Gyurcsok József emlékezete

Bár a haláláról írt hírekben rendszeresen távgyógyítóként jellemzik, valójában nem gyógyított ő meg senkit – ahogy pályatársai sem.

Molnár Csaba
2017. 04. 26. 9:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatvanhat éves korában – húsz évvel fiatalabban, mint azt maga megjósolta –, több agyvérzés után elhunyt Gyurcsok József, aki úgynevezett távgyógyítóként lett ismert, amint a Budapest TV képernyőjén keresztül „gyógyította” az őt emelt díjas telefonszámon felhívó reménykedő, jellemzően idős korú betegeket. Gyurcsok egyházat is alapított, az Egyetemes Szeretet Egyházát, amelynek fénykorában a feltételezések szerint több mint ezer követője is lehetett. Az egyházalapítást kritikusai szerint az motiválhatta, hogy megfelelő képzettség híján enélkül nem folytathatott volna természetgyógyászati tevékenységet.

Miközben természetesen semmiképpen sem kívánunk kegyeletsértő hangot megütni, nem szabad elhallgatnunk azt a tényt, hogy Gyurcsok József és követőinek tevékenysége kifejezetten romboló hatású volt és jelenleg is az a magyar közegészségügy, az egészségtudatosság és a bizonyítékokon alapuló orvoslás megbecsülése szempontjából.

Bár a haláláról írt hírekben rendszeresen távgyógyítóként jellemzik, hiszen ezzel az állandó jelzővel lett ismert, valójában nem gyógyított ő meg senkit – ahogy pályatársai sem. A legfiatalabb korosztály e tévés személyiségeket szinte kizárólag a YouTube-ról ismeri. Milliós nézettségeket produkálnak azok a videók, amelyeket valakik annak idején még VHS kazettákra rögzítettek a kábeltévék műsoráról (ki tudja, milyen megfontolásból), majd digitalizáltak és feltöltöttek a videómegosztókra. Sokan talán ma azt hiszik ezek láttán, hogy ezek afféle paródiák. Hiszen hogy lenne képes bárki is hinni egy embernek, aki majd elalszik a műsor közben, de azt állítja, hogy most éppen gyógyító energiákat küld az éteren keresztül? Nos, sajnos rengetegen, amit jó esetben csak pénzük, rosszabb esetben egészségük is bánt.

A magyar jogrendszer elégtelensége az egyetlen oka annak, hogy a nyilvánvalóan megtévesztő, pénzszerzési céllal működő „távgyógyítókat” a legritkább esetben marasztalja el csalásért a bíróság. Az efféle kezelések meglehetősen egy kaptafára épülnek. Nem sietnek el semmit, amelynek legfőbb oka, hogy minél tovább vonalban tartsák a hinni vágyó telefonálókat, hiszen percenként ez több száz forint bevételt is jelenthet nekik. Gyurcsok volt az egyik első, aki tökélyre fejlesztette a megközelíthetetlen, mégis bensőségességet sugárzó orákulum imázsát. Az internet máig őrzi egykori híveinek vallomásait arról, hogy csakis az ő áldása gyógyította meg őket. Gyurcsokot sokan „szakrális királynak” nevezték.

A kezeléseinek két kimenetele volt. Vagy azonnal jobban érezte magát a páciens, ekkor további kezelésre saját magánrendelőjébe utalta őket, vagy nem érte el a kívánt célt a rádióhullámok útján küldött energiáival, ekkor pedig további kezelésre saját magánrendelőjébe utalta őket. Hogy a telefonálók számára is bizonyítsa szolgáltatása hatásosságát, olyan tünetek elmúlását vagy megjelenését kérte számon rajtuk, amelyeket a legegyszerűbb kiváltani pusztán szuggesztióval. Zsibbad-e a kezük, melegséget éreznek-e, fáj-e a gyomruk?

Nehéz úgy írni Gyurcsokról és az ő általa fémjelzett iparág vállalkozóiról (akik esetenként gerincműtétet hajtottak végre a stúdióból), hogy az ne forduljon gúnyolódásba. Pedig a sikerességüket megalapozó korszellemben semmi vicces sincs. Rengeteg a szegény, beteg, a tudományok területén tájékozatlan ember, akit könnyű megvezetni, hiszen minden áron hinni és reménykedni akarnak. Az is természetes, hogy ha van erre igény a társadalomban, akkor mindig lesznek olyan tisztességtelen emberek, akik kihasználják e hiszékenységet.

Sosem fogjuk megtudni, hogy Gyurcsok József valóban hitt-e abban, hogy képes a telefonon és a tévéadáson keresztül „gyógyító energiákat” közvetíteni az ő hozzá fordulók irányába, vagy csak közönséges csaló volt. De a végeredmény szempontjából mindegy is. Nem ő volt az első sarlatán, és nem is az utolsó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.