Megint pórul járnak a közmunkások

Minden eddiginél nagyobbra nő a közmunkában foglalkoztatottak bérének lemaradása a minimálbérhez képest.

Markotay Csaba
2016. 12. 27. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A karácsony előtt megjelent Magyar Közlönyből derült ki, amire Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter már előző héten utalt, hogy a teljes munkaidőben dolgozó közfoglalkoztatottak bérét januártól bruttó 2375 forinttal emeli a kormány (a jelenlegi 79 155 forintról 81 530-ra), vagyis a kézhez kapott összeg az eddigi 51 847 forintnál mintegy 1500 forinttal lesz több, és kúszik valamivel 53 ezer forint fölé. Szakképzettek esetében 5 ezer forintos bruttó emelés lesz jövőre.

Mivel a közmunkásbérek 2017-ben a minimálbérnél kisebb mértékben emelkednek, ez azt is jelenti, hogy minden eddiginél nagyobbra nő a különbség a két érték között. A közmunkások nettó bére már most is jelentősen elmarad a 73 815 forintos nettó minimálbértől, a különbség mintegy 22 ezer forint. Mivel azonban a minimálbér jövőre 15, a garantált bérminimum pedig 25 százalékkal nő, a különbség jövőre már 32 ezer forint körül lesz. 2018-tól pedig az olló tovább nyílhat, hiszen az országos bérmegállapodás akkorra újabb 8 százalékos minimálbér-növekedést rögzít.

A közfoglalkoztatottak az idén teljesen kimaradtak a béremelésből. Januárban még úgy tűnt, hogy növekedhet a keresetük, február végére azonban kiderült, hogy nem fog, pedig a korábbi években a minimálbér-emeléssel nagyjából egy időben jelentették be az új közmunkásbéreket is. Mivel a „hagyományos” bértárgyalásoktól eltérően a közmunkások keresetéről nem egyeztet a kormány az érdekképviseletekkel, hanem annak összegét rendeletben határozza meg, így egyedül rajta múlik, mennyit vihetnek haza azok, akik valamilyen okból a közfoglalkoztatásban kénytelenek részt venni, mondjuk azért, mert ahol laknak, alig vagy egyáltalán nincs más munkalehetőség. A közmunkásbérek legutóbb 2015 januárjában emelkedtek, akkor csaknem 1200 forinttal „fejelték meg” a 2014-es összeget.

Az utóbbi több mint öt év vesztesei a bérek területén egyértelműen a közmunkások voltak. 2011 szeptemberében például 47 025 forint volt egy közmunkás nettó bére, ami fél évtized alatt nem egészen ötezer forinttal lett magasabb, illetve erre jön rá jövőre a mintegy 1500 forintos plusz. Nyilván vannak olyan közmunkások, akikben nincs is szándék arra, hogy máshol keressenek vagy találjanak állást, de nagy többségük elsősorban azért dolgozik ebben a formában, mert azokban az elmaradott térségekben vagy kistelepüléseken, ahol élnek, egyszerűen nincs más munkalehetőség. Mindez több százezer embert érint. A KSH adatai azt mutatják, az idei első negyedévben 208 ezren, a második negyedévben 232 ezren, míg július és szeptember között 225 ezren dolgoztak közfoglalkoztatottként, ami nagyban hozzájárult a kormányoldalon dicsért foglalkoztatási adatokhoz.

A közmunkások bérével kapcsolatban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: keresetük növekedése nem lehet magasabb, mint amennyivel a minimálbér nő. A kormány célja ugyanis az, hogy a közfoglalkoztatás átmeneti megoldás legyen. „A közfoglalkoztatás nem lehet végső gyógyszer a munkanélküliségre, a közfoglalkoztatásban valaki átmenetileg van, és pontosan a magasabb bérek ösztönzik arra, hogy kilépjen, továbbképzést vállaljon, és átlépjen (az elsődleges) munkaerőpiacra” – tette hozzá.

Kormányzati becslések szerint a mostani közmunkások nagyjából negyedét át lehetne terelni a versenyszférába. A valós számok azonban ennél rosszabbak; az eddigi tapasztalatok alapján a közmunkások – akiknek külön képzési programot is indítottak – mintegy 10–15 százalékát lehetett átirányítani a versenyszférába. A bérolló növekedésének pedig – egyes érdekképviseletek úgy tartják – azért lehet kérdéses az ösztönző hatása, mert a közmunkások többsége hiába akar, nem talál vissza a munka világába. Az átirányítás talán működhet az olyan, egészséges munkaerőpiaccal rendelkező megyékben, mint a nyugati országrészben lévők, vagy például Pest megye és a főváros, ahol minimális (0,6 és 3,1 százalék közötti) a közmunkások aránya a foglalkoztatottakon belül. Ugyanez viszont nem várható el a keleti országrészben, ahol 9–17 százalék között van a közmunkások aránya a foglalkoztatásban – hívta fel a figyelmet elemzésében a Policy Agenda kutatóintézet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.