Szeptemberig marad a válsághelyzet

Szeptemberig hosszabbodhat meg a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, pedig migránsok alig jönnek.

Markotay Csaba
2017. 02. 14. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 7-ig meghosszabbítják a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet – derül ki a kormány honlapjára feltöltött tervezetből. A válsághelyzetet – amely tavaly március óta az ország egész területére érvényes – korábban többször is meghosszabbították, annak ellenére, hogy migránsok a déli határzár 2015 őszi felállítása, illetve az idegenrendészeti szabályok tavaly nyár óta hatályos szigorítása óta szinte alig lépnek Magyarország területére. A rendőrség honlapján szereplő adatok szerint napi átlagban 70-80 ember próbálja átlépni illegálisan a magyar határt, de a többségüket még a kerítésnél elfogják, akinek pedig mégis sikerül átjutni, azt – amennyiben a határtól számított 8 kilométeren belül horogra akad – szintén visszavihetik a határzár szerbiai oldalára. Így viszont naponta alig 5-8 embernek sikerül az említett biztonsági sávon túljutnia és ezzel valamelyik befogadóállomásra kerülnie.

Tavaly márciusig még csak 6 déli megyében volt érvényben a migrációs válsághelyzet. Azt viszont már akkor sem lehetett tudni, hogy mi volt az elrendelés pontos indoka, hiszen a menedékjogról szóló törvény tételesen felsorolja, mikor lehet ilyen lépésről dönteni. Eszerint akkor rendelhető el a válsághelyzetet, ha meghatározott időtávon a menedékkérők száma eléri a napi 500-800 főt, vagy ha a tranzitzónákban lévőké az 1000-2000-et, továbbá ha bármely olyan, a migrációs helyzettel összefüggő körülmény lép fel, amely valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti.

Mivel a mostani tervezet csak a határidőt hosszabbítja, így marad a tavaly márciusi kormányhatározat, amely a felsoroltak közül az utolsó indokkal rendelte el az intézkedést. Arról viszont továbbra sem tudni, hogy bármely település közbiztonsága közvetlen veszélyben lenne. Sőt, a válsághelyzettel kapcsolatban tavaly áprilisban az is kiderült, hogy még 10 évig nem ismerhetők meg azok az adatok, amelyekre hivatkozva az egész országra elrendelte a kormány az intézkedést. Az okokat akkor a Helsinki Bizottság szerette volna megtudni az ORFK-tól, illetve a bevándorlási hivataltól, ekkor derült ki, hogy az adatok 2026-ig titkosak.

A múlt heti kormányinfón egyébként Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy 4 törvény módosul az idegenrendészeti őrizet visszaállítása érdekében; változik a beutazási-tartózkodási, a menedékjogi, a szabálysértési és az államhatárról szóló jogszabály. A kabinet javaslata épp arról szól, hogy tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején kötelező tartózkodási helyet írnak elő azoknak, akik bevándorlás céljából kérelemmel fordulnak a magyar államhoz. Ez a tartózkodási hely az országhatár lesz, ahol 200-300 ember elhelyezésére alkalmas konténereket állítanak fel, ezekben kell megvárniuk a migránsoknak kérelmük jogerős elbírálását, korlátozva ezzel a szabad mozgásukat. Ezeken a helyeken a bírósági eljárás feltételeit is biztosítani fogják telekommunikációs eszközökkel – ismertette a részleteket a tárcavezető. Elmondta azt is, hogy az illegális határátlépőket a jövőben az ország bármely pontján, vagyis nem csak a 8 kilométeres sávon belül lehet majd feltartóztatni. Lázár János miniszter jelezte, az intézkedés miatt számítanak vitákra az Európai Bizottsággal.

A kormány kedden benyújtja a parlamentnek az illegális bevándorlók őrizetbe vételéről szóló törvénycsomagot - közölte Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

Az egyik legfontosabb változás az lesz, hogy a bevándorlóknak egészen addig az országhatáron lévő tranzitzónában kell várakozniuk, amíg menekültügyi kérelmüket jogerősen elbírálják. A zónát ez idő alatt csak Szerbia felé hagyhatják el. Emellett a jövőben nemcsak a határtól számított 8 kilométeres sávon belülről, hanem az egész országból visszaszállítják majd a tranzitzónába az illegális bevándorlókat, kivéve a kísérő nélküli 14 év alattiakat - ismertette a politikus.

Azt is közölte, hogy új szabályként előírnák: szabálysértési eljárás indítható azzal szemben, aki a neki kijelölt területet elhagyja vagy oda nem érkezik meg, megsértve ezzel a tartózkodási rendet. Ennek büntetése szabálysértési elzárás is lehet. A négy törvény módosítását tartalmazó belügyminisztériumi jogszabálycsomag a jogi határzár megerősítését jelenti - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy az új szabályok miatt a kormány támadásokra számít Brüsszel és a bevándorláspárti szervezetek részéről egyaránt. (MTI)

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.