Faháború helyett érvelni is lehet

Közepesre értékelhető a főváros kiemelten kezelt területein lévő fák egészségi állapota és életképessége.

2017. 01. 30. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értelmes vita kezdete lehet az a kompromisszum, amely az egykori Petőfi Csarnok bontásáról a közelmúltban született a Ligetvédők és a Városliget Zrt. között.

– A „két part” közötti kapcsolat megteremtéséhez a híd építése mindenképpen fontos dolog, de a hídon való átkelés szándékához is – válaszolta lapunk kérdésére Persányi Miklós, a Liget Budapest projekt kert- és tájépítészeti feladatait felügyelő miniszteri biztos. Mindenesetre bizakodásra adhat okot, hogy a folyamatosan tüntetők szándékait az állam figyelembe veszi. És az is, hogy a Liget Budapest projektet teljes egészében ellenzők az ugyancsak jogszerű munkavégzést nem akadályozhatják.

Lapunk rendszeresen tudósított a városligeti eseményekről, amelyek alapján 2016 akár a fák éve is lehetett volna. Budapesten talán soha nem foglalkoztak ennyit a nagyvárosokban is nélkülözhetetlen növényekkel, mint a múlt évben. A Városliget megújításának első terveivel kipattant fakivágási vita már tavasszal háborúvá fajult, ami az év végén azzal zárult, hogy a magukat Ligetvédőknek nevező civilek a 153 milliárdos állami beruházás faátültetési akcióját is meg akarták hiúsítani. Mint annak több sajtótájékoztatón és tüntetésen is hangot adtak, mindennemű építkezés ellen tiltakoznak, s nemcsak a Városligetben, hanem bárhol Budapesten, ahol akár csak egy fát is ki akarnak vágni, gyakorlatilag mindegy, mi okból.

Tart a vita arról is, hogy ki felelős a helyzetért, hogy ma sem fővárosi, sem országos szinten nem lehet beruházást kezdeni, akár közhasznút, akár magáncélokat szolgálót úgy, hogy ne törjön ki vita, ha fák állnak a fejlesztés útjában. Így zajlik ez a Római-parton, ahol az árvíz – ha jön – tízezrek életét fenyegeti, így történik mindez az Orczy-kertnél, ahol a Nemzeti Közszolgálati Egyetem épül, de így volt ez utólag a József nádor téri OTP-mélygarázs-beruházásnál is.

Feltehetőleg az „utólag” és a „bizalom” a két kulcsszó a csaknem egy éve tartó konfliktussorozat megértéséhez. Persányi Miklóst, a Liget Budapest projekt parkfejlesztési biztosát is csak utólag, a Városligetben zajlott botrányok után nevezték ki, s ő is csak jóval a már előzetes egyeztetések nélkül tavasszal és nyáron megkezdett fakivágások után hirdette meg a hangzatos nevű Liget Park Fórumot. Azon pedig éppen a legerőteljesebben tiltakozók, a Ligetvédők nem vettek részt a bizalomhiány miatt. Közölték is, Budapest fáinak védelmét úgy képzelik el, hogy a Városligetben még a meglévő épületek, betontenger helyére sem épülhet semmi. – Egyetlenegy fát sem engedünk kivágni, ez a tárgyalási alap – hangoztatta még az ősszel a tiltakozók egyik képviselője.

Hogy eddig nem közeledtek az álláspontok, azzal kapcsolatban sokatmondó az a feltett kérdés, amelyre saját maguk válaszoltak is: „Vajon érdemes-e beszélgetni a parkról anélkül, hogy megkérdőjeleznénk a Liget projekt lényegét: miért oda akarnak egy lakótelepnyi betont beönteni?” A Ligetvédők egyik tüntetésének szórólapján ismertetőnek nevezték az aktivisták mozgósítására szánt kérdéseket: „Akarod-e, hogy Tarlós tarra vágja a Római-partot? Belenyugszol-e, hogy megtizedeljék a Városliget fáit? Tetszene-e neked az Orczy-kert betonsivatagként? Platánok nélkül akarod-e látni a Nagymező utcát?”

Sem az eredeti elképzelések, sem a meglévő vagy készülő tervek, sem pedig a hatósági engedélyeztetési folyamatok nem támasztották alá a kivágott vagy kivágandó fákról szóló, civilek által gyűjtött adatokat. A Városligetbe, különösen nem a meglévő zöldterületekre senki nem fog „lakótelepnyi” betont önteni, ezzel szemben jelentősen csökken a jelenleg lebetonozott felületek nagysága. Legújabban a Városliget Zrt. összesen 188 fát akar átültetni a múzeumépítések miatt, s csak 44 elöregedett, balesetveszélyes egyedet vágnának ki.

A Római-part, pontosabban a teljes csillaghegyi öblözet árvízvédelmi tervei nemrég készültek el, a part menti nyomvonal mellé készül egy alternatív változat is, beljebb, a Nánási út és a Királyok útja vonalában. Egyik alapkérdése a vitának, hogy az évtizedekkel ezelőtt Békásmegyernél felépített betongát hatására a partélen kinőtt 1500 „csenevész” növény felét kell-e kivágni (a másik felét átültetnék), vagy a tiltakozók által támogatott nyúlgát menti többtucatnyi platánt, amelyek között közel százéves fák is vannak.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának beruházása miatt az Orczy-kertben tavaly állt a bál, de a már 2012-ben ismertté vált tervekben negyedével csökkentették a kivágásra ítélt fák számát. A sporttelep helyén az ott álló 283 fából 62-t az építés miatt, 83-at pedig a növény egészségi állapota miatt terveztek eltávolítani; utóbbiakat azonban felülvizsgálták, és 34 menthetőnek látszik. Emellett 192 előnevelt csemetét is elültetnek.

Bár több más budapesti helyszínen is felvetődött, sőt történt is fakivágás, törvénysértő eljárásról jelenleg nem tudnak a hatóságok. Meglehet, hogy éppen a tiltakozások hatására, Tarlós István főpolgármester még tavaly októberben bejelentette: a Főkert Zrt. kezelésében lévő 27 ezer fasori, illetve 103 ezer parki fát három év alatt több mint nyolcezerrel bővítik. Megkeresésünkre a Főkertnél közölték: a Magyar Faápolók Egyesülete által kidolgozott számítási metódus szerint a főváros kiemelten kezelt területein meglévő faállomány egészségi állapota és életképessége egy 0-tól 5-ig terjedő skálán mindössze közepesre értékelhető. A szakemberek mindezért a felgyorsult urbanizációs folyamatokat s a felerősödő környezeti ártalmakat okolják. Ezek között konkrétan a téli időszakban az utak, járdák sóval való síkosságmentesítését említették, de legújabban a klímaváltozáshoz is kapcsolódó talajkiszáradás is jelentős tényező, akárcsak a levegőszennyezettség, és – nem tévedés – a túlzsúfoltság. A parkokban, így a Városligetben és a Margitszigeten is gondot jelent a korábban egymás közelében elültetett sok fa.

El kell fogadni a tényt, hogy a fa is élő szervezet, amelynek az életciklusa végét a pusztulása jelenti. Ennek folyamata egy erdőben természetes, de a városi környezetben mérhetetlenül nagy veszélyforrás. Ezért vezették be az úgynevezett komplex faállapot-értékelő rendszert, amelynek keretében az elmúlt tíz évben több ezer műszeres vizsgálatot végeztek; a korábban megvizsgált fák állapotát rendszeresen nyomon követik, 2–5 évenként pedig időszakos felülvizsgálatot tartanak. – Vannak százévesnél is idősebb fasori, valamint több mint két évszázados parki fáink is – hangsúlyozta a Főkert Zrt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.