Elengedheti a Fidesz az alkotmánymódosítást

Az igazságügyi tárcától vár megoldási javaslatokat kvótaügyben a kormányzat.

Markotay Csaba
2016. 11. 09. 16:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha ló nincs, a szamár is jó. Ez nem jelenti, hogy a lóról lemondanánk, csak most nincs ló.” Ezzel írta körül a kedden elbukott alaptörvény-módosítás utáni helyzetet Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. Ugyan nem zárta ki, hogy az alaptörvényt később, például a tavaszi ülésszakban módosíthatnák, de szavaiból az olvasható ki, hogy a Fidesz az érvénytelen népszavazást követő keddi, eredménytelen parlamenti szavazás után lemond az alkotmánymódosításról, és elengedi ezt a kérdést.

Kósa Lajos szerdai tájékoztatóján bejelentette, a kormány felkéri az igazságügyi minisztert, készítsen jelentést arról, hogy az alkotmányból, a sarkalatos törvényekből, illetve a magyar jogrend részévé tett, azaz ratifikált nemzetközi szabályokból milyen következtetések vonhatóak le a kötelező betelepítési kvóta ügyében. Példaként hozta fel, hogy van olyan átültetett nemzetközi jogszabály, amely tiltja a népesség tömeges lakóhely-változtatását, és a kormányokat az ez elleni fellépésre kötelezi. Emellett várják ebben az ügyben az Alkotmánybíróság állásfoglalását is, a testülettől ugyanis korábban az ombudsman kért erre vonatkozó állásfoglalást.

Az, hogy a Fidesz az AB-ra tolhatja át annak a felelősségét, hogy a kötelező kvóta ügyében állást foglaljanak, már Rogán Antal is utalt. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a TV2-nek azt mondta, a magyar kormánynak folytatnia kell a küzdelmet, hogy mielőtt a kötelező betelepítési kvótáról megszületik az európai parlamenti döntés, legyen Magyarországon olyan hatályos jogi szabályozás, amelyik megtiltja a kötelező kvóta alkalmazását. Ezért szavai szerint vagy tavasszal visszatérnek erre a parlamentben, vagy érdemes megnézni, hogy az Alkotmánybíróság hogyan értelmezi az alaptörvényt, és annak alapján lehetséges-e a kötelező kvóta alkalmazása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.