Óriási a kéményseprőhiány

A települések negyedében elmaradhat a kötelező ellenőrzés.

Illés József
2016. 10. 29. 8:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vámos Csaba lapunknak elmondta: szinte lehetetlen, hogy az OKF rövid időn belül megfelelő számú és képzettségű dolgozót találjon a feladatok ellátására. Az év közepén ugyanis, amikor a szervezethez 15 megyében átkerültek az ellenőrzési teendők, nem vették állományba az adott térségben korábban dolgozó szakembereket, emiatt több százan elhagyták a pályát, és más munkahelyet kerestek maguknak. Így alig akad kéményseprő megfelelő szakmai tapasztalattal a munkaerőpiacon. Egy-egy dolgozó betanítása pedig több hónapos képzést igényel. Emiatt tartós lehet az ágazatban a munkaerőhiány. A szakszervezeti vezető megjegyezte: a szakma már júliusban felhívta az OKF figyelmét arra, hogy kevés kéményseprő jut egy-egy területre, ám a katasztrófavédelmi szervezet nem törődött a figyelmeztetéssel.

Vámos Csaba arról is beszámolt: annyira súlyos a szakemberhiány, hogy az OKF az év végéig minden szombatra túl­órázást rendelt el kéményseprő munkatársainak. Ám az elnök szerint még így sem lesz képes ellátni a feladatait a katasztrófavédelem, s a hozzá tartozó települések hozzávetőleg negyedében nem végzik majd el az úgynevezett sormunkákat.

Vagyis a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzését, tisztítását, valamint kötelező felülvizsgálatát. Így idén sok helyen elmarad a kémények előírt vizsgálata, ami a gáztüzelésű rendszereknél az év közepétől a korábbi évi egy alkalomról kétévente egyre lett csökkentve. A szakember úgy véli: az ellenőrzés ritkítása önmagában is jelentősen növeli a fűtési balesetek bekövetkezésének a veszélyét. Az elnök hozzátette: az OKF novembertől a korábbi 15 megye 1835 települése helyett már 17 megye 2499 településén felel a kémények rendszeres vizsgálatáért.

A szakszervezeti vezető szerint a katasztrófavédelemnek láthatóan nem volt elegendő az év eddig eltelt része arra, hogy felkészüljön a kéményseprési munkára. Ezért a szakma felajánlotta a segítségét, ám az OKF mindeddig nem fogadta el. A szakmai szervezetek november harmadikán ültek volna tárgyalóasztalhoz a katasztrófavédelem képviselőivel, hogy munkabizottságot hozzanak létre az ágazat problémáinak feltárására és megoldására, de az OKF vezetői lemondták a találkozót.

Emlékezetes: a nyár folyamán a szakszervezeti vezető magánszemélyként népszavazási kezdeményezést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz. A referendumon azt a kérdést tették volna fel a szavazóknak: „Egyetért-e ön azzal, hogy az állam törvényben biztosítsa a lakosságnak a legalább évenkénti kéményellenőrzést, függetlenül a kémény vagy a tüzelőberendezés típusától?” A Nemzeti Választási Bizottság azonban elutasította a népszavazási kezdeményezést. Ezért az elnök felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, amely szerdai határozatában helybenhagyta a bizottság döntését. Így a népszavazási kezdeményezés elhalt, a Kúria pedig kötelezte a szakszervezeti vezetőt, hogy tízezer forint felülvizsgálati eljárási illetéket fizessen meg az államnak. Vámos Csaba azonban lapunkkal közölte, hogy az illetéket sem most, sem a jövőben nem hajlandó megfizetni, a kiszabott összegből inkább vásárol egy szén-monoxid-mérőt, és egy nehéz körülmények között élő családnak ajándékozza.

Érdemes megjegyezni: július elejétől a lakosságnak ügyfélként nem kell fizetnie a kéményseprésért. Adózóként azonban mindenkinek a zsebébe kell nyúlnia, hogy állja a kéményellenőrzések költségeit, még akkor is, ha nincs is kéménye. A költségvetés idén 5,7 milliárd forintot biztosított az OKF-nek a szolgáltatásra. Így 4,2 millió háztartással számolva egy családra évente 1360 forint kiadás jut az OKF költségeinek finanszírozására. Miközben eddig évente hozzávetőleg 1500 forintot kellett fizetni, de csak a kéménnyel rendelkező ügyfeleknek, és a füstelvezetők ellenőrzése nem kétévente, hanem minden esztendőben megtörtént. Vagyis egy-egy kétévente esedékes gázkéményvizsgálat a későbbiekben több mint 2700 forint terhet jelent az adózóknak.

Hajdú Márton tűzoltó alezredes, az Or­szágos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kérdésünkre válaszolva elmondta: mint minden szakmában, a kéményseprők körében is van munkaerőmozgás, így megyénként eltérő mértékű a szakemberhiány. Ez azonban nem akadályozza a lakossági sormunkák elvégzését. A dolgozók pedig maguk dönthetnek arról, hogy vállalnak-e szombatonként túlórákat vagy sem.

A kéményseprési ágazat egyre nehezebb helyzete már régóta ad témát a sajtónak, lapunk is több cikkben számolt be az egyre romló munkakörülményekről. Előfordul például, hogy a kéményseprőknek munkavédelmi szempontból nem megfelelő felszerelésben kell dolgozniuk, vagy a tömegközlekedést használva juthatnak el az ügyfelekhez.

Elsüllyedt a zászlóshajó

Máris meghirdette az állami felszámoló a június végén bedőlt, valaha a legnagyobb kéményseprő-vállalkozásként számon tartott Magyar Kémény Kft. vagyonát – írta a Világgazdaság. A lap beszámolója szerint két tucat autót és üzletrészeket hirdetett meg eladásra az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. a Magyar Kémény Kft. vagyonából. A társaság tavaly márciusban kért csődvédelmet, de az egyezségi kísérlet a hitelezőkkel nem járt eredménnyel, ezért az idén júniusban felszámolták a céget. A hirdetmény szerint két leányvállalatában – a budapesti székhelyű Centrál Kémény Kft.-ben, illetve a kaposvári Kapos Kéményseprő Kft.-ben – lévő százszázalékos üzletrésze egy-egy millió forintért eladó. A Magyar Kémény harmadik leánya, a Palóc Kémény Kft. nem szerepel a hirdetményben. Az ország egykor legnagyobb kéményseprőcégeként számon tartott Magyar Kémény tavaly 865 millió forint árbevételt és 100 millió forint veszteséget könyvelt el, az utolsó három évben összesen csaknem 300 millió forint volt a vesztesége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.