Lesújtó adatok a hazai cigányságról

Tízből mindössze négyen dolgoznak, és nyolcnak van legfeljebb általános iskolai végzettsége.

2016. 10. 31. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi 15–64 éves roma népesség nyolcvan százalékának még mindig csupán legfeljebb általános iskolai végzettsége van, miközben a nem roma lakosság esetében ez az arány csupán 20 százalék. Egyebek között ez a megdöbbentő képzettségbeli hátrány érvényesül a munkaerőpiacon is: a lapunk által megismert legfrissebb adatok szerint 2015-ben a munkaképes romáknak 39 százaléka volt foglalkoztatott, szemben a nem romák 65 százalékos mutatójával. Az adatokat a Központi Statisztikai Hivatal friss, Munkaerőpaci helyzetkép címet viselő elemzése ismer­teti. A kiadvány legfontosabb adatforrását jelentő munkaerő-felmérés háttérválto­zói között 2014 óta szerepel az etnikai hovatartozás, amely lehetővé teszi, hogy a roma és nem roma népesség munkaerőpiaci jelenlétén túl a foglalkoztatás milyenségében megmutatkozó különbségeket is megismerjük.

Munkanélküliként a romák 16 százalékát tartják nyilván, míg inaktívnak 45 százalékuk számít, szemben a nem romák 4, illetve 31 százalékos mutatóival. A nemek közötti munkaerőpiaci esélyegyenlőtlenség is jóval magasabb a romák esetében: a munkaképes korú roma nőknek még mindig kevesebb mint 30 százaléka foglalkoztatott, ami alig valamivel több a nem roma nőket jellemző arány felénél. A mutatók annak ellenére alakultak így, hogy az átlagosnál lényegesen rosszabb egészségi állapotuk miatt a romák átlagéletkora alacsonyabb a többiekénél, míg a fiatalok aránya nagyobb.

Az elemzés ugyanakkor megjegyzi, hogy 2015-ben az előző évihez képest javultak a romák foglalkoztatási mutatói, sőt a javulás mértéke felülmúlta a nem roma népességre jellemzőt. Igaz, ez jórészt a közfoglalkoztatás bővülésének köszönhető: a dolgozó romák 42 százaléka közfoglalkoztatás keretében dolgozott 2015-ben, így minden ötödik közfoglalkoztatott roma volt.

Az iskolai végzettségre vonatkozó részletes adatok szerint a 15–64 éves romák közel 16 százaléka még az általános iskolát sem fejezte be 2015-ben, és további 63 százalékuk is csak alapfokú végzettséggel rendelkezett, a nem roma népesség esetében ez az arány mindössze 1, illetve 19 százalék volt. A szakiskolát, szakmunkásképzőt végzettek arányában a legkisebb a különbség (a romák 15 százalékának, a nem romák 25 százalékának volt ez a végzettsége 2015-ben), ám míg a roma népesség esetében ez a legmagasabb végzettség, amit a még viszonylag nagyobb részük elér, a nem romáknál ez koránt sincs így. Míg a munkaképes korú nem romák több mint egyharmadának érettségi a legmagasabb iskolai végzettsége, addig ezt alig minden huszadik roma mondhatja el magáról. Diplomával minden ötödik nem roma rendelkezett, a romák között csak minden századiknak van felsőfokú végzettsége.

A munkaerőpiaci hátrányhoz hozzájárul a lakóhely szerinti megoszlás is. A roma népesség 52 százaléka a legkedvezőtlenebb foglalkoztatási helyzetű Észak-Magyarországon, illetve Észak-Alföldön élt tavaly, illetve a romák a teljes népességnél nagyobb arányban élnek községekben (ezen belül is az aprófalvas térségekben), ahol eleve szűkösebb a munkahelykínálat.

A kedvezőtlen munkaerőpiaci jellemzők kihatnak a roma családokban nevelt gyermekek élethelyzetére, jövőbeni kilátásaira is. 2015-ben Magyarországon a nem roma gyermekek 92,6 százaléka olyan családban élt, ahol legalább egy kereső volt, a roma gyerekek körében azonban ez az arány mindössze 67,8 százalékos volt, és a dolgozó roma családfők többsége is csak igen alacsony jövedelmet biztosító munkát végzett, így közfoglalkoztatott vagy minimálbért kereső volt. Az, hogy a családi pótlék, illetve a szociális juttatások összege évek óta változatlan, szintén nem segíti a roma családok jövedelmi felzárkózását – jegyzik meg a kutatók.

A felmérés során vizsgálták azt is, kiket ér diszkrimináció a munkaerőpia­con. Az eredmények szerint a hátrányos megkülönböztetést leggyakrabban a romák szenvedik el: 52 százalékuk jelezte, hogy érte már ilyen élete során, és 45 százalékuk szerint ennek oka a származása volt. Alacsony iskolai végzettséggel párosulva a roma származás még kedvezőtlenebb helyzetet eredményez. A romák közel 50 százaléka érzékelt hátrányos megkülönböztetést munkakeresésnél, de munkavégzés során, elbocsátáskor és a hivatali ügyintézéskor is egyötödük került ilyen helyzetbe. A KSH szerint az alacsony iskolai végzettség származástól függetlenül magas diszkriminációs kockázatot jelent, a romák esetében azonban a középfokú végzettség sem csökkenti ennek esélyét, a diszkriminációs érintettség hasonlóan magas a szakmunkás végzettséggel, illetve az érettségivel rendelkezők körében is.

A munkanélküliek esetében szintén nagyobb az esélye a hátrányos megkülönböztetésnek, 37 százalékuk élt már meg ilyen helyzetet. A közfoglalkoztatottakat is az átlagosnál nagyobb mértékben diszkriminálják: míg a foglalkoztatottak 12 százalékát érte hátrányos megkülönböztetés, addig a közmunkások 35 százalékát. Ha a háztartásban van olyan, aki a nyílt munkaerőpiacon dolgozik, az jelentősen csökkenti a többi családtag diszkriminációs esélyét is. A közfoglalkoztatotti státus azonban nem jelent ugyanilyen védelmet a hátrányos megkülönböztetéssel szemben.

Érdekesség egyébként, hogy – amint azt az Észak-Magyarország című lap a hétvégén írta – a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Csenyéte az ország legszegényebb települése. A faluban egy év alatt keresnek annyit az emberek, mint a Pest megyei Telkiben egy hónap alatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.