Amit nem tudtunk a faátültetésről

Kilencvenöt százalékos eredményt várnak a városligeti faátültetők. Módszerváltás az állami beruházónál.

2016. 12. 15. 19:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmit nem tudtunk eddig a faátültetésről, s bizony – kellő szakismeret híján – Magyarország is lemaradt erről az évszázados technológiáról – derült ki a Városliget Zrt. által összehívott csütörtöki sajtótájékoztatóból azok után, hogy előző nap a Ligetvédők próbálták megakadályozni nyolc növény áttelepítését. Korábban ők tiltakoztak a fakivágások ellen, most viszont az átültetést is pusztításnak, gyilkosságnak tartják. Ott voltak a Városliget Zrt. Dózsa György úti épülete előtt is, és kételkedő kérdésekkel összeállított szórólapot osztogattak az újságíróknak, míg a Greenpeace ugyancsak hitetlenkedő közleményt adott ki. A Városligetben ugyanis 188 fát akarnak átültetni a múzeumépítések miatt, s csak 44 elöregedett, balesetveszélyes egyedet vágnának ki. 

A Liget Budapest Projekt 153 milliárdos állami beruházásáért felelős cég vezetői sebtiben intézkedtek, hogy megtudjuk, mit is jelent a faátültetés. Kórody Olivér, a Galapagos Zoo Service Kft. ügyvezetője, aki az eddigi városligeti faátültetéseket végző német Opitz GmbH. magyarországi képviselője és kizárólagos partnere, elmondta: a németországi Frankfurtban már 1907-ben ültettek át fákat, és az első Opitz ültetőgépet 1971-ben fejlesztették ki.

– Az elmúlt 45 évben csaknem egymillió fát ültettünk át, Európában évente ötezret, s ezeknek a növényeknek a 95 százaléka megmaradt. Ugyan Magyarországon már voltak kísérletek, de ezek zöme kudarcba fulladt, mert a legfontosabbat elfelejtették: az utógondozást – magyarázta Kóródy Olivér, aki Tom Braammal, az Opitz cégvezetőjével közösen bemutatta a tapasztalataik szerint helyes technológiát. Annak megválasztása szakértelmet kíván, mert a megfelelő gépet kell kiválasztani a megfelelő átmérőhöz. A jelenlegi legnagyobb gépükkel több mint 47 centiméter átmérőjű, korosabb fát is át lehet ültetni gond nélkül akár egy óra alatt.

– Természetesen az ennél vastagabb törzsű fák átültetése féléves, de akár kétéves előkészítést igényel. A gép hidraulikus ásófejeivel körbeássák a fák gyökérzetét, majd részleges gyökérmetszést hajtanak végre óvatosan, hogy a hajszálgyökerek ne roncsolódjanak, a kiemelt fákat bebálázzák, gyökérnövekedés-serkentő, erre a célra kitenyésztett gombával kezelik, majd elhelyezik az átültetésre kialakított másik gödörben. Nagyobb fáknál ehhez daru kell, mert azok súlya több tíz tonna is lehet. Ezt követően kiemelten fontos a törzsvédelem, sokszor be is kötik a növényt, és a gyökérzet újra megerősödéséig a fa megtámasztása is fontos. Az utókezelés sem bonyolult, de ha nem törődnek vele, ugyanúgy elpusztulhat a fa, mint korábban sok más budapesti közterületen vagy a tíz éve rendezett hazai úszó-Európa-bajnokság margitszigeti helyszínén – mondta a magyar cégvezető.

Hozzátette: nagyon fontos a gyökerek gyűrűs szellőztetése és az öntözés: az átültetett egyedeket hetente 500-1000 liter vízzel kell locsolni, s ezzel az utógondozással két éven belül valóban megmarad a fák zöme, és ezt a szerződéseinkben garantáljuk – hangsúlyozta Kóródy Olivér, aki szerint az Opitznak többek között olyan nemzetközi referenciái vannak, mint a párizsi nemzeti könyvtár vagy a német garchingi egyetemi könyvtár környékén sikerrel átültetett több száz fa. Budapesten az általuk átültetett fákra ugyancsak vállalják a kétéves utógondozási munkákat.

A német–magyar vállalkozás csak 2016-ban, az állatkerti bővítésnél 56 fát ültetett át, az előtte lévő közúton hármat, s legutóbb a Közlekedési Múzeumnál szintén három fa átültetésének előkészítését végezték el jövő tavaszra.

– A volt Hungexpo, illetve az ide tervezett Magyar Zene Háza területén kijelölt 8 fából hatot átültettünk, egyet előkészítettünk, egyet pedig a Tahiban lévő faiskolába vittünk. Utóbbinak átültetését egy külső helyszínre ugyanis a Ligetvédők megakadályozták. Amennyiben mindenütt ezt teszik, az összes fát el kell szállítani a faiskolába, ahonnan csak akkor lehet őket újratelepíteni, ha megkezdődik a Városliget kert- és tájépítészeti kialakítása – szögezte le végül Kóródy Olivér.

– Hiba volt, hogy a Városliget 153 milliárd forintos fejlesztésénél korábban nem számoltunk a faátültetéssel, de ezen a tiltakozások, a nagy társadalmi nyomás hatására változtattunk – ismerte el Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. általános vezérigazgató-helyettese. Elmondta: arra, hogy ki dolgozhat majd a liget 7105 fájából átültetendő 188 növénnyel, egységes nagy közbeszerzési eljárást hirdetnek. Ez akár 200-300 millió forintos többletköltséggel is járhat. Eddig 18 millió forintot fizettek ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.