Részben ingyenes a tömegközlekedés

A kitiltott autósok forgalmival utazhatnak délután négytől. Tarlós szerint a legrászorultabbak kaphatnak így segítséget.

2017. 01. 25. 11:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma 16 órától mindazok számára ingyenes a fővárosi közösségi közlekedés, akiknek gépkocsija forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy ha a forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot – döntött a Fővárosi Közgyűlés a szmogriadó riasztási fokozatának érvényességének végéig szóló intézkedésről. A hatályos jogszabályok szerint az említett autók jelentősen szennyezik a környezetet, így jelenleg nem is közlekedhetnek. Akik ezt a szabályt megszegik, azokat legfeljebb 30 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatják a hatóságok.

Az egyhangú határozatot Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester „áthidaló” javaslatára fogadták el abban a vitában, amelyet az ellenzéki képviselők kezdeményeztek a napok óta tartó szmoghelyzet miatt. Tokody Marcell jobbikos fővárosi képviselő teljes ingyenességet javasolt volna csütörtökre mindenkinek, s szerinte akkor kiderült volna a sokak által szorgalmazott lépés valódi hatása. Ígéreteivel ellentétben az MSZP most nem kezdeményezte a BKV ingyenességét, a független Székely Sándor és a DK-s Gy. Németh Erzsébet végül elvetett javaslata csak tárgyalásokat szorgalmazott volna a témában.

Végül a képviselők között egyetértés alakult ki abban, hogy mind a fővárosi rendeletet, mind a szmogriadóról szóló magasabb jogszabályokat módosítani kellene. A városházán mindenesetre hamarosan egy az ellenzéki képviselők részvételével is létrejövő munkacsoport alakul.

A Fővárosi Közgyűlés nagy vitában módosította a 2024-es budapesti olimpiai pályázat „mestertervét”. A személyeskedéseket sem mellőző képviselői riposztok elsősorban a jelenleg is zajló olimpiaellenes népszavazási aláírásgyűjtés miatt alakultak ki. A képviselők végül elfogadták az olimpiai helyszínkiválasztás módosított változatát is, amelynek alapján többek között Szegedről, Székesfehérvárról kerülnének át sportversenyek Budapestre. Tudomásul vették azt a Nemzetközi Kerékpárszövetség által tett javaslatot, amelynek alapján az úgynevezett Mountain Bike-pálya a Hármashatárhegy II. kerületi oldala helyett az óbudai Testvérhegyen lesz.

A 4-es metró és az Alstom-szerelvények korrupciógyanús beruházásáról, illetve beszerzéséről az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által készített jelentés ügyében a főpolgármester bejelentette: kéri a hazai illetékeseket, haladéktalanul hozzák nyilvánosságra a dokumentumot. Tarlós István ugyanis Brüsszelből kapott egy másik jelentést az OLAF főigazgatójától, amely szerint a nyilvánossá tételhez nincs szükség semmiféle uniós engedélyre, arról kizárólag a magyar hatóságok dönthetnek. Az egyelőre nem világos, hogy a Legfőbb Ügyészség döntése alapján az Alstom-ügyet vizsgáló Központi Nyomozó Főügyészség, vagy a 4-es metró szerződéseivel kapcsolatban nyomozó Fővárosi Főügyészség, netán a kormánynak, a Miniszterelnökségnek vagy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak kell-e lépnie.

Mindenesetre a Magyar Nemzet Péterfi Attilától, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökétől megtudta: vizsgálatot indított az ügyben, mert szerinte semmilyen olyan jogszabály nincs, amely megtiltaná a nyilvánosságot. Szerinte ez a sok száz milliárd forint hazai és uniós közpénz elköltéséről, esetleges visszaélésekről szóló jelentés közérdekű adatokat tartalmazhat, ezért mielőbbi nyilvánosságra hozatala indokolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.