Ignatieff: Hagyjanak minket békén!

Soros nem ad nekem utasításokat – közölte a rektor.

MN
2017. 04. 25. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A kérésünk lényege, hogy hagyjanak minket békén, hadd csináljuk, amit az egyetemek csinálnak!” – mondta Michael Ignatieff Brüsszelben. A Közép-európai Egyetem rektora a Brüsszeli Szabadegyetem (ULB/VUB) meghívására vett részt egy beszélgetésen az egyetem francia és holland nyelvű részlegének a rektoraival, 150-200 fős nemzetközi hallgatóság előtt – írja az Index.

Ignatieff közölte: büszke arra, hogy Soros pénzügyi támogatást adott az egyetem működéséhez. „Csodálom őt, magyar hazafinak tartom. De ő nem ad nekem utasításokat” – jelentette ki. Mint mondta, az egyetem 21 fős kuratóriumának tartozik felelősséggel, a kurátorok pedig „olyan egyetemekről jönnek, mint Oxford, Berkeley, a Stanford és a Columbia”.

Ignatieff kitért arra is, politikai támadásnak tartja a magyar felsőoktatási törvény módosítását. „Egy identitásunk van, de két útlevelünk – magyarázta a rektor. – Most az egyik útlevelet el akarják venni.” Úgy véli, a kormány szeretné ellehetetleníteni, hogy amerikai diplomát is kiadhasson az iskola. Azonban leszögezte, hogy erről a jogukról nem fognak lemondani, és azt is bizonyosan állította, hogy az egyetem nem fog bezárni. 

Az ULB és a VUB rektorai, Yvon Englert és Caroline Pauwels támogatásukról biztosították Ignatieffet, és hangsúlyozták, hogy az egyetemek függetlensége az egyik legrégibb európai hagyomány.

A rektorok beszédei után megkapta a szót a közönség soraiban Nagy Zoltán brüsszeli magyar nagykövet, aki kiemelte: van néhány nézeteltérés Soros Györggyel, például a bevándorlás kezelésében, de politikai bosszúról szó sincsen, „a kormányom nem nézi csatatérnek a CEU-t”. Elmondta, hogy a felsőoktatási törvény módosítását egy elemzés előzte meg, amely szabálytalanságokat talált a Magyarországon működő külföldi egyetemek működésében. Törvénytelenségeket nem, csak szabálytalanságokat – emelte ki.

Megemlítette, hogy a felsőoktatási törvény miatt eljárást indíthat Magyarország ellen az Európai Unió. „Készen állunk, hogy szembenézzünk az eljárásokkal, és hogy közösen rendezzük a vitás ügyeket. Eddig akárhányszor uniós kötelezettségszegés miatt eljárás indult Magyarország ellen, mindig megnyugtató megoldás született” – emlékeztetett.

Ignatieff megköszönte a nagykövet hozzászólását, de szavaira reagálva megjegyezte: jobb lenne, ha Budapesten került volna sor erre párbeszédre. Elmondta: a magyar külügyminisztérium korábban kijelentette, hogy az egyetemmel az ügyben nem kívánnak tárgyalni, kizárólag az Egyesült Államok kormányával. Ezzel sincs baj, mondta a rektor, de akkor „nevezzenek ki egy tárgyalót, és cselekedjenek” – szólította föl a kormányt.

Tett egy megjegyzést azzal kapcsolatban is, ahogy a kormány az uniós kötelezettségszegési eljárásokhoz áll hozzá: mint mondta, ahelyett, hogy számítanak rá, hogy eljárások indulnak Magyarország ellen, egyszerűbb lenne olyan törvényeket hozni, amelyek nem ütköznek uniós szabályokba – olvasható az Index cikkében.

Hétfő délután Brüsszelben Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság első alelnökével és Carlos Moedas kutatásért, innovációért és tudományért felelős uniós biztossal egyeztetett „a CEU-val kapcsolatos közelmúltbeli magyarországi politikai és jogi fejleményekről” Ignatieff. A brüsszeli testület tájékoztatása szerint Moedas ismételten aggodalmának adott hangot a törvénnyel kapcsolatban, és elkötelezettségét fejezte ki a tudományos kutatás szabadsága mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.