Mély hallgatás az átírt Orbán-interjú ügyében

Egyes hírek szerint azt már tudják, hogy kinek a kódjával változtatták meg a szöveget.

Katona Mariann
2016. 12. 27. 21:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár részletes tájékoztatást ígértek, hivatalosan semmi újdonság nem derült ki kedden a meghamisított karácsonyi Orbán Viktor-interjúról, ami a Fejér Megyei Hírlapban jelent meg. A Magyar Nemzet többször is kereste Kázmér Juditot, a Pannon Lapok Társaságának (PLT) ügyvezetőjét, ám nem tudtunk vele beszélni arról, hogy jutott-e már valamire a kormányfő mondatainak átírása után elindított belső vizsgálat.

A Nyugat.hu ugyanakkor arról írt – a B1 blogra hivatkozva –, hogy már többek számítógépét átvizsgálták, és tudják, hogy kinek a belépőkódjával fértek hozzá az interjúhoz. A kód tulajdonosáról viszont állítólag nem akarják elhinni, hogy erre képes lett volna. Arról is írtak, hogy a módosítást nem a székesfehérvári szerkesztőségben követték el, hanem Veszprémben, a PLT központi szerkesztőségében.

Hivatalosan tehát továbbra sem ismert, hogy a milliárdos felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mediaworks megyei lapjainak egyikébe, a Fejér Megyei Hírlapba hogyan kerülhettek olyan mondatok, amelyeket Orbán Viktor valójában nem is mondott. Lapunk is beszámolt róla, hogy a meghamisított interjúban az volt olvasható például az ápolónők fizetése kapcsán, hogy „a kórházi hullák száma is emelkedik”, de manipuláció volt az is, hogy a miniszterelnök azt kívánta volna, „minél többen találjanak vissza a karácsony pogány értelméhez”.

A kormánypárti frakció szóvivője közben jelezte, egyetértenek a fel- és bejelentéseiről elhíresült, a mostani ügyben ismét a rendőrséghez forduló Tényi Istvánnal abban, hogy „nem illik interjút hamisítani”. Halász János azonban azt is sietett hozzátenni, hogy sem most, sem korábban nem kérte sem a Fidesz, sem a Fidesz-frakció Tényi Istvánt arra, hogy tegyen feljelentést, ő ebben magánemberként járt el.

Az ügynek egyébként polgári és büntetőjogi következménye lehet Magyar György szerint. Az ügyvéd a Hír Televíziónak azt fejtette ki, hogy az elkövető részéről ez a véleménynyilvánítás szabadságának része, másrészt viszont sértheti a jó hírnevét, szerzői jogait akár a riport szerkesztőjének, akár a miniszterelnöknek. – Tehát tulajdonképpen két alapjog ütközhet. A véleménynyilvánítás szabadsága és az úgynevezett személyiségi jogok, ezt egy bíró esetleg elbírálhatja, ha egyszer bíróság elé kerül – fogalmazott Magyar György. Az ügyvéd a történtek kapcsán azt is mondta, hogy ez politikai véleménynyilvánítás, amellyel az elkövető azt akarta kifejezni, hogy a miniszterelnök nem feltétlenül mond igazat.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) ügyvezetője az ügyet úgy kommentálta – ugyancsak a Hír Televíziónak –, hogy „tréfának is rossz”. Tóth Károly reményét fejezte ki, hogy ez az eset nem rontja majd a többi lap megítélését. – Nyilván a lapkészítés folyamatát kell végigtekinteni, a lapkészítés folyamatának fázisait megnézni, ahhoz igazítani az egész gyártási folyamatot. És még egy dolog van, ami veszélyt jelenthet: hogy ez ne forduljon át cenzúrába, az megint veszélyes eleme lenne ennek a dolognak – közölte a MÚOSZ ügyvezetője.

Az ominózus interjúban egyébként Orbán Viktor többek között arról beszélt, hogy azért is jut pénz nyugdíjemelésre, családtámogatásra, mert nem tűri, hogy ellopják. Arról viszont már nem kérdezte a riporter – a Mediaworks megyei lapjainak országos tartalmáért felelős Szakács Árpád –, hogy ha nem tűri a lopást, akkor például hogyan fordulhatott elő, hogy bár az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) 1,6 milliárdnyi közpénzt kellett volna hogy visszafizessen a humántárcának egy eredetileg uniós támogatás szabálytalan felhasználása miatt, ezt a kötelezettségüket gyakorlatilag elengedte a kormány. Ugyanis, mint múlt héten megírtuk, az ORÖ-nek – több más, civilnek mondott, de a Fideszhez köthető szervezettel egyetemben – pluszpénzt ítéltek meg, ez 1,3 milliárd forintnyi „speciális támogatást” jelentett. És ez csak egy kiragadott példa a számos korrupciógyanús eset közül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.