A főváros és a kormány már nem fizet a metróért

Budapest felfüggeszti a 2010 előtt kötött szerződéseik alapján minden gyanúba keveredett cég felé az utalást.

2017. 02. 13. 6:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest felfüggeszti a 4-es metró beruházására 2010 előtt kötött szerződéseik alapján minden gyanúba keveredett cég felé az utalást – reagált a Magyar Nemzetnek Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester.

Előzőleg Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be az állami rádióban a 406 milliárd forintos végösszegű projekt moratóriumát. – Eddig 380 milliárd forintot fizettünk ki, az idén még 20 milliárd forintot kellene folyósítani a központi büdzséből Budapestnek, ám ennek a kifizetését felfüggesztjük – közölte Lázár János. Hozzátette: „Amíg nincs pont az OLAF-vizsgálat végén, és amíg nem tisztázódik a felelősség, addig az államháztartási törvény szerint Magyarország az adófizetők pénzét nem adhatja oda.”

A fideszes miniszter azt már korábban bejelentette, hogy úgynevezett szabálytalansági eljárást indítottak. Szerinte az Európai Unió által visszakövetelt 59 milliárd forinton túl, a magyar államnak további 77,7 milliárdot kellene visszafizettetnie a fővárossal, s erről tisztázzák a helyzetet. Ehhez tegnap hozzáfűzte: „Demszky Gáborék tevékenysége miatt” kerül nehéz helyzetbe a főváros.

– A főváros dolga lesz megpróbálni a külföldi kivitelezőktől visszaszerezni az összegeket. Orbán Viktor miniszterelnök arra utasította a kormány tagjait, hogy minden segítséget – jogit és pénzügyit egyaránt – adjanak meg a Budapestnek komoly anyagi kárt jelentő ügy rendezésében – hangsúlyozta Lázár János, aki még a vizsgálatok lezárulta előtt a csalás tankönyvi példájának nevezte a 4-es metró beruházásánál történteket.

– Azonnal kiadtam a BKV-nak, készítsenek pontos kimutatást arról, hogy mekkora az az összeg, amit még nem utaltak ki, és ahogy megkapom a dokumentumot, azonnal intézkedem: egy fillért se utaljanak a gyanús szerződéseket kötött cégek részére – szögezte le Tarlós István. Szerinte az OLAF-jelentés egyértelműen tisztázza a politikai felelősség kérdését, hiszen egy kivételével valamennyi szerződés 2010 előtt született, amikor a főpolgármestert az SZDSZ-es Demszky Gábornak hívták.

– Az OLAF egy, a mi időnkből származó szerződésnél talált szabálytalanságot, ám annak megkötésével éppen a további korrupció lehetőségét szüntettük meg – mondta Tarlós. Kérdésünkre, hogy Demszky Gábor a 4-es metró ügyét ma este jogi képviselőjével a Budai Liberális Klubban elemzi, Budapest vezetője leszögezte: ő már semmit nem vár elődjétől, akinek jogi felelősségét csak a magyar hatóságok vizsgálhatják.

– Bekövetkezett, amit már elmondtam: Demszky régi liberális csapatával, saját környezetben az egész történetről előadhat valami szürreális változatot – mondta Tarlós István.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.