Küzd a Jobbik az európai bérekért

„Népszavazást” indít a Jobbik a bérunióért, Mellár Tamás szerint a párt elképzelése a vágyak szintjén mozog.

Markotay Csaba
2016. 12. 19. 7:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európai polgári kezdeményezést indít a Jobbik azért, hogy a bérkiegyenlítés megjelenjen az uniós alapelvek között – jelentette be tegnap Vona Gábor pártelnök. Véleménye szerint az „európai bérunió” erkölcsileg igazságos, jogilag megvalósítható és gazdaságilag hasznos lenne. Vona Gábor kifejtette, hogy kezdeményezésükhöz – amelyre európai népszavazásként hivatkozott – hét tagállamban egymillió aláírást kell összegyűjteni egy év alatt ahhoz, hogy az Európai Bizottság napirendre tűzze a kérdést. Ehhez elsősorban a közép- és kelet-európai régióban keresnek szövetségeseket.

– Fontos lenne a bérfelzárkóztatás, de ehhez először a termelékenységet kell javítani – reagált lapunk érdeklődésére Mellár Tamás közgazdász, egyetemi tanár. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Kordás László ugyanakkor nagyon is aktuálisnak nevezte a Magyar Nemzetnek a bérfelzárkóztatás kérdését.

A Jobbik elnöke az európai bérunióról szóló kezdeményezést azzal indokolta, hogy a magyar emberek a bérszínvonal emelkedését várták a 2004-es európai uniós csatlakozástól, nyugati részről pedig gazdasági érdekek munkáltak a keleti bővítésben. – Eltelt tizenkét év, de a szakadék megmaradt, miközben az árak közötti különbségek megszűntek – fogalmazott, bírálva azt is, hogy ezt miniszterelnökként sem Gyurcsány Ferenc, sem Orbán Viktor nem tette szóvá Brüsszelben. Vona Gábor akarat kérdésének tartotta a jogi megvalósítást, ugyanakkor szerinte az EU integrációs politikájának képviselői „fordítva ülnek a lovon”. Ma ugyanis Európában politikai uniót építenek elképesztő gazdasági-szociális különbségekkel, miközben gazdasági-szociális uniót kellene építeni a politikai szuverenitás tiszteletben tartásával.

Kitért a Jobbik elnöke arra is, hogy egyik napról a másikra valóban nem lehet felzárkóztatni a béreket, azonban ha ki sem tűzik célként, akkor soha nem fog megvalósulni. Vona Gábor három súlyos hazai problémára is megoldásnak tartotta a béruniót. A lépés orvosolná az elvándorlást, a magasabb bérek magasabb adóbevételeket jelentenének, hozzájárulnának a nagy alrendszerek fenntarthatóságához, és fel lehetne zárkóztatni a nyugdíjakat is a nyugat-európai szintre. Utalt Orbán Viktor kormányfő napokban tett nyilatkozatára is, amelyben úgy fogalmaz: 2017 a lázadás éve lesz. Ebben egyetértenek – mondta –, azonban szerinte a dolgozói szegénység és az uniós bérek közötti szakadék ellen kell lázadni.

– Valóban szükséges a magyar bérek felzárkóztatása az európai szinthez, de ez az elképzelés a jelenlegi környezetben inkább a vágyak szintjén mozog – fogalmazott ezzel kapcsolatban Mellár Tamás. A közgazdász, egyetemi tanár kifejtette, olyan kormányzati gazdaságpolitikára lenne szükség, ami a jelenleginél jobban támogatja a kis- és középvállalkozások piacra lépését, az innovációt, a kutatás-fejlesztést (amire jelenleg a GDP alig 1,5 százaléka jut), illetve mindehhez az oktatási rendszert kellene szakmai reformok mentén átalakítani. Ha megfelelő versenyképesség, illetve a termelési láncok hozzáadottérték-tartalmának növekedése nélkül emelnek, akkor egy sor vállalkozás bezárhat.

Mellár Tamás emlékeztetett arra, korábban a szocialista kormányok követték el azt a hibát, hogy a külföldi tőkének adtak óriási támogatásokat, és ezt az Orbán-kormányok is folytatták. A többi között autógyáraknak juttattak sokmilliárdos állami pénzeket annak fejében, hogy néhány ezer fővel javuljon a foglalkoztatás. Ezek a cégek viszont nem kényszerülnek arra, hogy a dolgozóiknak európai béreket adjanak, hiszen a körülöttük lévő hazai cégek is alacsony bérszínvonallal foglalkoztatnak. Jelentős béremelés esetén pedig a tőke gyorsan más országokba menne. Az államnak inkább a magasabb hozzáadott értékű termelést, illetve a képzésen keresztül a magasan kvalifikált munkaerő piacra lépését kellene támogatnia, ami a magasabb bért is elhozná. – Ez nyűgös, nehéz feladat, de enélkül az európai bérek elérésének nincs reális alapja – fogalmazott a közgazdász.

Más érveket hozott elő a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Kordás László felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország az átlagbéreket tekintve csaknem 30 százalékos lemaradásban van a V3-akhoz képest (Lengyelország, Csehország, Szlovákia), míg Ausztriában az átlagkeresetek 3,2-szer magasabbak jelenleg, mint a magyarországiak. Így szerinte már 2017-től el kellene kezdeni a bérfelzárkóztatást, évi 10-15 százalékos emeléssel. Kedvezőnek nevezte ugyan, hogy jövőre és 2018-ra megállapodtak a kormánnyal és a munkáltatókkal a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emeléséről, de ő úgy látja, az átlagbér növelése is kell ahhoz, hogy az ország ne csak az árak, hanem a bérek oldalán is közeledhessen a nyugati színvonalhoz.

A Jobbik felvetésére közleményben reagált a Fidesz. Mint írták, „ha a Jobbik tehetné, akkor a baloldalhoz hasonlóan felszámolnák a polgári kormány bérfejlesztéseit”.

Vona Gábor novemberben jelentette be, hogy a 2018-as országgyűlési választásig 18 vállalást tesz, amelyeket minden hónap 18. napján ismertet, és amelyek pártja győzelme esetén a kormányzás pilléreit adják. A Jobbik elnöke a múlt hónapban azt vállalta, hogy a betelepítés minden formáját elutasítják, és nem fogadják el sem szegény, sem gazdag migráns befogadását. (MN)

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.