Előlegként nem kellettek Hiszékenynek a „gurigák”?

Az MSZP-s korrupciós perében új eljárást kért az ügyész, akire össztüzet zúdított a védő és a vádlott.

2017. 01. 09. 21:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a kenőpénz, csupán annak előleg formája ellen tiltakozott 2013 januárjában Hiszékeny Dezső MSZP-s országgyűlési képviselő, a XIII. kerület alpolgármestere – derült ki hétfőn Somodi János fellebbviteli főügyész előadásából a Fővárosi Ítélőtáblán. A hivatali vesztegetéssel vádolt szocialista politikus és társa pere azért folytatódott másodfokon, mert a Fővárosi Törvényszék tavaly áprilisban felmentette az elsőrendű vádlottat. A vád szerint a politikus alpolgármesterként 2013-ban a Visegrádi utcai, azóta megszűnt Rigoletto presszó bérleti jogáért ötmillió forint kenőpénzt kért, azonban az elsőfokú bíróság szerint ezt hangfelvételekkel, tanúk vallomásaival és okirati bizonyítékokkal sem tudták bizonyítani. Akkor az ügyészség bűnösség megállapításáért és büntetés kiszabásáért fellebbezett. Ezt az indítványt módosította a Fellebbviteli Főügyészség akként, hogy a táblabíróságtól hétfői indítványában már az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését, valamint azt kérte, hogy a Fővárosi Törvényszéket utasítsák új eljárásra. Somodi János leszögezte: a bíróság részben a tényállást, részben pedig az ítélet indokolását hiányosan állapította meg.

A szóban forgó nem jogerős ítéletben bizonyítottság hiányában mentették fel Hiszékeny Dezsőt, társát, Sz. Sándort befolyással üzérkedés miatt két év, öt évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint egymillió forintot meghaladó pénzbüntetésre ítélték. „Gurigákról és gombócokról, azaz virágnyelven a kenőpénzről nem az elsőrendű vádlott, hanem a nyomozáskor hangfelvételeket készítő fedett nyomozó beszélt” – mondta akkor a bíró, aki annál az esetnél, amikor a fedett nyomozó öt gurigáról vagy gombócról mint ötmillió forintos „előlegről” beszélt, a bíró Hiszékeny magyarázatát találta meggyőzőbbnek. Amikor az egyik tanú szerint az alpolgármester bólogatott, illetve mutatta is a pénzt, Kalina József, az első fokon eljáró bíró azt mondta, a gesztikuláció elutasítás is lehet, ráadásul orvosi papírokkal igazolt sérülései miatt legfeljebb csak négy és felet tud mutatni. „Az egyik beszélgetésen az elsőrendű vádlott kilencszer hárította el a korrupciós felvetést” – magyarázta a Fővárosi Törvényszék bírája.

Ezzel szemben Somodi János azt magyarázta: nemzetközi szakértők szerint a magyar a világon a negyedik legnehezebb nyelv, és minden szónak jelentősége van. Az ügyész szerint a titkosszolgálati eszközökkel végzett lehallgatásokat hiányosan citálta az első fok, a kimaradt szavak legalábbis kétséget ébresztenek az ítélet iránt.

Emiatt azonban csakis az ügyészséget kárhoztatta Kádár András, az elsőrendű vádlott védője, aki szerint a fellebbezés alaptalan, s az elsőfokú ítélet hatályban tartását kérte a Fővárosi Ítélőtáblától. Az ügyvéd az elsőfokú ügyészség eljárását iratellenesek nevezte, s ugyanilyennek tartja a mostani indítványt is.

A szocialista parlamenti képviselő, volt alpolgármester egyenesen az ügyészséget vádolta meg bűncselekménnyel, azzal, hogy szerinte valótlan tartalmú dokumentumokat használtak fel ellene. Ilyennek tartja, hogy a jegyzőkönyvek, amelyeket a vádhatóság állított össze, nem egyeznek a hangfelvételekkel. „2033-ig titkosították, miért indítottak ellenem több hónapos lehallgatási akciót. Össze nem illő darabokból akarnak várat építeni, de ez nem megy, ez csupán ügyészi önigazolás” – hangsúlyozta Hiszékeny Dezső.

A Fővárosi Ítélőtábla január 30-ára napolta el a tárgyalást, akkor várhatóan ítéletet is hirdet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.