Morvai Krisztina a vörösiszapper hiányosságairól

Miként lehet, hogy a polgári perekben a károsultaknak adott igazat a bíróság, míg a büntetőperben felmentették a vádlottakat?

Velkei Tamás
2017. 01. 21. 18:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Konferenciát rendeztek pénteken Budapesten a vörösiszapperhez kapcsolódva, amely hétfőn másodfokon folytatódik a Győri Ítélőtáblán. A teremben tíz mécses pislákolt, emléket állítva a vörösiszap tíz áldozatának. Az esemény kezdetén filmet vetítettek, felelevenítve a 2010-ben bekövetkezett tragédia borzalmait.

Morvai Krisztina jogász, a Jobbik európai parlamenti képviselője bevezetőjében azt igyekezett megvilágítani, miként lehet, hogy a vörösiszap-katasztrófa miatt indított polgári perekben a károsultaknak adott igazat a bíróság, míg a büntetőperben felmentették első fokon a vádlottakat. A két döntés ugyanis az átlagember számára kevésbé érthető.

Kifejtette: károkozás esetén a polgári jog objektív felelősséget ír elő, és anyagi kártérítést biztosít. Azaz a károkozásért a cégnek kell felelnie, mellékes, hogy ki volt a vállalat jogelődje, a tulajdonos felelős a jogelőd hibáiért is. A büntetőperekben azonban az egyéni felelősség megállapítása a cél, ilyenkor a vádlottak nem felelhetnek a cég helyett. Márpedig a vörösiszapperben nem a Mal Zrt. mint jogi személy ült a vádlottak padján, hanem annak alkalmazottai – ezt az első fokon eljáró bíróság hangsúlyozta is.

A Veszprémi Törvényszék döntése alapján a megvádoltak nem felelősei a katasztrófának, az ítélet szerint a szerencsétlenség tervezési hiba, illetve az altalaj törése miatt következett be. A bíróság megállapította, hogy a tervezőket kellett volna a vádlottak padjára ültetni, valamint azon hatóságok képviselőit, amelyek jóváhagyták a terveket, illetve kiadták a működési engedélyeket. Ám mivel ez nem következett be, velük szemben nem is hozhatott ítéletet.

Morvai Krisztina szerint a büntetőjog feladata megakadályozni, hogy a vád tárgyát képező esethez hasonló bűncselekmények a jövőben előfordulhassanak, a bíróságnak tettarányos büntetést kell kiszabnia a felelősökre, hogy a sértettek érezzék, a társadalom mellettük áll. Ebben az esetben azonban ez elmaradt.

– Alkotmányos alapjog az egészséges környezethez való jog. Ebből pedig kötelezettség is származik. Akik ezeket az értékeket veszélyeztetik, azokat az államnak meg kellene büntetnie – érvelt tovább Morvai Krisztina, s hozzátette: érdekes, de a liberális országokban a törvény a kiszolgáltatottak mellé áll, nem a nagytőkések mellé.

Kepli Lajos jobbikos képviselő, aki a katasztrófa okait vizsgáló országgyűlési bizottságot vezette, felhívta rá a figyelmet, hogy több terheltet azzal is megvádoltak, hogy nem tettek meg mindent, vagy egyszerűen elmulasztották a katasztrófa elhárítását, illetve a következmények csökkentését. Kepli felidézte: az arra illetékesek nem vagy késve értesítették a rendőrséget, a mentőket, és akadt olyan vezető, akit 6-8 órával a katasztrófa után sem tudtak elérni.

Maga is tapasztalta, hogy Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója magasan kvalifikált fizikus, ezért szerinte neki tisztában kellett lennie a cég által alkalmazott technológia minden előnyével és hátrányával. Kifejtette: a X. számú tározó falának anyaga már nem volt alkalmas a tárolásra, miután a cég áttért a száraz technológiáról a nedvesre. A szénsalakból épült gát anyaga ugyanis rideg, ami a száraz anyagot kiválóan tartja, a víz dinamikus mozgásának viszont nem képes tartósan ellenállni. – A kazettában nem lehetett volna annyi víz, mint amennyit tároltak benne – mondta Kepli. Hozzátéve, hogy Bakonyi Zoltán a bizottság előtt azt állította: elég félméteres vízzel lefedni a vörösiszapot, hogy ne porozzék. Számításaik szerint azonban ehelyett átlagban négyméteres vízoszlop fedte az iszapot, ami legalább egymillió köbméter nagyon erősen lúgos folyadékot jelent.

Nem volt arra előírás, mennyi vizet tárolhattak volna a kazettában – idézte az ítéletet Morvai Krisztina. Szerinte viszont a gondos gazdától elvárható, hogy ha nem ért valamihez, képezze magát a téren, vagy alkalmazzon a célra szakembert. Kepli Lajos emlékeztetett rá, hogy műholdfelvételek tanúskodnak arról, a gát később átszakadt sarka évről évre elmozdult. Ezeket az információkat a vádlottak is beszerezhették volna.

Az ítélet szerint a vádlottak semmi olyat nem tettek, ami miatt végül bekövetkezett a katasztrófa. Morvai Krisztina azonban úgy véli, a 15 vádlottat, vagy egy részüket, nem lett volna szabad felmenteni a felelősség alól.

– Jogászok most azt mondják: jó bírói döntés született, s miért kell mindenáron felelőst találni – célzott Morvai Krisztina a Magyar Tudományos Akadémia közelmúltbéli rendezvényére, ahol Sándor Zsuzsa nyugdíjas bíró és Tóth Mihály büntetőjogász az elsőfokú bírói döntés mellett állt ki. A két jogász szerint nagyon elhamarkodottan választották ki a gyanúsítottakat, jobb lett volna a nyomozás során megállapítani, ki lehet a felelős, nem pedig megnevezni a cég alkalmazottait, és aztán keresni ellenük valami terhelőt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.