Bérunió: megszerezte a Jobbik a nemzetközi támogatást

Hét kelet-közép-európai uniós állam egy-egy képviselője összeáll az egyenlő munkáért egyenlő bér elvéért.

Katona Mariann
2017. 03. 10. 14:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő kedden megalakulhat az a kelet-közép-európai résztvevőkből álló, úgynevezett polgári bizottság, amely uniós szinten kezdeményezheti a béruniót, vagyis az egyenlő munkáért egyenlő bér elvének érvényesítését – ezt jelentette be Vona Gábor. A Jobbik vetette fel nagyjából három hónappal ezelőtt ezt a kérdést, azóta sikerült maguk mögé állítani a régió hét országból hét pártot, szakszervezetet vagy magánszemélyt. Ahhoz ugyanis, hogy a tervekből bármi is legyen, hét ország egy-egy állampolgárának kell egy polgári bizottságba tömörülnie, az Európai Bizottsághoz kell benyújtaniuk a kezdeményezésüket, és ha ott zöld lámpát kapnak, akkor egy év alatt összesen egymillió aláírást kell összegyűjteniük. A Jobbik elnöke szerint ha idáig eljutnak, a szükséges aláírásszámnak akár a többszöröse is meglehet majd.

Vona Gábor történelminek nevezte az együttműködést, hiszen – mint mondta – ez lesz az első olyan ügy, ami mögé az összes kelet-közép-európai ország jó szívvel tudott felsorakozni. A bérunió megvalósítása kapcsán konkrétumokat nem mondott, azt hangsúlyozta, hogy a régió nem alamizsnát kér, hanem egy új kohéziós politika kialakítását szorgalmazzák és azt, hogy ezekben az országokban is versenyképes gazdaság jöhessen létre. A Jobbik arra hivatkozik, hogy az uniós csatlakozásunk óta a nyugati és kelet-közép-európai régióban az árszínvonal kiegyenlítődött, míg a bérszakadék tovább nőtt. 

Árunió már létrejött, a bérunió még várat magára – mondta.

Vona Gábor ennek alátámasztásaként azt mutatta be, hogy míg 2006-ban itthon a nettó éves jövedelem 3848 euró volt, 2015-re ez csak 4491 euróra emelkedett. Miközben a régió országaiban 60 százalékos volt a növekedés ebben az időszakban, nálunk mindössze 16 százalékos.

A Jobbik elnöke ismét történelmi gyalázatnak nevezte, hogy eddig egyetlen magyar miniszterelnök sem vetette fel ennek a problémának a létezését az uniós csúcsokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.