A Bibliától Márain át az ember legjobb barátjáig

Karácsonyi könyvajánló politikusoktól és püspököktől.

Velkei Tamás
2016. 12. 24. 5:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milyen könyvet ajánl az ünnepekre, az év végi pihenéshez? – erről kérdezte lapunk a kormány tagjait, illetve egyházi vezetőket. Nemcsak arra voltunk kíváncsiak, hogy a miniszterek és a püspökök milyen konkrét olvasmányt neveznek meg, hanem arra is kértük az érintetteket, röviden indokolják, esetleg ismertessék az ajánlott művet. A megkérdezettek bármilyen témájú olvasmányt javasolhattak, nem feltétlenül kellett az ajánlásnak a karácsonyhoz kötődnie.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nemrégiben egy jobbikos politikus kérdésére adott írásbeli parlamenti válaszában azt jegyezte meg: tiszta szívből reméli, hogy a képviselő a karácsonyi ünnepeket nem a Reszkessetek, betörők! című film nézésével fogja tölteni. – Tisztelettel javaslom a televíziónézés helyett az intellektuálisan magasabb rendű olvasás élményét – írta Fazekas. Hogy mégis mely könyv az, amelyet az agrártárca vezetője is jó szívvel tud ajánlani, arra a minisztérium sajtóosztálya adta meg a választ lapunknak. Mint írták, a miniszter a Biblia sorait ajánlja az olvasóknak.

Simicskó István érdeklődésünkre két olvasmányt is említett. A honvédelmi miniszter azt írta, az ünnepek napjaira szívesen ajánlja Márai Sándor gondolatait, például a Füves könyvet, „mely többek között a boldogságról, a barátságról, a várakozásról, az élet szépségéről, az ünnepekről, a valódi értékről tárja elénk a lényegest”. A miniszter Máraitól idézett is: „Nézz utána, hogy minden napból, a legközönségesebb, sivár hétköznapból is ünnepet csinálj, ha pillanatokra is! Egy jóindulatú szóval. Méltányos cselekedettel. Udvarias mozdulattal. Nem kell sok az emberi ünnephez.” Továbbá Simicskó István az olvasók figyelmébe ajánlotta a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent Zrínyi-albumot is, „mely egyfelől a Zrínyi-emlékév kapcsán aktuális, másfelől a mai Európára és annak biztonságpolitikai helyzetére is érvényes üzenete van”. – A könyv gyönyörű, még a Magyar Tudományos Akadémia vezetése részéről is elismert minőségben, magyar–angol kétnyelvű kiadásban jelent meg, hogy világszerte megismerhessék az érdeklődők a Zrínyi család történetét – emelte ki a miniszter.

Pintér Sándor belügyminiszter lapunk kérdésére nem kívánt megnevezni egyetlen könyvet sem az általa már elolvasottak vagy a még olvasásra várók közül. Azonban mindenkit arra biztatott, hogy olvassanak minél többet, mert „minden jól megírt történettel több lesz az olvasó”. Kovács Zoltán kormányszóvivő két kötetre hívta fel a figyelmet. Az egyik Dave Eggers A kör című könyve volt, mivel az „napjaink egyik legégetőbb és legizgalmasabb területét feszegeti: technológiai és emberi kapcsolatainkat, a virtuális valóság és az elidegenedés kérdéskörét”. Emellett Csányi Vilmostól A kutyák szőrös gyerekek című kötetet ajánlotta. – A könyvet épp újraolvasom, különös tekintettel a kutyákkal való kapcsolatomra és az etológiában áttörést jelző új kutyaviselkedés-kutatások fényében – indokolta meg választását a kormányszóvivő.

– Talán nem meglepő, ha a testté lett Ige ünnepének fényében, a reformáció jubileumi évének küszöbén nem mást ajánlok ünnepi olvasásra, mint a Szentírást, mégpedig nem feltétlenül a megszokott protestáns vagy katolikus fordításban – ezt már Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke válaszolta kérdésünkre. – Számomra 2016 egyik meghatározó könyvélménye, hogy felfedeztem az Újszövetség Simon Tamás László bencés szerzetes által készített fordítását, ami 2015-ben jelent meg a Pannonhalmi Bencés Főapátság gondozásában. A jól ismert bibliai igék eddig nem is sejtett mélységeit és távlatait segíthet megtalálni ez a valóban új Újszövetség. A betlehemi angyalkar glóriája például így szólal meg: „Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség az embereknek, akiket szeret” – indokolta meg választását Gáncs Péter.

– Mostanában jelent meg Madassery Benvin Sebastian Belső gerinc című könyve, ezt ajánlom az ünnepekre olvasnivalóul – mondta lapunknak Beer Miklós, Vác katolikus püspöke. A szerző Indiából jött hozzánk, és 2003 óta él Magyarországon. – Szívből ajánlom mindazoknak, akik szeretnék egy kicsit mélyebben megérteni önmagukat, világunkat és Istent. Könnyű olvasmány, és nagyon praktikus tornagyakorlatokat ajánl, amelyeket „idősebbek is elkezdhetnek” – tette hozzá a püspök.

– December közepén látott napvilágot a Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség kiadásában egy lélegzetelállítóan izgalmas dokumentumkötet, A Te igéd igazság – Botta István lelkész élete és szolgáló munkássága címmel – ajánlott olvasnivalót az ünnepekre Fabiny Tamás, az északi evangélikus egyházkerület püspöke. Az életrajzból, a visszaemlékezésekből fennmaradt igehirdetésekből és regényrészletből egy kimagasló képességű, ugyanakkor a kommunista államhatalom és az azzal kollaboráló egyházvezetés által félreállított lelkész portréja ábrázolódik ki, aki 1918 és 1999 között élt.

Egyháza ugyan teljesen félreállította, ám a Magyar Tudományos Akadémia humanizmust és reneszánszt kutató munkacsoportja felismerte tehetségét, és megbízásukból számos tudományos művet jelentetett meg Dévai Bíró Mátyásról, Huszár Gálról és másokról. A rendszerváltást követően nem tartott igényt rehabilitálásra, az ugyanis szerinte a becsület helyreállítását jelentette volna felfogása szerint, amit viszont ő soha nem veszített el.

A 477 oldalas könyv mellékletként egy DVD-t is tartalmaz, amelyen Botta István nem sokkal halála előtt vall életéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.