondta, a szövetség „nem akar új hidegháborút Oroszországgal”, ugyanaznap Harjit Singh Sajjan kanadai védelmi miniszter arról beszélt a BBC-nek: a csapatok küldése a keleti tagállamokba „egyértelműen az elrettentést szolgálja” Oroszországgal szemben.

Kanada egyébként Lettországba küld csapatokat, a katonák részei lesznek annak az összesen 4000 fős kontingensnek, melynek tagjai Romániában, Lengyelországban és a három balti államban állomásoznak majd. A katonai jelenlét mostantól folyamatos lesz ezekben az országokban, de a csapatokat rotálni fogják. (Ez jelenti NATO-terminológiában a „persistence presence”-t, szemben a „permament presence”-szel, magyarra nagyjából úgy fordíthatnánk, hogy „folyamatos”, illetve „állandó jelenlét” a különbség oka pedig a pénz: a szakértők szerint a folyamatos rotáció olcsóbb, mintha állandó bázisokat építenének ki, bár például a júliusi NATO-csúcson a lengyelek az utóbbi variáció mellett lobbiztak.)

A 4000 fős kontingens nagy részét az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Dánia, Franciaország, Lengyelország, Románia és Németország adja majd. Magyarország a V4-es segítségnyújtáson túl jelenleg elsősorban a Várpalota melletti gyakorlótér rendelkezésére bocsájtásával veszi ki a részét az új együttműködésből, itt idén szinte folyamatosak voltak a hadgyakorlatok, és ugyanez várható jövőre is. Egy kormányzati illetékes szerint ugyanakkor, ha kifejezett kérés érkezne magyar csapatküldésre, a kormány valószínűleg teljesítené ezt.

Orosz részről Vlagyimir Putyin csütörtökön szintén arról beszélt a Valdaj Klub Szocsiban rendezett fórumán, hogy szeretne együttműködni a Nyugattal, de ez szerinte például Szíria esetében azért nem sikerülhetett eddig, mert Barack Obama „egyetlen megállapodást sem tartott be”, igaz, Putyin szerint ez nem az amerikai elnök hibája, hanem „Washingtonban akadályozzák a megegyezést”. (Ez viszont akár egy Hillary Clintonra tett utalás is lehet, hiszen ő külügyminiszterként a „washingtoni establishment” egyik hangadója.) Moszkva ugyanakkor látványosan „megúsztatta” flottája legmodernebb darabjait Nyugat-Európa mentén, útban a Fehér-tengerről Szíriába. Természetesen a válasz sem maradt el, brit vizeken folyamatosan kísérték hadihajók az oroszokat, a spanyol kormány pedig megtagadta az orosz kérést, hogy valamelyik kikötőjében vételezhessenek ellátmányt az oroszok.

Jelenleg a NATO és az Oroszországi Föderáció viszonya feszültebb, mint a hidegháború befejeződése óta bármikor. A NATO oldaláról ennek a fő oka Oroszország ukrajnai beavatkozása, tehát a Krím félsziget megszállása, illetve a Kelet-Ukrajnában folyó háború – mondta a Magyar Nemzet Online-nak Rácz András.

A Finn Külügyi Intézet szakértője egy rigai biztonságpolitikai konferenciáról nyilatkozott lapunknak. Rácz András szerint a baltikumi NATO-tagállamok aggodalmaira válaszul a NATO elhatározta katonai jelenlétének megerősítését a régióban. „Ennek keretében a szövetség négy zászlóaljnyi katonát fog állomásoztatni a balti államok és Lengyelország területén, illetve sor kerül egyéb védelmi jellegű intézkedésekre is.”

„Négy zászlóaljnyi NATO-katona természetesen önmagában nem lenne képes megvédeni a balti államokat egy orosz katonai támadástól. Stratégiai értelemben egyfajta „botlódrótként” (tripwire force) szolgálnak majd: jelenlétük garantálja és egyértelműen jelzi Moszkva felé, hogy bármiféle, a balti államokat érő támadást a szövetség a NATO egésze elleni támadásként értékelne, és ennek megfelelően reagálna rá” – mondta Rácz András.

A kutató szerint Oroszország folyamatosan azt kommunikálja, hogy a baltikumi NATO csapaterősítésekre fenyegetésként tekint. „Teszi ezt annak ellenére, hogy az orosz katonai vezetés is pontosan tisztában van vele: négy zászlóaljnyi, tehát legjobb esetben is összesen 2-3000 katona katona semmiféle fenyegetést nem jelent a milliós hadsereggel rendelkező Oroszországi Föderáció biztonságára nézve.”

A NATO-fenyegetésre hivatkozva Oroszország jelentős katonai erőket csoportosít a térségbe, amelyek számszerűen és fegyverzet tekintetében is sokszorosan meghaladják az ott állomásozó NATO-erőket. A Baltikum térségében rendszeresek a több tízezer fő részvételével tartott, nagyon rövid riasztási idővel végzett orosz hadgyakorlatok, és Moszkva folyamatosan erősíti a Lengyelország és Litvánia között elhelyezkedő orosz exklávéban, Kalinyingrádban állomásozó katonai erőit is.

„Látni kell, hogy a Szövetség defenzív jellege, valamint az erők aránytalansága miatt azok az orosz vélemények, melyek szerint a baltikumi NATO-csapatok fenyegetést jelentenének Oroszországra nézve, katonai értelemben teljes mértékben alaptalanok. Ezzel tisztában van az orosz katonai vezetés is.

Ennek ellenére a vélt fenyegetésre való hivatkozással olyan erőket telepítenek legújabban Kalinyingrádba, amelyek valódi fenyegetést jelentenek a térségbeli NATO-erőkre, így többek között nagy hatótávolságú légvédelmi (Sz-400) és hajó elleni (Basztion-rendszer) fegyvereket. Ezekkel képesek lehetnek a teljes balti térségben megakadályozni a NATO tengeri és légi műveleteit, illetve csapatmozgásait, elszigetelve a balti államokba telepített NATO-erőket” – fogalmazott.

A térségben folyamatosan növekvő katonai jelenlét „komoly kockázatot hordoz magában”. Míg az biztosra vehető, hogy „egyik fél sem szándékozik háborút kirobbantani, a nem kívánt eszkaláció veszélye egyre nagyobb”. Ahogy ugyanis egyre több katonai egység állomásozik és működik ezen a földrajzilag szűk és zárt területen, nő az esélye, hogy akár emberi, akár technikai hiba, akár baleset következtében konfliktusra kerüljön sor a NATO és Oroszország erői között.

„Ráadásul a NATO és Oroszország közötti, tartós bizalomvesztés következtében arra sem látszik esély, hogy a helyzet gyorsan javulni tudna. Így tehát elhúzódó, feszültségektől terhes, kockázatos időszakra kell számítani a közeli jövőben is. A reálisan elérhető maximális eredmény az, ha mind a NATO, mind Moszkva képes józanul és felelősségteljesen kezelni az előállt helyzetet” – mondta Rácz András az MNO-nak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.