Kövér üzent: Össze kell fogni

Össze kell tartsanak a V4-ek – üzente Kövér László. A házelnök szerint ma már feleannyi a vitás ügy.

MTI
2016. 11. 11. 20:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A házelnök szerint ez olyan kapcsolatot jelent, „aminek a lehetőségét kihasználva össze tudjuk adni azt az erőt, amit ez a négy ország jelent”. Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia egy körülbelül hatvanmilliós piac, egy hatvanmilliós nyugat-európai ország nagyságrendjét jelenti. Még akkor is, ha a négy ország nemzeti összterméke nem éri el például Franciaország jelenlegi erejét – jegyezte meg.

Mint mondta, a négy ország összesen már van akkora erő, potenciál, ami „Németország szempontjából is komoly lehetőség a partneri együttműködést figyelembe véve”.

Kövér László szólt arról is, hogy a V4-ek történetét nézve látni azt, hogy nem egyenletes, egyirányú fejlődés, hanem „hullámvölgyek által tarkított elmúlt negyedszázad volt”.

Ugyanakkor – mint mondta – most már legalább azt elérték, hogy félre tudják tenni azokat a kérdéseket, amelyekben „bizonyosan nem tudnak közös nevezőre kerülni”, és előtérbe tudják állítani azokat, amelyekben közösek az érdekeik.

Kövér László kiemelte azt is, hogy a V4-eket összeköti egy alapvető érték- és érdekazonosság. Mint mondta, vannak olyan összekötő elemek a jelenben, amelyek arra inspirálják mind a négy ország kormányát, hogy próbáljon meg pragmatikus együttműködésben a közös érdekekért fellépni, mert „mindannyian megértettük, hogy az Európai Unió (...) az érdekharcoknak a színtere”. „Ha itt összefogunk, akkor olyan súlyt képezhetünk együtt”, amit már számításba kell venni a régebbi nyugat-európai tagállamoknak is – mutatott rá a házelnök.

A lengyel–magyar kapcsolatról szólva Kövér László elmondta: a két ország viszonya jó példa arra, hogy „igenis lehet más szemüvegen keresztül is nézni a másik népet, lehet (...) felebaráti vagy testvéri megközelítésben is nézni a másikra, és elsősorban azt nézni, hogy milyen közös problémáink vannak, amiket csak együttes erővel tudunk megoldani”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.